phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Praga este unul dintre orașele în care mă voi întoarce cu plăcere de fiecare dată. La trei ani de la ultima vizită în Praga am revenit cu dorința de a savura atmosfera boemă a orașului și de a descoperi locuri inedite. Am scris în articolele anterioare despre principalele atracții pe care orice călător ar trebui să le vadă când ajunge pentru prima dată în Praga. De data aceasta, mi-am propus să prezint câteva atracții și muzee mai puțin cunoscute, dar la fel de interesante.

 

Statuile lui David Černý

Unul dintre cei mai importanți artiști din Praga este David Černý. Este recunoscut pentru creațiile sale originale și controversate, amplasate în diferite locuri din oraș. Iată câteva dintre ele: Metamorfoza, realizată din plăci uriașe din metal care se rotesc pentru a “compune și descompune” figura tridimensională a celebrului scriitor praghez Franz Kafka. Peeing Gyus este realizată în același stil, din plăci ce se rotesc și înfățișează doi bărbați care fac pipi într-un bazin al cărui contur are forma  Cehiei. Sculptura se află în curtea Muzeului Franz Kafka din Mala Strana. Tot în Mala Strana, de data aceasta în Parcul Kampa, se găsesc Bebelușii uriași fără față. În locul feței au un cod de bare. Statuile sunt realizate din bronz. Aceiași Bebeluși, de data aceasta făcuți din fibră de sticlă, pot fi admirați cățărând-se pe peretele Turnului de Televiziune Žižkov. O altă creație a lui David Černý este Statuia Sfântului Wenceslas atârnând de tavanul Pasajului Lucerna, o parodie a statuii ecvestre din fața Muzeului Național din Praga. Următoarea sculptură este destul de greu de observat. Este vorba de Statuia lui Sigmund Freud, agățat într-o mână de o bară prinsă de acoperișul unei clădiri de pe strada Husova. O altă creație, la fel de greu de observat, este Embrionul, amplasat pe un burlan de scurgere a apei de ploaie, pe peretele Teatrului Na Zábradlí, de pe strada Anenské.

 Sfântul Wenceslas atârnând de tavan

Metamorfoza

Statuia lui Sigmund Freud

Bebelușii din parcul Kampa

Peeing Guys

Berăriile din Praga

Cehia este renumită pentru producătorii săi de bere, iar Praga este un paradis al iubitorilor de bere. Începutul fabricării berii în Cehia datează din secolul al X-lea. Timp de aproape 250 de ani producerea berii s-a făcut în special pe lângă biserici și mănăstiri existând chiar o interdicție ca această băutură să fie făcută în afara acestora. Sunt multe locuri unde poți savura o bere în Praga, însă patru dintre ele mi-au atras atenția:

Prima este amplasată, la propriu, lângă o biserică. Este vorba de berăria U Pinkasů, fondată de Jakub Pinkas în 1843. A fost prima berărie din Praga care a servit Pilsner Urquell la halbă și funcționează fără întrerupere în aceeași locație de la înființare și până în prezent. Terasa berăriei se găsește chiar sub zidurile înalte ale bisericii Panny Marie Sněžné, și beneficiază din plin de umbra și răcoarea dată de acestea în zilele fierbinți de vară.

Restaurantul Výtopna din Piața Wenceslas este locul în care berea este adusă la masă cu… trenul. Restaurantul este străbătut de 900 de metri de cale ferată pe care circulă trenuri în miniatură care aduc comanda de la bar până în dreptul meselor. Localul este foarte căutat și pentru a prinde un loc trebuie să faci în prealabil o rezervare.

Berăria mănăstirii Strahov este situată în incinta mănăstirii cu același nume, aproape de Castelul din Praga. Berăria a fost fondată în 1628 și a produs bere până în 1907. Actuala fabrică de bere a fost redeschisă în anul 2000, ca urmare a renovării întregului complex monahal. Berăria Strahov face propria bere artizanală – Svatý Norbert, în mai multe sortimente, în funcție de anotimp și o oferă spre vânzare oaspeților săi în spațiul amenajat chiar în clădirea fabricii dar și în restaurantul și terasa din curtea mănăstirii.

Restaurantul Čertovka se află într-o clădire în sec al XVI-lea, de pe malul râului Vltava. De aici se poate admira orașul vechi și Podul Carol. Însă ceea ce-l face deosebit este strada care duce spre restaurant și spre terasa acestuia. Strada se numește Vinárna Čertovka și este cea mai îngustă stradă din Praga. Strada este mai îngustă decât strada Sforii din Brașov. Este atât de îngustă, încât au fost montate semafoare pietonale la ambele capete, astfel încât oamenii să nu se blocheze dacă se întâlnesc pe stradă. De fapt semafoarele sunt mai mult o atracție pentru turiști. De multe ori cei care intră sau ies din restaurant nu iau în considerare semafoarele și ajung să se ciocnească cu cei care vin din sensul opus.

Berăria Mănăstirii Strahov

Restaurantul Výtopna

Berăria U Pinkasů

Cea mai îngustă stradă din Praga

Pasajele din Piața Wenceslas

Majoritatea clădirilor din jurul Pieței Wenceslas au fost construite la începutul secolului XX și au fațade realizate în stilul Art Nouveau. Acestea găzduiesc hoteluri, restaurante, cluburi și magazine. Mai puțin vizibile sunt însă pasajele pietonale ce traversează câteva dintre aceste clădiri, coridoare între Piața Wencslas și străzile din vecinătate. Pasajele poartă amprenta perioadei interbelice și adăpostesc la rândul lor cafenele, patiserii, restaurante, magazine,  galerii de artă ori săli de cinema. Deosebite sunt tavanele și luminatoarele pasajelor, unele dintre ele realizate din vitralii. Cel mai cunoscut este Pasajul Lucerna care face legătura dintre străzile Vodičkova și Štěpánská. Atracția principală din pasaj este statuia Sf. Wenceslas, călare pe un cal atârnând cu capul în jos, creația lui David Černý. În apropierea statuii se găsește Lucerna Café decorată în stil Art Deco. Pasajul a fost realizat de inginerul Václav Havel, investitor, constructor și antreprenor, bunicul viitorului președinte al Republicii Cehe, Václav Havel. Traversând strada Vodičkova, poți pătrunde în Pasajul Světozor. Pe tavanul pasajului poți admira vitraliul realizat în anul 1947 reprezentând sigla companiei Tesla Radio. La ieșirea din pasaj ai posibilitatea să intri, pe partea stânga, în Grădina Franciscană sau să ieși în Piața Wenceslas traversând, de data aceasta, Pasajul U Stýblů. La capătul Pieței Wenceslas opus Muzeului Național, se află Pasajul Koruna. În interiorul său există o cupolă deosebită, realizată din mici blocuri de sticlă, în stilul Art Nouveau. Pe cealaltă parte a Pieței Wenceslas se găsește Pasajul Lindtova, care se termină într-o piațetă din apropierea restaurantul U Pinkasů, despre care am pomenit anterior. Alte pasaje din zona Pieței Wenceslas sunt: Pasajul U Nováků, Pasajul Rokoko și Pasajul Fénix. La intrarea Pasajului Fénix se găsește restaurantul Výtopna, cel în care berea este adusă la masă cu trenuri în miniatură.

Piața Wenceslas

Pasajul Lucerna

Pasajul Světozor

Atracții pentru copii și nu numai…

Muzeul LEGO este cel mai mare muzeu privat LEGO și conține peste 3000 de seturi originale LEGO, dar și creații proprii realizate din piese LEGO precum Podul Carol ori Muzeul Național din Praga. Poți vedea aici unele dintre primele seturi LEGO apărute pe piață. Există și o cameră în care copiii pot să-și facă propriile construcții din piese LEGO iar la ieșire se află un magazin LEGO.

Gallery of Steel Figures (Galeria Figurilor din Oțel), aflată în apropierea Pieței Wenceslas, pe strada 28 října (28 octombrie), adăpostește zeci de sculpturi din metal inspirate din filme, personaje din desene animate, celebrități, mașini și motociclete în mărime naturală. Sculpturile din metal sunt făcute din materiale reciclate iar la realizarea lor au participat peste 120 de artiști. Vizitatorii pot să atingă sculpturile, să se fotografieze alături ele, să intre în mașini sau să se urce pe motociclete.

Magazinul Hamleys din Praga este unul dintre cele mai mari magazine de jucării din Europa. A fost deschis în 2016 pe strada Na Příkopě. Pe lângă standurile din care copii pot să-și aleagă jucăriile preferate, magazinul mai găzduiește un carusel, un tobogan între etajul întâi și parter, o pistă de curse cu mașini teleghidate, spații de joacă, o cabină foto dar și o cafenea pentru părinți. Primul magazin Hamleys a fost deschis la Londra în anul 1760, compania ajungând în prezent să dețină o rețea de magazine în 21 de țări din întreaga lume.

Chocotopia – muzeul ciocolatei se găsește de pe strada Celetná, nr.15. Aici poți să afli istoria ciocolatei, cum a fost folosită în ritualuri de Mayași și Azteci, cum a pătruns în Europa, cum se prelucrează pornind de la boabele de cacao și până la produsul final. Există și un laborator de cofetărie unde poți să urmărești prepararea pralinelor de ciocolată. Bineînțeles, ai posibilitatea să guști diferite sortimente de ciocolată din diferite colțuri ale lumii. La finalul călătoriei prin lumea ciocolatei poți să vizitezi muzeul figurilor de ceară (Grevin) care se găsește în aceeași clădire. Vei întâlni personaje istorice, personalități din lumea sportului, cinematografiei, muzicii sau politicii. Dacă vizita prin muzeu ți-a deschis apetitul pentru ciocolată poți intra pentru cumpărături în magazinul Chocotopia de pe strada Celetná, nr.10.

Muzeul LEGO

Galeria Figurilor din Oțel

Magazinul Hamleys

Chocotopia

Muzeul figurilor de ceară

Praga este unul dintre putinele orașe din Europa unde încă mai funcționează lifturi Paternoster. Sunt acele lifturi care au mai multe cabine, fără uși, ce se deplasează fără oprire în sus și în jos, într-o buclă continuă. Denumirea liftului vine de la mătăniile ce se rotesc pe un fir de ață, folosite în timpul rugăciunilor. Poți vedea și chiar te poți urca într-un astfel de lift în clădirea Primăriei din Praga.

În apropierea primăriei se află Biblioteca Municipală din Praga. În holul acesteia se găsește Turnul din Cărți, creația artistului Matej Kren, un turn cilindric realizat din câteva mii de cărți. Există o deschidere sub formă de picătură prin care te poți uita în interior. Datorită faptului că în cilindru sunt montate două oglinzi paralele vei avea iluzia că privești într-un turn ce se continuă la infinit.

Muzeul Miniaturilor din Praga este deschis într-o clădire din curtea Mănăstirii Strahov. Aici se găsește o interesantă colecție de microminiaturi. Microminiatura este un tip de artă în care creația nu se poate vedea cu ochiul liber și necesitată utilizarea unui dispozitiv optic, cum ar fi un microscop sau o lupă. Dimensiunea microminiaturii poate fi de la câțiva milimetri până la câteva zecimi de milimetru. În muzeu poți admira lucrări realizate pe un bob de orez sau pe un fir de păr, într-o ureche de ac sau pe aripa unui țânțar. Este chiar și un purice, ce poartă o potcoavă pe un picior iar pe altele are o pereche minusculă de foarfece, o cheie și un lacăt.

Muzeul Miniaturilor

Liftul Primăriei din Praga

Text și fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2019

Din aceeași serie:

CehiaPraga

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top