phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

De unde poți admira cel mai bine Ceasul Astronomic din Praga

În Praga nu poți ocoli Turnul vechii primării cu Ceasul Astronomic care arată mișcarea planetelor și zodiile. Orologiul imens are două cadrane colorate în auriu și albastru care anunță, cu bătăi de gong, ora exactă. Oameni din “toata lumea” se înghesuie, cu mic cu mare, să privească în sus la micile statui raprezentând cei 12 apostoli, care se perindă ca într-o paradă cât timp bate gongul. Ceremonia nu durează mai mult de 1 minut.

Dar, dacă întorci privirea la clădirea de vis-a-vis, ai să găsești trei ferestre mari deschise la primul etaj al Cafenelei Mozart, chiar la înălțimea la care se află vechiul ceas. De aici poți privi orologiul, deasupra capetelor mulțimii înghesuite din piață (bine de știut 😊). Ocupă o masă de la fereastră, savurează o cafea și admiră spectacolul ceasului astronomic, ce se desfășoară sub ochii tăi. Fiind atât de aproape de cadran, culorile ceasului par mai intense iar dansul micilor apostoli pictați care se rotesc în bătăile gongului, te duc într-o altă dimensiune a timpului. Interiorul cafenelei este elegant, personalul este foarte amabil și cu greu reziști tentației de a comanda din prăjiturile (care nu sunt scumpe) aranjate cochet în vitrină.

Fereastra Cafenelei Mozart

Praga este deosebit de frumoasă iar centrul vechi al orașului, este locul pe care vrei să-l cunoști în detaliu. În centrul vechi este o mare piață pietruită cu terase deschise la parterul clădirilor istorice. Pe străzile și trotuarele de caldarâm, întâlnești standuri cu negustori care vând produse tradiționale iar vizitatorii sunt energici, veseli și …poartă încălțăminte lejeră.

Când am ajuns, în prima zi, am făcut, fără să vreau, echilibristică pe pietrele neregulate din pavaj mergând pe sandale cu toc mic, de la Turnul Primăriei cu Ceasul Astronomic, pe Podul Carol, până la Castelul Hradcany. Însă, a doua zi, oboseala din tălpile mele m-a făcut să-mi dau seama că tot ce am nevoie, ca să petrec tihnită timpul în acest loc magnific, este… o pereche de pantofi comozi (bine de știut😊). Cum altfel să străbați străzile din Praga, care nu este altceva decât un muzeu în aer liber.

Bucuria pe care o simți când te plimbi pe străzile din Praga te face să fii deschis și să încerci toate micile plăceri pe care ți le poți permite: să guști cartofii copți peste care curge cașcaval topit Raclette, să cumperi cănițele emailate cu desene haioase pentru nepoți și bunici, să încerci colierele artizanale vândute pe Podul Carol și… toate micile nebunii pe care vânzătorii ambulanți ți le oferă spre vânzare. După câteva ore de colindat prin oraș am căutat un loc în care să-mi trag sufletul și să savurez o bere cehească, pentru care Praga este renumită. M-am retras într-unul din restaurantele din centrul vechi. Arăta atât de primitor, meniul era pe masă la îndemână, suportul de lemn cu covrigi bretzel te așteapta să-l golești iar ospătarul era numai zâmbet. Era ca o invitație din partea casei. Tot ce mai lipsea era berea rece. Însetată am comandat o halbă de bere draft și am început să mănânc covrigii, mai întâi unul până să mi se ia comanda, o porție de cartofi cu brânzeturi Pivni Syr (brânză de bere). Până să vină mâncarea, am mai gustat un covrig și apoi altul și încet, pană ce am cerut nota de plată, i-am terminat pe toți. Nota a sosit și pot să spun că era completă – toți covrigii „din partea casei” erau prezenți pe ea. Era bine de știut de la început 😊. Și acum m-aș întoarce acolo să savurez o bere însă, în loc să o combin cu covrigi aș alege ceva nou din meniul tradițional.

 

Text: Nicoleta Iliescu

Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

Din aceeași serie:

CehiaPraga

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top