phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Alte 5 lucruri de făcut în Praga

1. Admirați “Casa care Dansează” de pe malul râului Vltava. Arhitectura să este unică și contrastează cu zona centrală a orașului, în care se află. Construcția a fost terminată în anul 1996 și a fost proiectată de arhitectul ceh Vlado Milunic și de arhitectul american Frank Gehry. Clădirea mai este numită Fred și Ginger datorită turnurilor care amintesc de faimoșii dansatori Fred Astair și Ginger Rogers. Componenta masculină a cuplului este reprezentată de un turn de piatră, iar partenera sa de dans este simbolizată de un turn din sticlă. Partea de sus a turnului masculin are o sculptură metalică ce sugerează părul dansatorului.

Sugestie: Puteți admira panorama orașului savurând o băutură fină de pe terasa restaurantului aflat la ultimul etaj al clădirii.

 

2. Urmăriți spectacolul dat de statuia cinetică care reprezintă capul scriitorului Franz Kafka, creație a sculptorului ceh David Černý. Instalată în 2014, în apropierea centrului comercial Quadrio din Praga, capul enorm ce cântărește aproximativ 45 de tone, este compus din 42 de straturi independente de oțel inoxidabil care se rotesc sincronizat pentru a forma fața faimosului scriitor. Scopul lucrării a fost să dezvăluie personalitatea controversată a lui Kafka. Stratificarea obiectelor este un motiv comun pentru artistul David Černý, care a construit o statuie rotativă similară în Statele Unite, ce funcționează și ca o fântână, numită Metalmorphosis.

Casa care Dansează

Piața Orașului Vechi

3. Gustați Șunca de Praga – renumită, delicioasă, irezistibilă. În Piața Orașului Vechi, se află chioșcurile de lemn de lângă Turnul cu Ceas, unde puteți să comandați doar două feluri de mâncare: șuncă de Praga din porc, care conține o porție de feliuțe de șuncă tăiată de pe o spată cu os fiartă și afumată ce se învârte la rotisor și care trece printr-un sos (o compoziție cu bere brună) și, al doilea fel de mâncare, o tocană de varză murată, cartofi și bucațele de șuncă de Praga, înăbușită și amestecată permanent să nu se lipească în vasele mari de fontă aflate pe flacără. Prețul este pe măsura locației – Centrul istoric medieval – însă vă asigur că dintr-o porție pot mânca trei persoane (porția costă cam 20-25 euro).

Piața Orașului Vechi

4. Fotografiați-vă la Zidul lui John Lennon aflat în Mala Strana vis-à-vis de Ambasada Franței. În 1980, imediat după asasinarea artistului pe acest zid a fost desenat portretul acestuia. Ulterior tinerii din Praga și-au exprimat nemulțumirile față de regim comunist, scriind pe zid mesaje anticomuniste. După 1989 peretele a fost renovat datorita gradului avansat de uzură. Deși inscripțiile originale nu s-au păstrat, de-a lungul timpului, zidul a fost acoperit de graffitti în spiritul iubirii, păcii și libertății și este o atracție uriașă pentru vizitatorii orașului.

5. Fotografiați scara interioară de la Casa Madonei Negre aflată în apropierea Turnului Pulberăriei. Clădirea a fost construită in stil cubist în anul 1912 de arhitectul ceh Josef Gočár. Privită de jos în sus casa scărilor are forma unui bec electric. În prezent găzduiește la primul etaj Grand Cafe Orient, o cafenea reconstituită după modelul celei originale deschisă acolo imediat după inaugurare iar la etajele doi si trei Muzeul Cubismului Ceh. Pentru ca tot am pomenit de o clădire construită la începutul sec. XX vă recomand sa vizitați Casa Municipală terminată tot în 1912. Este una dintre cele mai faimoase clădiri Art Nouveau din Praga și este situată în Piața Republicii. Clădirea este folosită astăzi pentru concerte, expoziții și evenimente culturale. Cea mai mare sală este Sala Smetana folosită ca sală de concerte pentru 1200 de persoane. La parter și la subsol există mai multe restaurante și cafenele decorate în stil Art Nouveau ce pot fi vizitate.

Zidul lui John Lennon

 Scara în spirală din Casa Madonei Negre

 Casa Municipală

Puteți găsi informații la fel de folositoare pentru o vacanță la Praga
în articolul precedent  5 lucruri de făcut în Praga

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

CehiaPraga

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top