5 lucruri de făcut în Praga
Praga este una dintre cele mai frumoase și mai pline de farmec destinații de călătorie din Europa Centrală. Oraș al turnurilor și catedralelor gotice, al podurilor peste râul Vltava, al palatelor baroce și al bulevardelor în stil Art Nouveau, Praga îmbină toate stilurile de arhitectură care s-au succedat de-a lungul existentei sale. Praga este, în același timp un oraș modern și vibrant, plin de energie, muzică, și artă care potolește setea de divertisment a călătorului din zilele noastre.
1. Plimbați-vă pe Podul Carol – pod realizat în stil gotic în sec. XIV-lea, ce traversează râul Vltava din Orașul Vechi către Castelul din Praga. Construit din piatră, străjuit de turnuri medievale și ornat cu statui și felinare înșiruite de-a lungul balustradelor, podul este spectaculos atât ziua cât și seara. Urcați în Turnul de la capătul dinspre Orașul Vechi și puteți fotografia priveliștea spectaculoasa, animată de turiști și de artizani ce vând suveniruri hand-made. Lung de 515 m, podul are la celălalt capăt doua turnuri mai mici, prin a căror poartă pătrunzi în Cartierul Mic (Mala Strana).
2. Admirați Ceasul Astronomic cu două cadrane suprapuse, din Turnul Vechii Primarii. Construit în 1410, ceasul, arată poziția lunii, soarelui și semnele zodiacale. Prin cele două ferestre mici de deasupra cadranului superior puteți urmări la oră fixă un spectacol animat în care 12 apostoli se rotesc iar un cocoș auriu anunță ora. Cadranul inferior este un calendar care indică zilele lunii, numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă, o imagine alegorică a fiecărei luni și alta a fiecărei zodii. Când se apropie ora exactă, zeci de turiștii de strâng la baza turnului și așteaptă cu aparatele foto pregătite să surprindă spectacolul. Dacă s-a terminat prea repede nu vă întristați. Mai așteptați încă o oră și spectacolul se repetă.
Sugestie: În clădirea de vis-à-vis, la primul etaj, se găsește Cafeneaua Mozart. Alegeți-vă un loc la fereastra din dreptul ceasului, comandați un cappucino și o prăjitură și așteptați să vină ora exactă. Savurați spectacolul defilării apostolilor. Nu veți regreta așteptarea.


Podul Carol


Piața Orașului Vechi

Ceasul Astronomic

Cafeneaua Mozart
3. Praga este capitala berii în Europa. Puteți face o vizită la Muzeul Berii de pe strada Husova 7, în Centrul vechi. Veți învăța despre istoria și secretele din spatele berii cehe. Puteți simți mirosul de hamei și malț. Turul nu va fi complet fără o degustare de bere artizanală.
Nu ratați și o incursiune în Piața Republicii unde mâncarea stradală vă așteaptă să o savurați iar maeștrii berari localnici promovează și vând berea proprie, draught sau la sticle personalizate. Gustați cârnații vânătorești din cerb, din porc mistreț, serviți cu muștar sau cartofii copți peste care vânzătorul ambulant toarnă din plin cașcaval cald topit. Dacă sunteți vegetarian, puteți să vă îndulciți cu fructe proaspete și spălate. Pregătiți-vă sacoșele de cumpărături pentru că aici găsiți cele mai inedite și ieftine suveniruri hand-made pentru cei dragi – cănițe din tabla email cu desene haioase, animăluțe de sticlă executate în fața ta, obiecte din fier forjat și ceramică, bijuterii, tricoturi, eșarfe și bineînțeles produsul tradițional – berea.

4. Pășiți în Biblioteca Națională de la Klementinum, cea mai frumoasă bibliotecă în stil baroc din lume. Inițial mănăstire dominicană, mai târziu complexul de clădiri Klementinum a devenit cel mai mare colegiu iezuit. Biblioteca adăpostește peste 20.000 de cărți, colecționate din anul 1600 până în zilele noastre. Nu poți atinge cărțile însă poți să admiri rafturile cu cărți, colecția de globuri pământești aurite și tavanul cu frescă, pictat cu scene din artă și științe. Turul de vizitare al Complexului Klementinum mai oferă o incursiune în Turnul Astronomic, Aula Bibliotecii Baroce și Capela Oglinzilor unde Mozart a cântat la una dintre cele două orgi din sec. XVIII. Tot în Praga se afla și Biblioteca Strahov adăpostită în superba Mănăstire Strahov, obiectiv impresionant în egală măsură.
5. Vizitați Castelul din Praga. Acesta este locul unde regii Boemiei, unii împărați ai Sfântului Imperiu Roman și președinți ai Cehoslovaciei și Republicii Cehe au avut reședințele oficiale. Castelul din Praga este, conform Guiness Book of Records, cel mai mare castel istoric din lume. Complexul de clădiri al castelului include Catedrala gotică Sf. Vitus, Bazilica Sf. Gheorghe care deși are fațadă barocă este mult mai veche având interiorul în stil romanic, Vechiul Palat Regal, sediul regilor Boemiei, Sediul actual al Președinției Republicii Cehe, Grădinile Regale, turnuri de apărare, galerii de arta și frumoasa Alee de Aur. Pe aceasta din urmă se găseau locuințele și atelierele aurarilor din secolul XVI. Franz Kafka a ocupat o locuință pentru o perioadă scurtă de timp pe această stradă. În prezent aici se găsesc mici magazine de suveniruri, artizanat local și o colecție de armuri și arme medievale.
Sugestie: Accesul în incinta Castelului este liber. Puteți admira astfel, pe dinafară din păcate, clădirile și o parte din grădini. În mod normal Aleea de Aur face parte din circuitele de vizitare plătite ale castelului. Însă după ora 17.00 (vara) accesul pe alee este liber.
Altă sugestie: Puteți savura o cafea admirând panorama orașului de pe terasa cafenelei Palatului Lobkowicz, aflat în incinta Castelului sau puteți degusta o bere cehească rece la terasa de la ieșirea dinspre “drumul vechi către castel”.


Biserica Tyn și Turnul Primăriei
văzute din Turnul Astronomic de la Klementinum

Castelul din Praga

Catedrala Sf. Vitus

Aleea de Aur

Text și Fotografii: Andrei Iliescu
© Copyright 2017
Din aceeași serie:
5 lucruri de făcut în Praga
Praga este una dintre cele mai frumoase și mai pline de farmec destinații de călătorie din Europa Centrală. Oraș al…
Alte 5 lucruri de făcut în Praga
1. Admirați “Casa care Dansează” de pe malul râului Vltava. Arhitectura să este unică și contrastează cu zona centrală a…
De unde poți admira cel mai bine Ceasul Astronomic din Praga
În Praga nu poți ocoli Turnul vechii primării cu Ceasul Astronomic care arată mișcarea planetelor și zodiile. Orologiul imens are…
Buna ziua,
Citind articolul dumneavoastra nu pot sa nu remarc modul clar si concis in care a fost scris si faptul ca fotografiile, de o calitate deosebita, vin sa intregeasca explicatiile dumneavoastra. Personal, desi am mers la Praga si in anul anterior, ma documentez in ceea ce priveste partea turistica a acestui oras,ce pot vedea si ce pot face, deoarece in acest an voi ajunge iarasi acolo si doresc sa vizitez ceea ce timpul nu mi-a permis sa vad, anul trecut.
Totusi , am o intrebare : dumneavoastra ati vizitat biblioteca aflata in Klementium? De ce va intreb : pentru ca am gasit o informatie, pe un site al orasului Praga, unde este mentionat faptul ca aceasta biblioteca este subiect de litigiu intre Klementium si Muzeul National. Si ca exista posibilitatea ca biblioteca sa fie inchisa publicului. Sunt foarte interesata daca dumneavoastra ati vizitat biblioteca si daca puteti mentiona ziua si ora la care ati facut vizita (ziua ca nume din zilele saptamanii). Doresc foarte tare sa pot vizita aceasta biblioteca, tocmai de aici si intrebarea mea, iar raspunsul dumneavoastra mi-ar fi de mare ajutor.
Va multumesc si va doresc toate cele bune !
Ana-Maria P.
Multumesc pentru aprecieri si ma bucur daca articolul meu vă este folositor.
Eu am vizitat Klementinum anul trecut in luna august. La momentul respectiv biblioteca era deschisa pentru public. Se vizita doar in grup insotit de un ghid. Nu se intra efectiv in biblioteca. Puteai sa admiri biblioteca doar de la intrarea in incapere si ni s-a atras atentia ca nu este permisa fotgrafierea (nici macar cu telefonul). Nu stiu daca anul acesta se mai poate vizita. Am citit si eu pe site-ul lor (http://www.klementinum.com) ca sunt in litigiu. Poate ar fi indicat sa le trimiteti un email si sa-i intrebati daca mai este deschis pentru public.