Ce poți vizita când nu mergi la plajă
– Capul Kaliakra, Castelul din Balcic, Orașul Vechi Nessebar –
Una dintre destinațiile de vacanță cele mai la îndemână în perioada verii este litoralul din Bulgaria. M-am gândit să sugerez câteva obiective pe care le puteți vizita indiferent dacă ați ales un sejur sau faceți doar o excursie de o zi în Bulgaria.
Primul obiectiv este Capul Kaliakra. Aceasta este un promontoriu înalt care înaintează câteva sute de metri în mare. Stâncile sunt de culoare roșie și au porțiuni ce coboară aproape vertical în mare. Capul Kaliakra a fost locuit încă din antichitate de triburi tracice locul numindu-se Tirizis. Apoi a fost ocupat de romani. Grecii l-au redenumit Kali Akra (adăpost bun), denumire ce s-a menținut până în epoca bizantină. În sec. al XIV-lea, aici a fost capitala statului independent Dobrogea, condus de despotul Dobrici. Ulterior cetatea a fost cucerită de otomani. Apoi recucerită de armate creștine pentru ca în cele din urmă să fie abandonata. Exista un monument ridicat în amintirea celor 40 de fecioare, despre care se spune că s-au aruncat în mare când turcii au asediat cetatea, pentru a-și păstra onoarea și credința. Mai există o peștera-muzeu cu exponate din descoperirile arheologice.





Capul Kaliakra
Următorul obiectiv este “Castelul” de la Balcic. Orașul Balcic este situat intr-un golf la țărmul Marii Negre la 60 de kilometri de Vama Veche. Între anii 1913-1940 orașul a aparținut regatului României. Aici se află complexul arhitectural Dvoreț (Castelul), fosta reședință de vară a reginei Maria a României. Palatul reginei este o vilă cu pereți zugrăviți în alb și acoperișuri de țiglă roșie ce combină stilul maur cu cel al unei case bulgărești. De pe acoperișul său se ridică un minaret. Este construită pe o terasă, foarte aproape de mare. În interiorul complexului se mai afla grădini frumos aranjate, câteva vile, o cramă, o capelă și o cascadă înaltă de 9 metri.




Balcic
Orașul vechi Nessebar este situat pe o peninsulă stâncoasă conectată la continent printr-un drum îngust. Peninsula are o lungime de 850 de metri și o lățime de 300 de metri. Orașul are o istorie veche de o mie de ani și a păstrat monumente arhitecturale din toate perioadele. Există rămășițele zidurilor romane și medievale, bisericile bizantine și bulgare și casele vechi din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
Orașul se mândrește cu bisericile sale. Biserica Sf. Sofia, cunoscută sub numele de biserica veche a Mitropoliei este o bazilică bizantină ce datează de la sfârșitul secolul V și începutul secolului VI. Biserica Sf. Ioan Botezătorul din secolul al XI-lea se remarcă prin cupola cilindrică, iar biserica Sf. Ștefan este remarcabilă pentru frescele din secolul al XVI-lea.
Nessebar, datorită moștenirii sale istorice unice, a fost catalogat ca monument al patrimoniului cultural mondial în 1983. Astăzi partea veche a orașului Nessebar este un loc potrivit pentru plimbări de-a lungul străzilor înguste, pietruite, printre micile magazine care vând suveniruri și antichități.






Orașul vechi Nessebar
Text și Fotografii: Andrei Iliescu
© Copyright 2017
This Post Has 0 Comments