phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Locuri de vizitat in apropiere de Varna

Mănăstirea Aladja și Pădurea de Piatră

La mică distanță de Stațiunea Nisipurile de Aur, pe drumul ce duce către Varna se găsește mănăstirea rupestră Aladja. Peșterile locuite de sihaștri, au fost săpate într-un perete vertical de stâncă și erau accesibile printr-o scară de frânghie care era ridicata în caz de pericol. Se mai păstrează încă grota ce a fost folosită drept capelă. Pe pereți săi se pot vedea fresce pictate în secolul XIV. În incintă se găsește și un muzeu ce prezintă mozaicuri și obiecte bizantine.

Potrivit legendelor, pe aceste stânci se ascundeau pirați care pândeau de aici corăbii. Apoi le atacau și le jefuiau iar prada o ascundeau în peșterile din apropiere.

Mănăstirea Aladja

O altă destinație interesantă de vizitat este Pădurea de Piatră (Pobiti Kamani) aflată la 18 de km de Varna pe drumul vechi către Sofia. Într-o zonă nisipoasă, coloane imense de piatră, care ating înălțimea de 6 metri și grosimea de până la 3 metri sunt dispuse în grupuri. Multe dintre aceste coloane sunt goale în interior. Au fost emise mai multe ipoteze despre originea acestor formațiuni de piatră. Unele din ele sugerează apariția lor datorită unor izvoare submarine de gaze ce au format depuneri de minerale sub forma unor coșuri, altele, că pilonii de piatră sunt rămășițele unor recife de corali. Pădurea de piatră este zonă protejată încă din 1938.

Pădurea de Piatră

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top