phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

De-a lungul țărmului bulgăresc al Mării Negre

Cu siguranță mulți dintre dumneavoastră ați fost măcar o dată în Bulgaria la Balcic. De obicei parcurgeam drumul către Balcic pe E87, trecând prin Vama Veche și îndreptându-mă către Varna. Anul acesta m-am hotărât să mă abat de la drumul principal și să descopăr noi locuri de văzut între Vama Veche și Balcic, de-a lungul țărmului Mării Negre.

 

Durankulak, Krapets, Ezerets, Shabla, Tyulenovo, Yailata, Russalka, Bolata, Kaliakra, Dalboka

 

1. Plaja și campingul de la Durankulak

Se poate ajunge acolo părăsind drumul principal (E87 sau Șoseaua Națională 9) înainte de localitatea Durankulak (exista un indicator spre camping). Campingul nu este mare. Există și un restaurant, ce nu m-a impresionat în mod deosebit, și care mai degrabă mi-a adus aminte de terasele de la mare de dinainte de 1989. Plaja, neamenajată este îngustă și se întinde, din dreptul campingului, mult către sud. Apa mării pare albicioasă în apropierea țărmului, probabil din cauza nisipului calcaros.

2. Plaja și campingul Krapets

Urmăriți indicatorul spre localitatea Krapets. Se ajunge acolo din Șoseaua Națională 9 pe un drum secundar. După ce traversați localitatea va trebui să o luați către stânga spre camping. Auzisem despre Krapets că este un loc liniștit în care să te poți relaxa în voie. Mie însă, mi s-a părut destul aglomerat (ce e drept, am ajuns aici în prima jumatate a lunii august). Foarte multe mașini, unele cu rulote, erau parcate de-a lungul drumului în apropierea plajei. Plaja cu nisip fin se întinde spre nord către Durankulak. Am remarcat un Beach Bar, The Pirates, și o zona cu șezlonguri și umbreluțe în apropiere de acesta.

3. Plaja de la Ezerets

Ca să ajungeți acolo părăsiți șoseaua națională în localitatea Ezerets, mergând apoi pe un drum de țară pâna la țărmul mării. Am descoperit un camping într-o pădure de pini exact pe malul mării și o mică terasă care servește băuturi și preparate din midii. Plaja este lungă cu nisip fin și se întinde atât spre nord cât și spre sud. Mie personal mi-a plăcut această plajă mai mult decât celelalte două prezentate anterior, datorită faptului că este mai izolată și mai puțin aglomerată.

4. Farul de la Shabla

Când ajungeți în localitatea Shabla luați-o pe drumul 901 care vă va duce pană în apropierea farului. Farul a fost construit în 1857 și este încă funcțional. Are o înălțime de 32 de metri și formă octogonală. Pe partea vestică există o monogramă a sultanului Mohamed Abdul Medzhid care conducea Imperiul Otoman la vremea când farul a fost înălțat. Construit inițial doar din piatră, farul a fost întărit cu o structură metalică în urma avariilor suferite la cutremurul ce a zguduit țărmurile Marii Negre în anul 1901.

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Plaja de la Durankulak

Plaja de la Krapets

Plaja de la Ezerets

Farul de la Shabla

5. Stâncile de la Tyulenovo

Localitatea Tyulenovo este situată pe drumul 901 mai la sud de Shabla. Țărmul mării este spectaculos. Stânci înalte de 20 de metri, unele răsărind brusc din apă la mică distanță de țărm, grote întunecate la nivelul mării, o arcadă de piatră ce se deschide deasupra valurilor și o apă limpede de un albastru intens fac ca locul să fie unic. Zona este preferată de cei care vor să facă scufundări sau cățărări pe stânci. Se spune că, în anii 1930, Regina Maria a primit cadou o pereche de foci. La început au fost ținute într-o incintă pe malul Balcicului, dar curând regina s-a hotărât să le elibereze lângă peșterile subacvatice din această zonă. Se pare ca o perioadă focile s-au adaptat și s-au înmulțit. Însă pe la sfârșitul anilor 1970 au fost zărite din ce în ce mai rar. Ultima focă ar fi fost văzută în 1978.

6. Rezervația și site-ul arheologic de la Yailata

Ca să ajungeți aici, mergeți în continuare pe drumul 901 până în localitatea Kamen Briag, apoi luați-o pe drumul secundar către mare în dreptul indicatorului pe care scrie Yaila. Șoseaua se termină într-o parcare chiar la intrarea în rezervație. Locul este spectaculos. Faleza este înaltă din calcar de culoare roșie și brăzdată de o mulțime de fisuri și grote. Există aici ruinele unei cetăți fondate în sec. V-IV î.h. ce a fost folosită până în sec. al VI-lea d.h., morminte de piatră din sec. II-V d.h. și un complex format din peșteri izolate sau grupate utilizate între sec. al V-lea. i.h. și sec. al XI-lea d.h. pentru locuințe, biserici și chilii monahale.

7. Russalka

Russalka este un complex de vacanță ce cuprinde căsuțe pentru cazare, terase, restaurante. Ca să ajungeți aici mergeți pe drumul 901 până în localitatea Sveti Nikola iar de acolo luați-o pe drumul ce duce spre țărmul marii în dreptul indicatorului către Russalka. La capătul drumului, la barieră, va trebui să achitați parcarea (6 leva) iar apoi să mergeți la recepție și să luați câte o brățară ce vă permite accesul în complex (6 leva de persoana pe zi). Complexul are terenuri de tenis, bazine cu apă termală, un club de yachting cu bărci de navigație și caiace și un centru de scufundări. Am descoperit două plaje, fiecare în cate un golf înconjurat de stânci. Locul este primitor, liniștit și merită încercat măcar o dată.

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Tyulenovo

Yailata

Russalka

8. Golful și plaja Bolata

Ca să mergeți aici trebuie să traversați localitatea Balgarevo și să continuați drumul spre Capul Kaliakra. După ce ați trecut de ultimele instalații eoliene va trebui să virați la stânga pe un drum îngust asfaltat. Din păcate nu există nici un indicator dar puteți găsi ușor drumul pe Google Maps punând Bolata Beach ca destinație. Golful se află într-o rezervație naturală și este mărginit de pereți înalți de stancă de culoare roșie. Plaja are nisipul fin iar apa este limpede și nu foarte adâncă lângă mal. Puteți urca scara de piatră de pe versantul din dreapta pentru a admira panorama ce se deschide asupra golfului.

9. Capul Kaliakra

Capul Kaliakra este un promontoriu înalt ce înaintează câteva sute de metri în mare. Este unul dintre cele mai interesante locuri de văzut între Vama Veche și Balcic. Se poate ajunge aici venind dinspre Kavarna prin Balgarevo. Aici se află un site arheologic și zidurile unei fortificații din perioada bizantină. Exista un mic muzeu într-o peșteră și o terasă restaurant ce servește preparate din pește. Găsiți câteva detalii despre Capul Kaliakra în articolul nostru despre Litoralul din Bulgaria.

10. Crescătoria de midii și restaurantul de la Dalboka

Pe drumul dintre Kavarna și Capul Kaliakra înainte de Balgarevo există un panou ce te îndrumă să virezi la dreapta către Dalboka. Urmând acest indicator veți ajunge la crescătoria de midii. Exista aici două restaurante, cel din stânga mai mic cu o terasă din lemn orientată către mare, iar cel din dreapta mai mare, cu terasa amplasată de-a lungul malului stâncos al mării. Eu l-am ales pe cel din dreapta. Meniul este în românește și oferă o gamă variată de preparate din midii și din pește. Ospătarii vorbesc românește. Servirea a fost rapidă iar mâncarea, deși eu nu sunt mare amator de preparate pescarești, mi s-a parut foarte bună.

 

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Golful Bolata

 Cap Kaliakra

 Crescatoria de midii si restaurantul de la Dalboka

 Balcic


 Vama Veche – Durankulak – Krapets – Ezerets – Farul de la Shabla- Tyulenovo


Yailata – Russalka – Golful Bolata – Capul Kaliakra – Dalboka – Balcic

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

BulgariaMarea Neagra

This Post Has 2 Comments

  1. De pe stancile de la Tyulenovo se pot face sarituri de la diverse inaltimi, inclusiv de sus de tot. Ar fi bine sa fiti incaltati cand sariti pt ca la iesirea din apa stanca este cam intepatoare.
    Dalboka nu mai este la fel de ok ca in urma cu cativa ani. Daca te duci in weekenduri sau in perioade in care romanii au liber (1 mai, sf. Maria, etc.) este coada foarte mare (se asteapta pana la doua ore doar ca sa primesti masa) si parca nici preparatele nu mai sunt asa gustoase ca acum cativa ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top