phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Strudelshow la brutăria imperială
de la Schonbrunn

Un obiectiv ce nu trebuie ocolit atunci când vizitați Palatul Schönbrunn din Viena este fosta brutărie imperială. Aceasta se găsește la subsolul Café – Restaurant Residenz Schonbrunn amplasat într-o clădire istorică din curtea palatului. Din oră în oră aici are loc un eveniment care, garantat vă va lăsa gură apă: Original Wiener Strudelshow. Tradiționalul ștrudel de mere vienez  (Wiener Apfelstrudel) se face conform rețetei originale din vremea împăratului Franz Josef. Preparat manual și cu dragoste, ștrudelul delicios este prezentat în timpul unui spectacol care trebuie văzut.

Încă de la intrare o aromă de mere coapte ne-a îmbiat să pătrundem într-o încăpere joasă de la subsol în care era amenajată o sală de bucătărie. Pe o latură  a acesteia se găsea un cuptor mare cu o insulă în față ce era organizată ca masă de lucru cu castroane, teluri și ingredientele pentru prepararea ștrudelului. În rest, mese cu scaune și rafturi cu conserve de mere rase, borcane cu stafide în rum și alte ingrediente folosite la prepararea ștrudelului.

Demonstrația de preparare a ștrudelului vienez a început după ce participanții s-au așezat la mese, au comandat băuturi răcoritoare și au devenit atenți. O tânără bucătăreasă s-a prezentat și a început să povestească istoria celebrului AppfelStrudel, în timp ce mâinile ei frământau aluatul pentru foi. Sub tavanele arcuite ale bucătăriei unde erau odată pregătite delicatesele de la mesele împăraților, secretul celebrului ștrudel vienez a fost dezvăluit pas cu pas:

  • Aluatul frământat se scufundă într-un bol cu ulei ce îl acoperă complet și se odihnește timp de 30 minute. Coca devine moale și maleabilă. Se întinde cu palmele pană se subțiază într-atâta încât se poate citi ziarul prin foaie. Incredibil, chiar puteai descifra literele tipărite pe ziar! Foaia întinsă se așază pe o pânză presărată cu făină.
  • Compoziția conține felii mari de mere decojite, pesmet prăjit în unt topit (până capătă culoarea maro-auriu), stafide marinate în rum, sucul de la o lămâie, scorțișoară și zahăr brun. Nu se întinde pe toată foaia de aluat ci se așază toată umplutura în strat gros, cilindric, de-a lungul unei laturi a foii și apoi foaia se rulează cu ajutorul pânzei aflată dedesubt. Astfel compoziția se află în mijloc sub toate straturile de aluat rulate.
  • Se coace la 190 grade Celsius pană prinde crustă.

Și iată! Ștrudelul a fost scos aburind din cuptor (în timpul demonstrației noastre, se cocea tava cu ștrudel de la show-ul anterior). Bucătăreasa a luat o pensulă și a început să-l alinte cu unt semi topit peste crustă. Apoi l-a împărțit participanților din sală celor care, timp de 20 de minute cât a durat prezentarea, au salivat la mirosul îmbietor de mere coapte.

Am plecat de acolo luând pliantul cu rețeta originală. Când am ajuns acasă, după vacanță, primul lucru pe care l-am gătit, a fost ștrudelul de mere. A ieșit cum am sperat, delicios și aromat. Mai multe informații despre show puteți găsi pe site-ul restaurantului Cafe-Rezidenz din Viena.

Cafe Restaurant Rezidenz Viena Schonbrunn - Original Wiener Strudelshow
Original Wiener Strudelshow preparare strudel
Original Wiener Strudelshow rafturi cu ingrdiente pentru strudel
Original Wiener Strudelshow rafturi cu ingrdiente pentru strudel mere coapte stafide in rum

Text: Nicoleta Iliescu

Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

AustriaSchonbrunnViena

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top