phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Jidvei – poate cea mai frumoasă poveste
a vinului din România

Am primit o invitație care începea așa: “Jidvei vă invită să vă bucurați de gustul bucatelor românești alături de un vin bun…“ semnat – Bogdana Corcoz, PR Manager.

Am respirat adânc și în sinea mea m-am întrebat dacă dorința mea mai veche de a vizita podgoriile din România a ieșit la iveală și a venit sub forma unui cadou de Crăciun. Da, cred că sufletul companiei Jidvei, aude dorințele românilor și le răspunde cu căldură și onestitate.

Nici un efort nu a fost prea mare pentru a împacheta și a merge în inima Transilvaniei să trăiesc #experientajidvei.

În pragul vechiului Castel Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă, simbolul și martorul principal al istoriei Jidvei, m-a primit Bogdana, toata numai zâmbet și blândețe. «Vizita va începe cu un tur la Crama Tăuni și podgoriile ce o înconjoară, de unde pornește drumul vinului», ne-a spus ea.

Acum în prag de sărbători, privesc podgoriile de pe Târnave și îmi pare ca vița de vie se odihnește tăcută și solitară.  Extrem de cuminte, via dezgolită de frunze doarme, aranjata în rânduri pe coline. În depărtare, stau de strajă crestele înzăpezite ale Făgărașului care, se întrevăd doar când vântul le dezvelește de ceață.

La Tăuni, procesul îndelungat de producție a vinului începe în noua și moderna cramă, cu o capacitate de 6 milioane de litri de vin.  Aici are loc separarea boabelor de ciorchine, zdrobirea strugurilor și obținerea mustului. Din tancurile și cisternele de depozitare, mustul circulă prin instalații care funcționează pe principiul vaselor comunicante, prin folosirea energiei gravitaționale. Este un must nestresat, îmi spune gazda noastră.

Drumul vinului continuă la Crama Jidvei, unde în butoaie de lemn, dar și în cisterne de inox se maturează vinul din soiuri precum Riesling, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală sau Chardonnay. Clima umedă și răcoroasă (dar și ceața persistentă) din regiune este prielnică acestor soiuri de struguri și este specifică zonei Târnavelor.

În complexul de săli ale cramei, prin care am trecut, am simțit mirosul de stejar al butoaielor și am atins suporții de lemn pe care sticle de spumant aflat în continuă transformare, stau aranjate răsturnat și așteaptă să fie rotite manual cu o optime de cerc pe zi, de către un specialist.

Am ajuns la linia de îmbuteliere a vinului și etichetare a sticlelor, m-am plimbat printre cutiile cu sticle ambalate și inscripționate cu marca Jidvei, am privit prin fereastra laboratorului unde maestrul oenolog descoperă și captează în vin, cele mai fine, echilibrate, și surprinzătoare arome de pe colinele Târnavelor.

Crama Jidvei

M-am întors la Castel zgribulită un pic de frig, unde au început pregătirile pentru ultima etapă: shooting și degustare. Aici au intervenit invitații Bogdanei, pasionați în arta fotografiei, veșnic căutători de cadre noi și originale.

Prin intermediul fotografiilor făcute de Phototraveler.ro și a cuvintelor Bogdanei, vă invit la Un vin bun pe masa de Crăciun – campania Jidvei inițiată «în spiritul promovării preparatelor tradiționale, asociate cu vinuri autentice românești. Îmbinând tradiția cu inovația, Chef Daniela Drăguț a venit cu o reinterpretare a bucatelor nelipsite pe masa de Crăciun a fiecărui român. Acest regal gastronomic a fost completat cu desăvârșire de vinuri nobile, propuse de somelierul Magdalena Crișan».

SPUMANT JIDVEI EXTRA DRY

Terină de curcan cu urdă de capră, alături de SPUMANT JIDVEI EXTRA DRY. Împreună formează un mariaj unic datorită fineții texturilor și aromelor naturale.

GRIGORESCU GEWURTZTRAMINER

Piept de pui cu capere cu sos de lămâie și spumă de apio, alături de  GRIGORESCU GEWURTZTRAMINER. Soiul aromat, bogat și exotic se va împrieteni cu aciditatea ingredientelor, în special cu puiul suculent.

TEZAUR JIDVEI (SAUVIGNON BLANC și FETEASCĂ REGALĂ)

Iepure în fenicul cu piure de cartofi asociat cu TEZAUR JIDVEI (SAUVIGNON BLANC și FETEASCĂ REGALĂ). Caracterul mineral al vinului și frăgezimea cărnii de iepure, alături de dulceața feniculului vor oferi o senzație crocantă și unică degustătorului.

NEC PLUS ULTRA – ROZE (SYRAH și CABERNET SAUVIGNON)

Ciolan de porc afumat în pâine cu hribi alături de NEC PLUS ULTRA – ROZE (SYRAH și CABERNET SAUVIGNON). Rose-ul vinificat din două soiuri intense și elegante au creat un echilibru gustativ amplu și debordant prin care natura ne arată cât poate fi de generoasă.

OWNER’S CHOICE MARIA PINOT GRIS

Friptură de ceafă de porc cu mere caramelizate alături de OWNER’S CHOICE MARIA PINOT GRIS. Un vin corpolent, bogat și cu volum de alcool ridicat va fi delicios lângă friptura din carne de porc venind în completare cu aciditatea merelor de toamnă.

OWNER’S CHOICE ANA CHARDONNAY

Țepușă de mușchiuleț de porc, sos de gutui și cruton de mămăligă prăjită împreună cu OWNER’S CHOICE ANA CHARDONNAY. Regele vinurilor albe, expresiv, fructuos și cu aciditate ridicată va echilibra acest preparat curajos.

MYSTERIUM (TRAMINER și SAUVIGNON BLANC)

Piept de rață umplut cu sos de prune și caise deshidratate asociat cu MYSTERIUM (TRAMINER și SAUVIGNON BLANC). Un cupaj de poveste, fructuos și complex, nu putea fi savurat decât cu un preparat ce are la bază piept de rață fraged și fructe uscate, dulci și aromate.

VINARS VATRA – VS

Sărmăluțe cu mămăligă și cruton de bacon alături de VINARS VATRA – VS, marchează reîntoarcerea la tradiție, senzații desăvârșite pentru degustătorii pretențioși.

JIDVEI MUSCAT OTTONEL și cu VINARS JIDVEI –VSOP

Cornulețe, cozonac, dovleac și pere caramelizate încheie masa cu JIDVEI MUSCAT OTTONEL și cu VINARS JIDVEI –VSOP.

Castelul Bethlen-Haller a fost ridicat în anul 1560 de către Miklos Bethlen, cancelarul Transilvaniei. De-a lungul veacurilor, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1642, iar între anii 1769-1773 castelul a fost reamenajat în stil baroc. După 1989, a fost readus la lumină printr-un amplu proces de restaurare. În prezent, Castelul, simbol de preț al podgoriei Jidvei, este introdus în circuitul turistic vinicol și poate fi vizitat în baza unei rezervări, pentru grupuri de minim 10 persoane.

Vinurile propuse în cadrul meniului de Crăciun pot fi regăsite în rețeaua de hipermarketuri din România, precum și în magazinele de specialitate. Gamele exclusiviste Owner’s Choice și Mysterium pot fi comandate de pe Magazinul Online Jidvei .

Castelul Bethlen-Haller

Text: Nicoleta Iliescu

Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top