phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Salzkammergut este zona lacurilor din partea de sud-est a orașului Salzburg din Austria, ce se întinde până la masivul muntos Dachstein. Este o regiune istorică, numele ei fiind legat de minele de sare, ce aparțineau coroanei Habsburgice. Teritoriul regiunii Salzkammergut este împărțit între landurile Salzburg, Styria și Austria Superioară. În Salzkammergut sunt 76 de lacuri, cele mai mari fiind, Attersee, Mondsee, Traunsee, Wolfgangsee, Fuschlsee (este și cel mai apropiat de Salzburg), Hallstattersee și Grundlsee.

Dacă vrei să îți petreci vacanța în Austria, Salzkammergut poate fi o alegere excelentă. De asemenea, dacă stai câteva zile în Salzburg sau petreci un sejur în Salzburgerland poți vizita oricând și zona lacurilor din Salzkammergut.

În Salzkammergut găsești peisaje de munte extraordinare, lacuri înconjurate de munți și o clima plăcută. Poți practica sporturile de iarnă sau poți face drumeții vara. Pe ghețarul Dachstein sunt pârtii pe care poți schia și în timpul verii. Lacul Wolfgangsee are temperatura medie a apei vara de 23 grade și este perfect pentru înot, scufundări sau windsurfing. Lacul Attersee nu îngheață iarna și este ideal pentru navigație.

Fiind o destinație turistică, în Salzkammergut poți beneficia de reduceri la peste 120 de atracții, folosind cardul turistic Salzkammergut Card. O parte dintre aceste atracții (cele din zona lacurilor Fuschl, St. Wolfgang și Bad Ischl) se regăsesc și pe cardul turistic SalzburgerLand Card.


Poți să afli care sunt principalele atracții din Salzburg și Salzburgeland citind articolele:

Ce poți face în vacanță la Salzburg

Cum să-ți petreci vacanța în Salzburgerland


Iată, în continuare, câteva dintre atracțiile pe care le poți vedea în Salzkammergut:

1. Attersee este cel mai mare dintre lacurile din Salzkammergut. Aici este locul unde artistul austriac Gustav Klimt (1862-1918) a creat cele mai multe dintre peisajele sale. În capătul din sud al lacului, în localitatea Unterach se găsește o statuie de bronz cu bustul artistului iar în Schörfling am Attersee, situată la capătul nordic al lacului, se poate vizita galeria de artă Gustav Klimt Zentrum. Există și un traseu, Klimt Trail, de-a lungul lacului, de unde poți admira peisajele care l-au inspirat pe artist.

2. Pe malul nordic al lacului Wolfgangsee se găsește St. Wolfgang, unul dintre cele mai populare orașe din Salzkammergut. Localitatea s-a dezvoltat în jurul capelei sfântului Wolfgang, episcop de Regensbusg, din secolul al VIII-lea. În secolul XV, în locul capelei a fost ridicata o biserică, devenită loc de pelerinaj. Biserica este celebră pentru altarul realizat de meșterul Michael Pacher și înfățișează scene din viața sfântului.

Zona centrală a orașului este pietonală și găzduiește o mare varietate de magazine, hoteluri, restaurante și cafenele care servesc mâncăruri delicioase tradiționale austriece. Fațadele pictate ale clădirilor dau un farmec deosebit orașului. Din St. Wolfgang poți face plimbări cu vaporul până la localitățile de la capetele lacului, St. Gilgen și Strobl. În prezent funcționează șase nave de pasageri. Două nave, cele mai vechi, au fost construite în anul 1873, iar una dintre acestea este propulsată cu zbaturi.

3. Aproape de debarcaderul din St. Wolfgang se află stația de plecare a trenului care urcă pe muntele Schafberg. Linia a fost inaugurată în anul 1893. Are o lungime de 5.83 km și ajunge până la altitudinea de 1783 m. Trenurile sunt trase de locomotive angrenate cu cremalieră. Cinci dintre aceste locomotive au motoare cu abur, alimentate cu cărbuni și au fost fabricate în anii 1893 și 1894. De pe vârful muntelui Schafberg poți admira una dintre cele mai frumoase priveliști din Austria, având de jur împrejur lacurile din Salzkammergut. Odată ce ai ajuns aici poți lua masa pe terasa hotelului Schafbergspitze, cel mai vechi hotel de munte din Austria, construit în 1862, sau la cabana Himmelspforte.

Unterach – Attersee

Wolfgangsee

St. Wolfgang

Schafberg

4. Bad Ischl a devenit celebră ca stațiune la începutul secolului al XIX-lea, când s-a descoperit că soluțiile saline de la minele din apropiere ajută la tratarea afecțiunilor reumatice. Curând după aceea stațiunea a început să fie frecventată de aristocrația austro-ungară. Împăratul Franz Iosef venea în fiecare vară la Kaiservilla, reședința sa din Bad Ischl. Vila este înconjurată de parcul imperial, amenajat în 1853.

O altă atracție din oraș este Museum der Stadt, aflat în clădirea fostului Hotel Austria, locul unde împăratul Franz Iosef s-a logodit cu Elisabeta de Bavaria, cunoscută ca prințesa Sisi. Stațiunea a atras de-a lungul timpului mulți artiști, printre ei fiind și compozitorul Franz Lehar, autorul operetei Văduva Veselă. Casa acestuia, Lehar-Villa, aflată pe malul râului Traun, este în prezent muzeu. Se spune că artistul a creat aici 24 din operele sale. Dacă dorești să iei masa în Bad Ischl îți recomand restaurantul k.u.k. Hofwirt. Este locul unde se servește bere draught îmbuteliată în butoaie de stejar (berea Augustiner facută la Munchen).

5. Orașul Hallstatt este considerat de mulți vizitatori ca fiind una dintre cele mai frumoase localități din zona lacurilor de munte. Existența lui se datorează bogatelor zăcăminte de sare, pe care locuitorii din zonă au început să le exploateze acum 7000 de ani.

Accesul în oraș se face printr-un tunel rutier, după care va trebui să lași mașina într-una dintre parcările de lângă tunel și să pornești pe jos, pentru zona centrală a Hallstatului este pietonală.

Strada principală se întinde de-a lungul lacului Hallstatt și trece pe lângă piața centrală a orașului, Marktplatz și Biserica Evanghelică. Lângă biserică se află un debarcader. De aici poți lua vaporașul pentru o plimbare pe lac. Poți urca apoi la Biserica Catolică, de unde se deschide o frumoasă priveliște asupra orașului și a lacului. În curtea bisericii se află o capelă care adăpostește un osuar cu peste 600 de cranii pictate. În oraș există și un Muzeu de Istorie unde poți afla informații despre vechii locuitori celți care au trăit aici și despre începutul mineritului în Hallstatt.

Vizitează și Hallstatt Salzwelten, considerată a fi cea mai veche mină de sare din lume. Ca să ajungi aici va trebui să iei funicularul a cărui stație de pornire se află în apropierea ieșirii din tunelul rutier. De-a lungul călătoriei prin subteran vei asista la o prezentare multimedia a istoriei geologice a munților Alpi și a modului de formare a depozitelor de sare, vei descoperi un tobogan de mină din lemn, un lac sărat subteran și vei face o excursie interesantă cu un trenuleț de mină.

Înainte de a reveni în oraș admiră panorama asupra lacului Hallstatt de pe Hallstatt Sky Walk. Aceasta este o platformă metalică amplasată la 360 de metri deasupra orașului.

6. Peșterile Dachstein se găsesc la 15 minute de mers cu mașina din Hallstatt către Obertraun. Înainte de localitatea Obertraun se face un drum spre dreapta către stația de plecare a telecabinei Dachstein Krippenstein. Telecabina are trei secțiuni. După ce urci prima secțiune – Schönbergalm vei ajunge pe un mic platou înconjurat de munți, de unde poți să vizitezi trei peșteri: Peștera Gigantică de Gheață (Giant Ice Cave), Peștera Mamut (Mammut Cave) și Peștera Koppenbrüller. Biletele de acces se cumpără de la stația de plecare a telecabinei.

Bad Ischl

Hallstatt

7. Dacă continui urcarea pe a doua secțiune a telecabinei – Krippenstein poți să ajungi la una dintre cele mai spectaculoase platforme de belvedere din Alpi numită 5 fingers. Sunt de fapt 5 platforme, fiecare cu design diferit suspendate deasupra unui gol de peste 400 de metri. Pe drumul de la stația de telecabin Krippenstein până la platforma 5 fingers, drum care durează aproximativ 20 de minute poți admira împrejurimile de pe o altă platformă, World Heritage Spiral, amplasată la 2108 metri.

8. Lacul Gosausee se află la 7 km de centrul localității Gosau. Este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri de munte din Salzkammergut și se găsește la poalele masivului Dachstein. Poți face o plimbare de o oră în jurul lacul ca să admiri frumusețea crestelor de munte care se reflectă în apele lacului. La întoarcere oprește-te la terasa pensiunii Gasthoff Gosausee și savureză o bere rece sau o gustare cu preparate austriece. Lângă pensiune se află stația de plecare a telecabinei ce urcă la peste 1500 metri pe creasta Gosaukamm, de unde pornesc mai multe trasee de drumeție.

9. Ghețarul Dachstein se găsește pe partea sudică a masivului Dachstein, la altitudinea de 2700 de metri. Din șoseaua ce trece prin localitățile Filzmoos și Ramsau am Dachstein pornește un drum secundar care duce către stația de plecare a telecabinei Dachstein Gletscherbahn. Drumul este cu taxă, dar pentru cei care urcă la ghețar este gratuit. Trebuie sa întrebi la casa de bilete unde se validează biletul eliberat la intrarea pe acest drum, ca să nu mai plătești taxa la ieșire.

Pe una dintre telecabinele ce merg la ghețar este amenajat un fel de balcon, pe care poți sta în aer liber în timpul ascensiunii, bineînțeles dacă vremea permite. La stația de sus a telecabinei poți păși pe Dachstein Sky Walk, o platformă de observație metalică. Panorama ce se deschide este deosebită, iar dacă cerul este senin, poți vedea în depărtare vârful muntelui Triglav din Slovenia. De la stația de telecabină se poate coborî la ghețar.

Pe ghețar sunt amenajate pârtii de schi și săniuș ce pot fi folosite și vara. În interiorul ghețarului este deschis Palatul de Gheață (Dachstein Ice Palace), o galerie de sculpturi din gheață iluminate. În fiecare an se alege o altă temă pentru sculpturile din gheață. Dar ca să ajungi aici va trebui să pășești pe cel mai înalt pod suspendat din Austria. La capătul podului de dinainte de intrarea în Palatul de Gheață se alfă o altă platformă suspendată deasupra unei prăpastii de 400 de metri, cu podeaua și pereții în totalitate din sticlă, numită Scara către Neant (The Stairway to Nothingness).

La întoarcere poți lua masa ori poți savura o băutură în Glacier Reastaurant aflat în aceeași clădire cu stația de telecabină.

5 fingers

Ghețarul Dachstein

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2020

Din aceeași serie:

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top