phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Atracțiile din Salzburg

Salzburg este orașul al cărui nume este asociat cu marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Vizitatorii îl vor întâlni pe Mozart aproape în fiecare colț din oraș. Ciocolată Mozart, jucării Mozart, mimi înfățișând-l pe Mozart, practic nu este nimic care să nu implice asocierea Salzburgului cu cel mai important reprezentant al său. Salzburgul mai este și orașul din Sunetul Muzicii. Pe lângă faptul că aici a trăit adevărata familie Von Trapp, celebrul film devenit clasic a fost, de asemenea, turnat în oraș și în împrejurimile acestuia. Pe scena culturală internațională însă, Salzburg este mai presus de toate orașul marelui festival de muzică. În fiecare vară Festivalul Salzburg transformă Salzburgul într-o scenă uriașă. Mai mult de 250.000 de iubitori de cultură din întreaga lume vin aici în perioada festivalului pentru a se bucura de operă, de teatru și de concertele de muzică clasică.

Dacă ți-ai propus să vizitezi celebrul oraș austriac iată câteva sugestii. Traseul pe cale îl voi propune este scurt, însă vizitarea obiectivelor de pe acesta presupune să ai la dispoziție două sau trei zile. Rămâne la latitudinea ta cum îți împarți timpul astfel încât să vezi cât mai mult. Ca în multe alte locuri turistice din Europa, și aici există carduri de reduceri ce permit accesul la muzee și diferite atracții. Majoritatea obiectivelor pe care le voi enumera de-a lungul traseului sunt incluse pe aceste carduri.

Cardul Salzburg oferă intrarea gratuită la atracțiile turistice și muzeele din Salzburg, la funicularul de la cetate sau telecabina de pe muntele Untersberg, plimbarea pe vaporul pe râul Salzach, dar și folosirea gratuită a mijloacelor de transport în comun. Deținătorii unui card Salzburg primesc și o serie de reduceri la concerte, piese de teatru sau destinații turistice din regiune. Cardul este valabil pentru un interval de 24, 48 sau 72 de ore.

Cardul SalzburgerLand permite accesul la aproximativ 190 de obiective turistice și atracții din întregul land. Acesta include muzee, mine, obiective naturale, cetăți, piscine și lacuri de agrement, căi ferate montane și acces pe șoseaua alpină Grossglocknerstraße. Perioada de valabilitate a unui card poate fi de 6 sau 12 zile. În cardul SalzburgerLand Card este inclus și un card Salzburg de 24 de ore.

Vom începe să descoperim Orașul Vechi (Altstadt) pornind din Ursulinenplatz. Pe malul râului Salzach se găsește o parcare mare cu plată unde poți lasă mașina o perioadă mai lungă de timp. În Salzburg sunt și parcări cu plată mai mici, dar în care timpul de staționare al mașinii nu poate depăși două ore. Vom merge mai departe spre capătul estic al Getreidegasse. Getreidegasse este cea mai faimoasă stradă comercială din Salzburg.

Casele aflate de o parte și de alta a străzii, unele fiind construite între secolele 13 și 16, găzduiesc la parter restaurante și magazine. Multe dintre ele au curți interioare și pasaje cu coloane și tavane boltite. Pasajele traversează clădirile și se deschid către Universitätsplatz. De remarcat sunt blazoanele de deasupra intrărilor în magazine. În trecut reprezentau ghildele de meșteșugari care locuiau aici și ofereau produse sau servicii. Inclusiv restaurantul McDonalds are un blazon original la intrare.

Pe Getreidegasse la numărul 9 se găsește Mozarts Geburtshaus (Salzburg Card), casa unde în anul 1756, s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart. Aici se află un muzeu în care sunt expuse picturi și documente ale familiei Mozart dar și o colecție de instrumente muzicale ce au aparținut compozitorului.

Getreidegasse se continuă cu strada Judengasse. Aproape de capătul acesteia, la numărul 11, se află un original magazin cu ornamente de Crăciun, Christmas in Salzburg, magazin care este deschis tot timpul anului. Magazinul mai are și secțiuni de ornamente pentru Paște și Haloween.

Strada se termină aproape de Mozartplatz în care se găsește statuia compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. În imediata apropiere se află Residenzplatz, cea mai mare piață din Salzburg. În mijlocul ei se ridică fântâna Residenz, construită de sculptorul italian Tommaso di Garona în 1661, despre care se spune că ar fi cea mai frumoasă fântână barocă din afara Italiei. În jurul pieței se află mai multe obiective ce pot fi vizitate: Catedrala din Salzburg, Salzburg Museum (Salzburg Card) și Panorama Museum (Salzburg Card), precum și Dom Quartier (Salzburg Card) care include cinci muzee printre care Muzeul Catedralei și Palatul Residenz.

În spatele Catedralei se găsește Kapitelplatz cu o frumoasă fântână, Fântâna lui Neptun construită în anul 1732. În perioada Festivalului de muzică în această piață este amplasat un mare panou video pe care poți urmări live spectacolele din sălile de concert. Din Kapitelplatz se poate ajunge la baza funicularului (Salzburg Card) ce urcă la Fortăreața Hohensalzburg (Salzburg Card). Construcția fortăreței a început în anul 1077 și a fost extinsă cu ziduri, turnuri și bastioane până în secolul 17. Există mai multe muzee ce pot fi vizitate precum și spații de joacă pentru copii, restaurante și magazine de suveniruri.

Casa în care s-a născut Mozart

Getreidegasse

Getreidegasse

Magazinul Christmas in Salzburg

Mozartplatz

Residenzplatz

Kapitelplatz

Fortăreața Hohensalzburg

Din Kapitelplatz ne putem continua drumul pe lângă brutăria St. Peter în spatele căreia se poate observa o moară de apă. În prezent moara, care a fost recondiționată, pune în mișcare un generator electric. Vom trece prin curtea Cimitirului St. Peter unde se găsește intrarea în Catacombele (Salzburg Card) săpate în stâncă de primii creștini care s-au stabilit în zonă.

Mergem apoi în curtea interioară a Colegiului St. Benedict unde se află un monument închinat compozitorului Michael Haydn. Tot aici poți vizita Biserica abației St. Peter construită inițial în stil romanic între anii 1130 – 1143 și redecorată în stil baroc în secolul 17 și 18.

Continuăm drumul pe lângă Sălile de concert (Salzburg Card) în care se desfășoară festivalul de muzică clasică. Una dintre aceste săli este sala în care s-a filmat recitalul susținut de familia Von Trapp la finalul filmului Sunetul Muzicii. Vom merge mai departe spre Universitätsplatz trecând pe lângă biserica Kollegienkirche. Aici este piața cu flori și cu produse agricole a orașului vechi.

Continuăm spre piața ce poartă numele dirijorului Herbert von Karajan, cel care a inițiat în 1967 Festivalul de la Salzburg. Acest loc era inițial destinat spălării cailor ce participau la parada arhiepiscopului de Salzburg. Acum aici se găsește o statuie reprezentând un dresor de cai având în fundal mai multe fresce ce înfățișează imagini cu cai în mișcare.

Vom trece apoi prin fața Muzeului jucăriilor (Salzburg Card) și ne vom opri să luăm liftul (Salzburg Card) care urcă la Muzeul de Artă Modernă (Salzburg Card) aflat pe colina Mönchsberg. De pe terasa de deasupra muzeului se poate admira superba panoramă asupra orașului.

Următoarea oprire o vom face la Muzeu de Științele Naturii și Tehnică – Haus der Natur (Salzburg Card). Muzeul prezintă o istorie naturală a lumii pornind de la dinozauri până la cucerirea spațiului cosmic. Există și o secție interactivă dedicată tehnicii și experimentelor științifice. Este un loc care cu siguranță va fi pe placul copiilor dar și a celor mari.

Catacombele

Piața Herbert von Karajan

Vedere de pe terasa Muzeului de Artă Modernă

Haus der Natur

Îți propun acum să trecem podul îndrăgostiților – Makartsteg peste râul Salzach în Orașul Nou. Podul este pietonal iar pe balustradele de pe margini sunt agățate mii de lacăte colorate. Ne vom opri în Marktplatz ca să vizităm Mozart Wohnhaus (Salzburg Card), casa în care a locuit Wolfgang Amadeus timp de opt ani, înainte de a se muta în Viena la începutul anului 1781. Tatăl său Leopold a murit aici în 1787. Casa a fost distrusă în cel de-al doilea război mondial, dar refăcută ulterior. De aici se poate ajunge la Grădinile Mirabell amenajate de arhiepiscopul Johann Ernst von Thun în anul 1690.

Un alt obiectiv care nu trebuie ratat când vizitezi Salzburgul este Palatul Hellbrunn și Fântânile Înșelătoare (Salzburg Card). Palatul a fost construit de arhiepiscopul Markus Sittikus între anii 1613 și 1619. Complexul mai cuprinde o grădină întinsă în care se găsește o copie a pavilionului din filmul Sunetul muzicii, Muzeul de artă populară (Salzburg Card) și Grădina Zoologică (Salzburg Card). Fântânile Înșelătoare, folosite cândva de Markus Sittikus pentru a-și amuza oaspeții, pot fi vizitate astăzi, fiind la fel de distractive acum ca și atunci. Grote misterioase, statui cu apă și jeturi de apă ascunse, așteaptă să surprindă vizitatorii, atât pe cei mari cât și pe cei mici.

Dacă însă îți dorești să mergi la shopping există la Salzburg două mari complexe comerciale, Designer Outlet Salzburg, aflat în apropierea aeroportului și Europark Shopping Center. La ambele se poate ajunge mergând pe autostrada A1.

Podul Makartsteg

Grădinile Mirabell

Palatul Hellbrunn

Pavilionul din Sunetul Muzicii

Fântânile Înșelătoare

Text și fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

Din aceeași serie:

AustriaSalzburg

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top