phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

5 lucruri gratuite pe care le poți face în Londra

1. Urmăriți Schimbarea Gărzii ce are loc în fața Palatului Buckingham începând cu ora 10.45 și durează în jur de 45 de minute. Garda veche de la Palatul Buckingham se formează în curtea din fața palatului. Noua Gardă vine dinspre Wellington Barracks și preia responsabilitățile vechii Gărzi într-o ceremonie însoțită de muzică.

Garda de la Palatul Buckingham este asigurată, în mod obișnuit, de unul dintre cele cinci regimente ale gărzii de pază, identificate prin numărul nasturilor pe tunicile lor roșii și prin căciulile specifice de blană de urs.

Schimbarea gărzii are loc zilnic, mai puțin în luna august când are loc o dată la două zile.

Un alt eveniment ce are loc zilnic tot la ora 11.00 este schimbarea gărzii călare pe terenul de paradă de lângă Whitehall.

Schimbarea Gărzii la Palatul Buckingham

Garda călare de la Whitehall

2. Treceți prin King’s Cross Station. De aici pleacă trenul pentru „Hogwarts”. Vă puteți fotografia în postura lui Harry Potter în timp ce împingeți căruciorul cu bagaje prin peretele de cărămidă roșie pe care scrie Platform 9 ¾.

Alături de King Cross Station se afla St. Pancras Station, o capodoperă a ingineriei victoriene și una dintre cele mai elegante gări internaționale din lume. Seara când sunt puțini călători și e liniște, vă puteți plimba în fata vitrinelor cochete ale magazinelor aflate pe două nivele si puteți admira statuia gigantică de bronz (de 9 m înălțime) intitulată The Meeting Place (Locul de întâlnire) ce reprezintă un bărbat și o femeie îmbrățișați. Statuia este realizată de artistul britanic Paul Day și a fost inaugurată în anul 2007.

Gara St. Pancras

Peronul 9 ¾ din Gara King’s Cross

3. Admirați interiorul magnific al Catedralei St. Paul, locul unde Prințul Charles și lady Diana Spencer au ales să celebreze căsătoria religioasă. Accesul în catedrală se face în mod normal pe bază de bilet. Însă duminică dimineața puteți intra gratuit si asista la slujba religioasă de la ora 8.00. După ce pătrundeți în biserică, și vă apropați de zona împrejmuită cu sfoară roșie un reverend vă va întreba dacă doriți să participați la ceremonia religioasă și vă va invita să luați loc pe un scaun. Veți primi programul evenimentului sub forma unei broșuri în care sunt tipărite inclusiv versurile cântecelor intonate de corul bisericii. Nu trebuie să asiști la întreaga slujbă, însă atât timp cât te cufunzi în atmosfera caldă a sfintei liturghii, poți admira în liniște maiestuosul Altar Central cu baldachin, Galeria de Aur si Galeria de Piatră din Domul Catedralei.

 Catedrala St. Paul

4. Pătrundeți în lumea “Harrods”. Faimosul Magazin Harrods este una dintre principalele atracții ale Londrei. Clădirea construită între 1901-1905 adăpostește o arie comercială de 90.000 metri pătrați cu 330 de departamente comerciale. Veți avea o experiență inedită, indiferent că vă opriți să admirați mărfurile de la un raion cu îmbrăcăminte sau ajungeți la departamentul Harrods Food Hall.

Seara aveți ocazia să vedeți aprinse cele 12.000 de becuri ce conturează laturile și ferestrele impunătoarei clădiri de șapte etaje.

Magazinul Harrods

5. Vizitați parcul Greenwich în care se află Observatorul Regal – casa meridianului zero, Muzeul Maritim – ambele situate pe o colină ce oferă o superbă panoramă asupra Londrei, Queen’s House și velierul Cutty Sark. La două dintre aceste obiective, Muzeul Maritim si Queen’s House, intrarea este gratuită. În Muzeul Maritim veți fi impresionați la vederea uniformei Lordului Nelson – Amiral al Royal Navy, cea cu care era îmbrăcat când a fost rănit mortal de un proiectil, în timpul Bătăliei de la Trafalgar. La 21 octombrie 1805, Nelson a câștigat bătălia navală purtată împotriva lui Napoleon, deși nu a mai apucat să culeagă laurii victoriei. Lordul Nelson este înmormântat la St. Paul’s Cathedral.

Puteti admira de asemenea interioarele de la The Royal Naval College, care sunt deschise gratuit pentru vizitare.

Traversați apoi Tamisa prin tunelul pietonal ce trece pe sub fluviu, chiar lângă Cutty Sark, din Greenwich către zona Isle of Dogs. De pe celălalt mal al Tamisei, în Isle of Dogs, puteți lua trenul DLR spre cartierul modern, cu clădiri înalte de sticlă, Canary Wharf sau spre Stadionul Olimpic.

The Royal Naval College

Observatorul Greenwich

Muzeul Maritim

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

LondraMarea Britanie

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top