Teatrul-Muzeu Dali se află în orașul spaniol Figueres, nu departe de granița cu Franța. Inaugurat în anul 1974, muzeul a fost amenajat în clădirea fostului Teatru Municipal, parțial distrus în timpul războiului civil spaniol de la sfârșitul anilor 1930. Muzeul a fost conceput și proiectat de Salvador Dali, astfel încât să ofere vizitatorilor o experiență inedită și să-i introducă în lumea sa unică și captivantă. Este considerat a fi ultima mare operă a artistului.
Exteriorul clădirii aduce cu zidurile unei cetăți medievale decorate cu ornamente sub forma unor mici pâini, deasupra cărora sunt aliniate ouă uriașe. Dincolo de ziduri se observă o imensă cupolă reticulară din sticlă, ce permite luminii să pătrundă în zona centrală a muzeului.
Intrarea în Teatrul-Muzeu se face printr-o curte circulară, în aer liber, unde inițial se aflau scaunele spectatorilor. Imediat ce pătrunzi în curte vei descoperi o primă lucrare suprarealistă a lui Dali. Parcat în centrul spațiului este un Cadillac negru în interiorul căruia plouă și cresc plante și melci. Pe capota mașinii tronează o statuie de bronz a unei zeițe persane, statuie primită în dar de la artistul suprarealist austriac Ernst Fuch. Deasupra mașinii e o barcă cu pânze suspendată cu capul în jos, sprijinita pe o coloană cilindrică, făcută din cauciucuri de mașină. Pe pereții din jurul curții circulare, statuete aurii de tip Oscar, de dimensiunea unui om, te invită să pătrunzi în muzeu.
Pășești apoi în încăperea centrală a muzeului, aflată pe locul scenei fostului teatru. Încăperea este acoperită de cupola sferică, din sticlă, proiectată de arhitectul spaniol Emilio Pérez Piñero. Cupola a devenit emblema Teatrului-Muzeu și a orașului Figueres.
Una dintre principalele atracții ale Teatrului-Muzeu Dali este camera dedicată actriței americane Mae West. Privind printr-o lentilă aflată pe o platformă înălțată, camera se transformă într-un chip al vedetei de film. Tablourile de pe perete îi formează ochii, șemineul devine nas, o canapea roșie ia forma buzelor iar perdelele se transformă în părul blond al actriței.
O altă încăpere interesanta este „Palatul Vântului”, cu pictura pe tavan care îl înfățișează pe Dali și pe soția să Gala, aparent plutind prin acoperiș către o semilună strălucitoare, pe un cer de un albastru intens. Într-o cameră învecinată se găsește o tapiserie cu celebrele ceasuri care se scurg, deasupra unui pat ce are ca picioare pești încolăciți, alături un schelet de orangutan vopsit în aur.
Există, de asemenea, o sală ce expune mai multe bijuterii concepute și realizate de Salvador Dali.
Un alt fapt interesant este că Teatrul-Muzeu reprezintă și ultimul loc de odihnă al lui Salvador Dali. El este îngropat într-o criptă de sub sala acoperită de marea cupolă emblematică a clădirii.
În muzeu sunt expuse aproximativ 1500 de lucrări ce includ mai multe categorii de opere de artă: picturi, desene, sculpturi, gravuri, fotografie, instalații cinematice, imagini stereoscopice și holograme.
Lucrările de artă de la muzeul din Figueres fac parte dintr-o colecție mai largă de lucrări, din mai multe muzee, numită Fundació Gala-Salvador Dali, pe care Dali a administrat-o împreună cu soția sa, Gala. Dali a colecționat și lucrări de artă ale altor artiști, lucrări care sunt expuse în Teatrul-Muzeu. De altfel, al doilea etaj este dedicat de Dali operei prietenului sau, pictorul Antoni Pitxot, care a devenit directorul Teatrului-Muzeu Dali și vicepreședinte al Fundației Gala-Salvador Dali după ce Dali a murit.
Rainy Taxi
Camera cu cupolă
Camera Mae West
Palatul Vânturilor
Replică după statuia lui Moise de Michelangelo cu caracatiță și cap de rinocer relizată de sculptorul Frederic Mares
Mormântul lui Salvador Dali
Text și fotografii: Andrei Iliescu
© Copyright 2020
This Post Has 0 Comments