phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Dacă te-ai hotărât să călătorești la Istanbul cu mașina poți găsi în acest articol informații utile pentru drum. Am ales varianta ce traversează Bulgaria de-a lungul litoralului Marii Negre urmând drumul european E87 pe următorul traseu: Vama Veche – Varna – Burgas – Malko Tarnovo – Dereköy – Kirklareli (E87) – Autostrada O3 (E80) – Istanbul. Între Vama Veche și Istanbul sunt 570 km care pot fi parcurși în 9 ore incluzând aici opririle la vamă și la benzinării.

Ce acte trebuie să prezinți la vamă?

Pentru a călători cu mașina la Istanbul în Turcia ai nevoie de pașaport, care trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 150 zile în momentul intrării în Turcia, de certificatul de înmatriculare al mașinii și de asigurarea internațională (cartea verde), care să includă Turcia în lista țărilor în care este valabilă. În cazul în care mașina este condusă de o altă persoană decât proprietarul vei avea nevoie de o împuternicire din partea acestuia tradusa în limba turcă, legalizată și cu apostilă. Acest lucru este valabil și pentru mașinile luate în leasing. Găsești detalii pe www.mae.ro/travel-conditions/3753.

Taxa de drum în Bulgaria

Intrarea în Bulgaria se face pe la punctul de trecere a frontierei Vama Veche. Pentru a circula prin Bulgaria ai nevoie de vignetă pe care o poți cumpăra de la automatul aflat imediat după ieșirea din vamă, într-o căsuță de pe partea dreapta a drumului. Plata se face cu card bancar. Va trebui să selectezi limba în care introduci informațiile (poți alege limba română), o adresă de e-mail la care să primești confirmarea plății (în format pdf), tipul mașinii, numărul mașinii, țara în care e înmatriculată și perioada în care vei circula prin Bulgaria (vei plăti pentru un weekend – 10 leva, o săptămână – 15 leva, o lună – 30 leva, 3 luni -54 leva sau un an – 97 leva). Există și posibilitatea să achiziționezi vigneta on-line de pe site-ul www.bgtoll.bg.

Drumul prin Bulgaria

Drumul prin Bulgaria este bun, dar atenție la limitările de viteză dinaintea intersecțiilor cu drumurile secundare. De regulă, limitarea de viteza este la 60 km/h. Am întâlnit de-a lungul drumului câteva aparate radar amplasate în apropierea intersecțiilor. Atenție și la denivelările dinaintea trecerilor de pietoni din localități (mai ales pe porțiunea Burgas – Malko Tarnovo), care sunt mai înalte decât cele de la noi din țară și nu sunt întotdeauna bine semnalizate. Limitele de viteza în localități și pe drumurile naționale sunt la fel ca la noi, iar în afara localităților se circulă cu luminile de întâlnire aprinse.

În Varna, la dus, am mers pe varianta de drum recomandată de Google Maps (drumul 902 și 2902, ce ocolește destul de mult orașul pentru ca apoi să treacă printr-o periferie aglomerată a acestuia). La întoarcere am ales varianta ce traversează orașul (pe E87), care mi s-a părut mult mai rapidă și mai directă decât cea sugerată de Google Maps. În plus, am avut posibilitatea să alimentez la o benzinărie Shell din oraș.

Taxa de drum în Turcia

În Turcia pentru circulația pe autostradă și pentru podurile peste Bosfor se folosește sistemul automat de taxare HGS ce utilizează un sticker (autocolant) cu tehnologie RFID (Radio-Frequency Identification). Stickerul HGS se poate cumpăra de la oficiile poștale din Turcia (PTT), de la ghișeele speciale aflate la intrarea pe autostradă sau de la benzinăriile ce afișează HGS.

La punctul de trecere al frontierei în Turcia de la Dereköy există un oficiu PTT, care însă nu are la vânzare stickere HGS. Totuși, poți schimba aici lire turcești cu care mai apoi poți cumpăra stickerul la ghișeul de la intrarea pe autostradă. La intrarea pe autostradă va trebui să oprești înainte de porțile de acces. Ghișeul de unde se cumpără stickerul HGS se găsește pe celălalt sens de mers al drumului.  Va trebui să ocolești gardul ce separă sensurile de mers ca să ajungi acolo.

Stickerul costa 60 lire turcești, din care 7,5 lire reprezintă prețul acestuia iar restul este creditul din care se reține taxa de drum în funcție de porțiunea parcursă. În momentul cumpărării trebuie prezentat pașaportul și certificatul de înmatriculare al mașinii, se completează un formular cu numele șoferului, seria pașaportului și numărul de înmatriculare. În general, plata pentru sticker și credit se efectuează numai cu numerar. Dacă creditul ajunge la zero poate fi reîncărcat la oficiile PTT.

Acest sticker se lipește pe parbriz în spatele oglinzii retrovizoare, aproape de marginea superioară a parbrizului. Intrarea pe autostrada se face doar prin porțile marcate HGS. Atât la intrarea cât și ieșirea de pe autostradă sistemul citește cipul din autocolant și numărul de înmatriculare al mașinii. Autoritățile vamale din Turcia nu vor permite vehiculelor cu numere de înmatriculare străine să părăsească țara în cazul în care au taxe de drum neachitate. Există o aplicație pentru telefon „HGS – Online Bakiye Yukle”, în care poți urmări creditul rămas, introducând numărul mașinii.

Drumul prin Turcia

Șoselele în Turcia sunt foarte bune. Până la autostradă sunt două porțiuni de drum expres cu scuar pe mijloc și două benzi de circulație pe sens. Mergeți pe E87 până la intersecția cu E80, după care intrați pe autostradă (O3). Limitele de viteza sunt: în localități – 50 km/h, în afara localităților – 90 km/h, pe drumurile expres (cele cu 2 benzi pe sensul de mers) – 110 km/h iar pe autostrada 120 km/h. Mare atenție în Istanbulul. Orașul este aglomerat, se circulă cu viteză și de cele mai multe ori șoferii nu semnalizează la trecerea de pe o bandă pe alta iar pietonii traversează  fără a ține cont de culoarea semaforului.

Pe drumul de întoarcere

La întoarcere, la vama bulgară se achită o taxă de 6 leva pentru dezinfectare. Taxa poate fi plătită și în euro. În vamă nu există automate pentru plata vignetei. Primul loc de unde se poate achiziționa vigneta este benzinăria de lângă Malko Tarnovo. Există un automat de tip PayPoint, însă plata se poate face doar cu numerar în leva. În concluzie, este bine să-ți cumperi vigneta la dus pe o perioadă mai lungă de timp sau să o plătești on-line pe telefon la www.bgtoll.bg. Dacă vrei să faci o pauză mai lungă în Bulgaria îți recomand să oprești la Nessebar și să faci o plimbare prin orașul vechi sau să te abați puțin de la drum la Burgas și să vizitezi Sozopol.

Text și imagini: Andrei Iliescu

© Copyright 2019

Din aceeași serie:

IstanbulTurcia

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top