De la Çanakkale la Kușadası
Țărmul turcesc al Marii Egee constituie de ceva timp o destinație importantă de vacanță. Principalele stațiuni de vacanță sunt Kușadasi, Bodrum și Marmaris, urmate de Fethiye și Öludeniz. Drumul către aceste stațiuni trece pe lângă multe site-uri arheologice, unele dintre ele foarte bine conservate. Civilizația care s-a dezvoltat în aceste locuri are o istorie veche de peste cinci mii de ani. Aici au înflorit coloniile întemeiate de navigatorii greci care au făcut schimb de mărfuri în jurul Mării Egee. Aici au trăit și au creat istorici, geografi, filozofi si poeți celebrii ai Greciei Antice.
Troia, Assos, Pergamum, Asklepion și Efes
1. Troia este orașul legendar unde s-a desfășurat Războiul Troian, așa cum este descris în cele două poeme epice atribuite lui Homer. A fost fondat în mileniul al III-lea î.Hr. Straturile de ruine din situl arheologic au fost numerotate de la Troia I pana la Troia IX. Troia homerică aparține stratului VII. Astăzi în apropierea sitului arheologic se afla orașul turcesc Truva.
Sugestie: Dacă treceți prin Çanakkale opriți-vă pentru jumătate de oră și plimbați-vă pe faleza din zona portului. În apropiere se afla un mic parc unde este expusă o replică a calului troian folosit în filmul Troia cu Brad Pitt.
Canakkale – Replica calului din filmul Troia
Troia
2. Cetatea Assos a fost întemeiată de coloniști greci în sec. al VIII-lea î.Hr. A fost renumită ca centru de cultură, filosoful Aristotel a locuit aici trei ani. Mai târziu cetatea a fost cucerită de Alexandru cel Mare. Punctul de atracție este Templul Atenei, parțial reconstruit, cu o panoramă splendidă spre insula Lesbos. La poalele cetății se află portul pescăresc Berhamkale.
Sugestie: Nu ezitați să faceți o vizită în micul port Berhamkale. Puteți degusta delicioase preparate din pește sau puteți savura o băutură răcoritoare la una dintre terasele de pe malul marii.
Berhamkale
Cetatea Assos
3. Pergamum a fost un oraș antic ce a devenit capitala regatului Pergamon in timpul perioadei elenistice sub dinastia Attalizilor. A fost o metropolă culturală, un centru al științelor și al învățământului lumii grecești orientale. Biblioteca din Pergam, a doua ca mărime după cea din Alexandria număra peste 200.000 de volume, în mare parte papirusuri. Templul lui Traian, parțial restaurat evocă grandoarea pe care o avea orașul în perioada romană. Site-urile arheologice se află în jurul orașului turcesc de astăzi Bergama.
Pergamum
Asklepion
5. Efes a fost întemeiat în secolul XI î.Hr. de coloniști greci, ajungând unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. S-a aflat, de-a lungul timpului, sub diferite stăpâniri străine. Orașul a fost ocupat de romani în anul 133 d.Hr. devenind capitala provinciei romane Asia. A suferit pierderi însemnate la cutremurele de pământ din anii 358 si 365 d.Hr. În secolul VI d.Hr. Efesul a început să decadă. Aria arheologică actuală cuprinde vestigii importante din perioada elenistică și romană: agora, forum, odeon, biblioteca lui Celsus, stadion, precum și din epoca bizantină. Biblioteca lui Celsus a fost construită în anul 135 d.Hr. în onoarea lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, de către fiul său Gaius Julius Aquila. Biblioteca este considerată astăzi unul dintre cele mai frumoase monumente cultural-istorice din Asia Mică. Este construită este pe trei nivele, pe fațadă existând statui reprezentând justiția și virtutea. Pereții bibliotecii sunt dubli cu un spațiu între ei pentru a preveni pătrunderea umidității în interior.
Locuri de vizitat în apropiere de Efes:
Kușadasi este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de pe țărmul Marii Egee. Localitatea este foarte bine amplasată pentru a servi ca punct de plecare către celelalte site-uri antice de pe coaste de vest a Turciei. Complexul arheologic de la Efes este la mică distanță de mers cu mașina. Vechile colonii grecești de la Milet, Didyma și Priene pot fi de asemenea ușor vizitate pornind de aici.
- Un obiectiv interesant din Kușadasi este mica Insulă a Păsării, legată de uscat printr-un dig rutier, ce găzduiește o fortăreață genoveză din sec XVI-lea, în interiorul căreia sunt amenajate mai multe cafenele.
- Aproape de site-ul arheologic de la Efes se găsește casa Fecioarei Maria – Meryemana, unde se crede ca Fecioara și-ar fi petrecut ultimii ani din viață.
- În orașul Selçuk din apropiere există o fortificație bizantină și ruinele Bazilicii Sfântul Ioan, construite pentru a marca locul de odihnă veșnică a Sfântului Ioan Evanghelistul.
- Lângă Selçuk se află resturile Templului Zeiței Artemis din Efes, construit în secolul VI î.Hr. Făcea parte din cele 7 minuni ale lumii antice. Templul a fost incendiat în anul 356 î.Hr. de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru.
- De la Selçuk puteți face o excursie către Şirince, o mică localitate grecească la origine, renumită pentru livezile de pomi și vinurile obținute din fructe.
Efes
(Citește continuarea în articolul Alte vestigii antice de vizitat pe Coasta de Vest a Turciei – partea 2)
Text și Fotografii: Andrei Iliescu
© Copyright 2017
Din aceeași serie:
Cetăți și orașe antice de vizitat pe coasta de vest a Turciei – partea 1
Țărmul turcesc al Marii Egee constituie de ceva timp o destinație importantă de vacanță. Principalele stațiuni de vacanță sunt Kușadasi,…
Alte vestigii antice de vizitat pe coasta de vest a Turciei – partea 2
(Continuare a articolului Cetăți și orașe antice de vizitat pe Coasta de Vest a Turciei - partea 1) Priene,…
Ce trebuie să știi când călătorești cu mașina la Istanbul
Dacă te-ai hotărât să călătorești la Istanbul cu mașina poți găsi în acest articol informații utile pentru drum. Am ales…
Very interesting and useful. As I’m travelling there this summer, the details related to the ancient monuments on the western coast of Turkey prove to be more than necessary. Thanks.
You’re welcome! Have a nice trip!