Atracții din Amsterdam
Amsterdam nu este un simplu oraș, este o comunitate cu propria istorie la vedere. Clădirile suple înșirate de-a lungul canalelor navigabile ce înconjoară centrul istoric sunt dovada bunăstării din secolele XVI – XVII, perioadă în care Amsterdamul a devenit capitala unui imens imperiu comercial. Orașul are un mod de viață aparte, renumit pentru barurile, cafenelele, muzeele sale, unele dintre ele neconformiste și bineînțeles pentru Cartierul Felinarelor Roșii. Amsterdamul este un oraș potrivit pentru iubitorii de plimbări pe jos sau cu bicicleta. Nu poți să nu remarci biciclete peste tot, în mers pe benzile de drum destinate bicicliștilor sau legate de balustradele podurilor, de stâlpii de iluminat ori în parcările publice cu sute de locuri special amenajate pentru aceste vehicule pe două roți.
I Amsterdam City Card este cardul turistic care te ajută să eviți cozile de la casele de bilete ale muzeelor și să economisești bani la intrarea în obiectivele turistice. Ai acces la majoritatea muzeelor și atracțiilor din Amsterdam, dar și din împrejurimi, precum și călătorii nelimitate cu transportul public din oraș (cu tramvaiul, autobuzul, metroul sau feribotul). De asemenea ai posibilitatea de a face plimbări cu barca sau vaporașul pe canale ori de a închiria o bicicletă. Nu acoperă însă călătoria cu trenul. Cardul poate fi cumpărat pentru o perioadă cuprinsă între una și cinci zile. Eu am ales un card valabil 3 zile și l-am folosit atât în Amsterdam cât și la atracțiile turistice din localitățile Zaandam și Zaanse Schans. Pentru unele dintre obiectivele turistice trebuie să faci rezervare în prealabil, folosind aplicația cardului. Este bine să o faci chiar cu câteva zile înainte de vizită, ca să găsești un loc. Un exemplu ar fi muzeul Van Gogh, care nu permite decât un număr limitat de vizitatori pe zi.
Am sa descriu în continuare câteva dintre atracțiile și muzeele din Amsterdam. O mare parte din ele le-am vizitat în călătoria pe care am făcut-o în luna mai. Din cele cinci zile pe care le-am avut la dispoziție, trei le-am petrecut în Amsterdam, iar celelalte două în împrejurimi, la Keukenhof Gardens, imensul parc cu lalele și la Zaanse Schans, un sat turistic cu mori de vânt, magazine de artizanat și muzee. Am grupat atracțiile din oraș în cinci zone.
Zona Gării Centrale din Amsterdam
- Gara Centrală din Amsterdam a fost proiectată în 1880 în stil neo renascentist de arhitectul Pierre Cuypers, cel care a realizat și clădirea Rijksmuseum în 1885. În incinta gării se găsește Grand Café Restaurant 1e Klas (Erste Klas) unde poți servi masa în atmosfera sfârșitului de secol XIX.
- Casele de pe strada Prins Hendrikkade 45- 47. În fața Gării Centrale se găsește Hotelul Park Plazza Victoria Amsterdam ridicat în 1883. Dacă privești cu atenție vei observa că fațada hotelului încadrează două case vechi, datând din anul 1602. Această ciudățenie arhitecturală se datorează celor doi proprietari ai caselor, care în ciuda faptului că li s-au oferit sume din ce în ce mai bune pentru a-și vinde proprietățile, au refuzat în speranța că vor obține un preț mult mai mare. Forțat de termenul limită la care trebuia finalizată clădirea, arhitectul german care se ocupa de lucrare, a decis să modifice proiectul și să construiască hotelul în jurul celor două case. Povestea este relatată în filmul A Noble Intention din 2015.
- Debarcaderul din capătul bulevardului Damrak este locul unde poți admira casele „dansante” care se reflectă în apă. Tot aici este punctul de plecare pentru micile croazierele pe canalele din Amsterdam. Poți alege una din multele companii care pun la dispoziție bărci și vaporașe. Sugestia mea este să optezi pentru o cursă într-o barcă deschisă (open boat) ca să poți admira fără restricții priveliștea pe care ți-o oferă canalele. Datorită faptului că bărcile deschise au mai puține locuri decât vaporașele, este posibil să fie nevoie să faci o rezervare din timp pentru cursă.
- Peste stradă de debarcader se găsește Sexmuseum, care înfățișează o interesantă istorie a erotismului și a reprezentărilor artistice ale sexului. Nu este singurul muzeu din Amsterdam ce abordează această temă, mai există un muzeu al prostituției în Cartierul Felinarelor Roșii.
- În caz că ți s-a făcut foame poți cumpăra o porție mare de cartofi prăjiți, cu o gamă variată de sosuri la cartofiseria Manneken Pis Damrak.
- Dacă însă iți plac senzațiile tari, poți lua feribotul din dreptul Gării Centrale (cursa cu feribotul este gratuită) și să mergi la A’DAM LOOKOUT, aflat pe acoperișul turnului A’DAM. De cum urci în liftul cu tavan transparent ce te duce până la ultimul etaj, vei avea parte de un spectacol inedit de sunet și lumină. Odată ce ai ajuns pe acoperiș poți să admiri întreaga panoramă a Amsterdamului și să te dai în cel mai înalt leagăn „over the edge” din Europa, aflat la o înălțime de 100 de metri deasupra orașului.
Zona Pieței Dam
- Palatul Regal este cea mai impozantă clădire din Piața Dam. A fost construit în secolul XVII și a funcționat ca primărie până în anul 1808, când regele Louis Bonaparte, fratele lui Napoleon Bonaparte, l-a transformat în reședință regală. În perioadele în care nu se desfășoară evenimente oficiale, palatul poate fi vizitat. Ca să iți cumperi bilet trebuie să faci o programare online.
- În Piața Dam se găsește filiala din Amsterdam a muzeului figurilor de ceară Madame Tussaud. Vei descoperi aici statuile din ceară ale mai multor personalități din lumea filmului, sportului și muzicii, oameni politici, artiști, dar și personaje din producțiile Marvel. Muzeul se află la ultimul etaj a clădirii și are o fereastră largă, circulară, de unde se poate admira întreaga Piață Dam și bulevardul Damrak.
- Tot în Piața Dam se află Nieuwe Kerk o biserică din secolul al XV-lea care nu mai servește pentru liturghii, la fel ca multe alte biserici din Olanda. Aici au loc expoziții, recitaluri de orgă și evenimente ale Familiei Regale.
- Pe malul canalului Prinsengracht se află Casa Annei Frank. Muzeul este dedicat memoriei Annei Frank, o tânără evreică, care s-a ascuns împreună cu familia, într-o cameră secretă din această casă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Anna Frank a devenit cunoscută datorită jurnalului său ținut în perioada în care a stat ascunsă în casă, publicat după război de către tatăl său. Muzeul nu este inclus pe I Amsterdam City Card și este bine să iți rezervi biletul online pentru a evita aglomerația de la casa de bilete.
- Begijnhof este o curte interioară înconjurată de case înalte, tipice, care datează din Evul Mediu. Locul a aparținut unei comunități a femeilor religioase din Amsterdam. Aici se găsește cea mai veche casă de lemn din Amsterdam, o capelă și o biserică. Begijnhof este o oază de liniște aflată chiar în inima Amsterdamului.
Piața Dam și Nieuwe Kerk
Palatul Regal
Begijnhof
Damrak
Biserica St. Nicolaas
Case vechi pe strada Rokin
Hotel De L’Europe Amsterdam pe canalul Rokin
Sea Palace Restaurant
Gara Centrală
Damrak seara
Golden hour în Amsterdam
Museumplein
- Museumplein este o zonă publică în care se găsesc cele mai importante muzee de artă din Amsterdam. Până în 2019 aici era locul unde vizitatori din toată lumea veneau să se fotografieze cu celebrele litere înalte de 2 metri ce formau sloganul I amsterdam. Însă la inițiativa unei doamne consilier municipal, literele au fost retrase din locul unde erau amplasate, justificând că aglomerația de turiști blochează traficul de bicicliști în Museumplein și că acest slogan nu face dacât să reducă orașul la un fundal într-o reclamă de marketing. Compania care a montat literele este cea care promovează cardurile turistice I Amsterdam City Card. În prezent literele cu sloganul I amsterdam se găsesc în piața din fața Aeroportului Schiphol.
- Rijksmuseum este cel mai mare muzeu din Amsterdam dedicat în special artei olandeze. Muzeul funcționează din 1865 în clădirea construită de arhitectul Pierre Cuypers și deține peste șapte milioane de lucrări de artă, din care doar o parte sunt expuse în sălile de pe cele patru niveluri. La nivelul al treilea se găsește Galeria de Onoare, unde sunt etalate capodoperele artiștilor olandezi din secolele XVI -XVII. În holul muzeului poți lua masa la restaurantul RIJKS, care deține o stea Michelin.
- Moco Museum este un muzeu independent ce expune artă modernă, contemporană și stradală. Poți găsi aici lucrări realizate de Banksy sau Andy Warhol.
- Muzeul Van Gogh găzduiește cea mai mare colecție de picturi ale artistului. Muzeul are peste 200 de picturi și se concentrează și asupra vieții și activității lui Vincent Van Gogh.
- Muzeul Stedelijk este un muzeu de artă modernă, artă contemporană și design. Colecția cuprinde lucrări de la începutul secolului al XX-lea până în secolul al XXI-lea.
- Tot în Museumplein se mai află și Muzeul Diamantelor din Amsterdam.
- Vondelpark este cel mai mare parc din Amsterdam. A fost amenajat la sfârșitul secolului XIX și poartă numele lui Joost van den Vondel, dramaturg și poet olandez ce a trăit în secolul al XVII-lea.
- Din Vondelpark poți merge pentru o plimbare pe Lomanstraat, o alee cunoscută pentru copacii săi înclinați a căror coroană formează o arcadă deasupra străzii. Poți face fotografii și poți să te bucuri de atmosfera liniștită a străzii.
Rijksmuseum
Galeria de Onoare – Rijksmuseum
Muzeul van Gogh
Moco Museum
Lomanstraat
Zona veche a orașului
- Cartierul Felinarelor Roșii se află în cel mai vechi district din Amsterdam. Este locul în care predomină divertismentul pentru adulți, cu prostituate afișându-se provocator în vitrinele înșirate de-a lungul străzii, încearcând să-și atragă clienții. Aici se află și Trompettersteeg, cea mai îngustă stradă din Amsterdam, cu o lățime de numai 100 de centimetri. La intrare este o pictură murală ce creează o iluzie optică, reprezentând stema orașului Amsterdam.
- Red Light Secrets este muzeul care iți prezintă o lume ce rămâne ascunsă pentru majoritatea oamenilor, cea a prostituției. Poți să vizitezi camerele unui fost bordel, să afli informații despre cea mai veche profesie din lume și să arunci o privire către stradă din spatele unei vitrine din Cartierul Felinarelor Roșii.
- Hash Marihuana and Hemp Museum este un muzeu dedicat canabisului și a modului în care a influențat de-a lungul timpului societatea.
- Oude Kerk este cea mai veche biserică din Amsterdam. Inițial o biserică medievală, a fost modificată și extinsă de-a lungul timpului. În piața din jurul bisericii se găsesc două monumente dedicate celor ce lucrează în industria sexului, o statuie ce reprezintă o femeie în cadrul unei uși, intitulată Belle și o placă de bronz pe pavajul stăzii ce reprezintă sânii unei femei.
- În piața Niewmarkt din apropiere, există o clădire medievală cu turnuri numită Waag. A funcționat ca sediu al breslelor și cântar al orașului. În această casă a pictat Rembrandt celebra Lecție de anatomie a dr. Tulp. În prezent la parterul clădirii funcționează un restaurant.
Zona canalelor de est
- Piața de flori, înființată la mijlocul secolului XIX, se află pe malul canalului Singel. Aici este locul de unde poți să cumperi semințe de flori și bulbi de lalele. Standurile de flori și semințe sunt amplasate pe barje plutitoare.
- Heineken Experience este o atracție pentru toți iubitorii de bere. Este un tur interesant printr-o fostă fabrică de bere. Practic pătrunzi în procesul de fabricare a berii urmărind proiecțiile video pe mai multe ecrane dispuse la 360 grade. Poți să iți personalizezi o sticlă de bere sau să iți creezi propriul film în timp ce pedalezi, împreună cu o naveta plină cu sticle de bere, pe străzile din Amsterdam. Bineînțeles, la finalul turului ai posibilitatea să deguști un pahar sau două de bere, într-un pub special amenajat.
- Magere Brug sau podul îngust a fost prima dată ridicat peste râul Amstel în anul 1691. Legenda spune că podul a fost numit după surorile Mager, care locuiau pe malurile opuse ale râului și care ar fi construit un pod mobil din lemn pentru a se vizita mai ușor. Cel mai probabil, podul original a căpătat acest nume (mager înseamnă slab în olandeză) pentru că era atât de îngust, încât cu greu două persoane puteau trece una pe lângă cealaltă. Podul actual a fost construit în anul 1934 iar din anul 2003 accesul pe pod este permis doar celor care merg pe jos ori cu bicicleta.
- Muzeul Evreiesc prezintă istoria evreilor din Țările de Jos și se află în inima vechiului cartier evreiesc din Amsterdam.
- Construită în secolul XVII, Sinagoga Portugheză este una din cele mai mari sinagogi din lume. Clădirea este încă folosită pentru slujbe religioase, dar este deschisă și publicului.
- Casa Muzeu Rembrandt. Rembrandt van Rijn a trăit și a lucrat între 1639 și 1658 în această clădire. Pe baza unui inventar din secolul al XVII-lea, casa a fost minuțios renovată cu mobilier, tablouri și obiecte de atunci. Casa conține și o aripă modernă în care sunt expuse picturi ale elevilor maestrului dar și lucrări de artă modernă.
- Muzeul Național al Marinei este amenajat într-o clădire istorică construită în anul 1656, ce a fost depozit al Amiralității. Muzeul deține o impresionantă colecție de picturi, modele de nave, instrumente de navigație și hărți maritime. Pe cheiul din vecinătatea muzeului se află o replică a velierului Amsterdam ce a aparținut Dutch East India Company. Vasul a naufragiat în prima sa călătorie, din cauza unei furtuni, în largul coastei engleze lângă orașul Hastings, în anul 1749.
- NEMO Science Museum este cel mai mare muzeu interactiv de știință și tehnologie din Țările de Jos și este dedicat tuturor celor ce sunt dornici să afle cum fucționează diferitele lucruri din jurul nostru. Muzeul se adresează atât copiilor cât și adulților. Forma clădirii sugerează un vapor. De pe acoperiș poți admira o priveliște uimitoare asupra Amsterdamului.
- Tot în această parte a orașului se mai găsesc grădina botanică Hortus Botanicus și grădina zoologică ARTIS.
Heineken Experience
Magere Brug
Velierul Amsterdam de la Muzeul Marinei
Nemo Science Museum
Sinagoga Portugheză
Casa Muzeu Rembrandt
Waag
Cartierul Felinarelor Roșii
Poți citi continuarea în articolul
Ce poți face în 5 zile în Amsterdam și în împrejurimi – partea a II-a
Text și fotografii: Andrei Iliescu
© Copyright 2022
This Post Has 0 Comments