Împrejurimile Amsterdamului
În articolul Ce poți face în 5 zile în Amsterdam și în împrejurimi – partea întâi am trecut în revistă câteva dintre atracțiile și muzeele pe care le-am descoperit în capitala Țărilor de Jos. Din cele cinci zile pe care le-am avut la dispoziție, trei le-am petrecut în Amsterdam și celelalte două în împrejurimi.
Grădinile Keukenhof
Prima destinație din afara Amsterdamului au fost Grădinile Keukenhof, un imens parc cu lalele aflat la jumătatea distanței dintre Amsterdam și Haga, în apropierea orașului Lisse. Din Amsterdam se poate ajunge la Keukenhof luând una din cursele speciale de autobuz care pleacă din Europaplein (RAI) Amsterdam sau de la Aeroportul Schiphol. Drumul durează aproximativ 35 de minute. Biletele de intrare în parc le poți cumpăra online sau de la casa de bilete din Europaplein. Varianta cea mai economică de bilet este cea care include și transportul dus-întors cu autobuzul până la parc. Parcul Keukenhof se întinde pe o suprafață de 32 de hectare. Inaugurat în anul 1950, a fost un succes încă de la prima ediție. Parcul Keukenhof este deschis în fiecare an timp de 8 săptămâni de la sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii mai. Vizitatorii au posibilitatea sa admire cele peste 7 milioane de flori de primăvară, în special lalele, dar și narcise, zambile sau brândușe de primăvară. În parc poți găsi restaurante, pavilioane de unde poți cumpăra flori și bulbi, locuri de joacă, magazine de suveniruri și o moară de vânt din 1892. Am observat că, la multe dintre aceste locuri, poți plăti cumpărăturile numai cu cardul. Deci nu uita să iei cu tine un card bancar. Biletul de întoarcere îl poți folosi ca să revii în Amsterdam sau ca să mergi mai departe, cu autobuzul, până la Leiden. Noi am ales să ne continuăm călătoria, având ca destinație Haga. Am mers cu autobuzul până la Leiden. Autobuzul oprește chiar lângă gara din Leiden. De acolo am luat trenul către Haga.
Parcul Keukenhof
Haga
Haga este orașul în care se găsesc principalele instituții de stat olandeze. Deși nu este capitala Țărilor de Jos aici funcționează cele două Camere ale Parlamentului olandez, Curtea supremă și Consiliul de Stat. Tot aici se află Reședința Regelui Olandei. După ce am coborât din tren la Gara Centrală din Haga am pornit către Grote Markt (Piața Mare) pornind pe strada Turfmarkt. În zona gării se găsesc multe construcții moderne din metal și sticlă dar pe măsură ce te apropii către Grote Markt ai impresia că te întorci în timp, clădirile fiind din ce în ce mai vechi pentru ca în final să ajungi în zona medievală a orașului. În apropierea Pieței Mari se găsesc Grote Kerk, o biserică gotică din secolul XVI și Vechea Primărie construită în 1565 în stil renascentist. Am mers apoi pe străduțele din zona veche către piațeta cu Statuia lui Johan de Witt. De aici se deschide o frumoasă vedere peste lacul Hofvijver către Palatul Binnenhof. Lângă piațetă sunt două muzee, Prison Gate Museum și Prince William V Gallery.
Am ocolit lacul Hofvijver și am ajuns la intrarea în Binnenhof. Chiar lângă poartă este Mauritshuis, clădirea care împreună cu Galeria Prince William V găzduiește Muzeul de artă din Haga, în care sunt expuse picturi din epoca de aur olandeză. Aici se află celebra Fată cu cercel de perlă de Johannes Vermeer și Lecția de anatomie a dr. Nicolaes Tulp de Rembrandt van Rijn. Colecția deține lucrări ale mai multor artiști celebri olandezi ca Jan Steen, Paulus Potter, Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Hans Holbein cel Tânăr. Clădirea poartă numele contelui Johan Maurits din Nassau și a fost ridicată de acesta în secolul al XVII-lea.
Palatul Binnenhof găzduiește sălile celor două camere ale parlamentului olandez, și Biroul Primului Ministru. Palatul construit în stil gotic, ce datează din secolul al XIII-lea, a funcționat inițial ca reședință a conților din Olanda și a devenit ulterior centrul politic al țării începând cu anul 1584. Binnenhof este printre cele mai vechi clădiri din lume, aflate încă în folosință, în care își desfășoară activitatea un parlament. La ieșirea din curtea Binnenhof se află Piața Het Plein, în mijlocul căreia este statuia lui Willem de Orania, liderul revoltei împotriva Spaniei în războiul de 8 ani (1568–1648), care a dus, în cele din urmă, la independența Țărilor de Jos în 1648.
Schveningen
Din centru orașului Haga am luat tramvaiul către Scheveningen, stațiunea de la Marea Nordului, care a devenit în prezent o suburbie a orașului Haga. Traseul tramvaiului trece pe lângă Palatul Păcii care găzduiește Curtea Internațională de Justiție, Curtea Permanentă de Arbitraj și Academia de Drept Internațional de la Haga. Am coboarât din tramvai la capătul străzii Keizerstraat și am pornit pe jos de-a lungul acesteia către faleza de pe malul mării. Strada face parte din zona veche a Scheveningenului și este marginită de cafenele și magazine. Am continuat plimbarea de-a lungul falezei către Scheveningen Pier.
O altă atracție este Complexul de științe ale naturii SEA LIFE Scheveningen unde poți să admiri acvariile ce prezintă vietățile din Marea Nordului dar și din alte regiuni ale lumii. Nu departe, se află maiestoasa clădire în stil Art Nouveu a Grand Hotel Amrâth Kurhaus, deschisă în anul 1885 ca centru de tratament și spa de lux. În apropiere se remarcă Scheveningen Pier, o platformă suspendată ce intră în mare. La capătul ei se află SkyView, uriașa roată ale cărei nacele se ridică la 50 metri deasupra apei oferind o priveliște uimitoare asupra plajei din Scheveningen și Mării Nordului.
Am luat autobuzul către gara din Haga și am trecut pe lângă Parcul Tematic Madurodam. Parcul prezintă, în miniatură, cele mai frumoase și mai reprezentative clădiri ale Olandei.
Clădirile din zona Gării Centrale din Haga
Centrul Vechi din Haga
Piața cu statuia lui Johan de Witt
Palatul Binnenhof
Mauritshuis – Muzeul de artă din Haga
Poarta Palatului Binnenhof
Palatul Păcii ce găzduiește Curtea Internațională de Justiție
Grand Hotel Amrâth Kurhaus din Scheveningen
Zaandam
O altă destinație din apropierea Amsterdamului este Zaanse Schans, o zonă rurală tipic olandeză cu mori de vânt, magazine de artizanat și muzee. Ca să o vizităm, am plecat din Amsterdam cu trenul către Zaandam, oraș ce se află pe malul râului Zaan, în partea de nord a Amsterdamului. Foarte aproape de gară iese în evidență clădirea impresionantă și originală a hotelului Inntel Hotels Amsterdam Zaandam. Fațada clădirii este formată dintr-o suprapunere interesantă de case de lemn din regiunea Zaans.
Am pornit mai departe pe Gedemte Gracht o stradă pietonală ce se întinde de-a lungul unui mic canal, străjuită de o parte și de alta de magazine, cafenele și restaurante. Următoarea oprire am făcut-o la Czaar Peterhuisje (Casa Țarului Petru). Este una din cele mai vechi case din lemn din Țările de Jos. În anul 1697 țarul Petru cel Mare al Rusiei a venit la Zaandam ca să învețe meseria de constructor de nave și a locuit în această casă. În secolul al XIX-lea a fost înălțată o structură din zidărie peste casa din lemn pentru a o proteja. În prezent, atât vechea casă din lemn cât și construcția ce o protejează, sunt declarate monumente de arhitectură. Din Zaandam am luat un autobuz către Zaanse Schans.
Zaanse Schans
Zaanse Schans este un muzeu în aer liber, aflat pe malul râului Zaan în care au fost readuse la viață câteva mori de vânt, case de lemn și hambare din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. Autobuzul oprește chiar lângă intrarea în Zaans Museum. Regiunea Zaans este una din cele mai vechi zone industriale din Europa, unde vântul și apa au jucat un rol esențial în dezvoltarea sa. Muzeul prezintă povestea vieții de zi cu zi a oamenilor din zonă de-a lungul timpului. O aripă importantă a muzeului este dedicată fabricii de ciocolată și biscuiți Verkade, înființată în 1886 la Zaandam.
Secțiunea în aer liber a muzeului prezintă meșteșugurile tradiționale din regiune. Ai posibilitatea să vizitezi o brutărie sau să arunci o privire în atelierul unde se fac saboții de lemn. Trebuie neapărat să intri și în magazinul fabricii de brânzeturi Henri Willing Cheese și să participi la o degustare de sortimente de brânză.
Prima moară de vânt din regiunea Zaans a fost construită în jurul anului 1600. Ulterior au fost ridicate peste 1000 de mori de vânt, folosite la prelucrarea lemnului, a cerealelor, a uleiurilor vegetale, a cânepii, muștarului sau tutunului, contribuind la dezvoltarea industrială a zonei. În Zaanse Schans poți admira și vizita câteva mori de vânt tradiționale. Noi am vizitat Het Jonge Schaap o reconstrucție a unei mori de vânt, care pune în mișcare un mecanism de taiere a buștenilor și Verfmolen de Kat o moară de vânt recondiționată, ce conține încă piesele originale din 1782, folosită la mărunțirea diferitelor minerale pentru obținerea de pigmenți.
Zaandijk
Lângă ultima moară de vânt de pe malul râului Zaan se află un mic debarcader. De aici am traversat râul cu barca în Zaandijk, localitatea aflată pe malul opus. Zaandijk este un orășel liniștit, cu alei pietruite și case cochete, având fațade din cărămidă roșie sau din lemn vopsit în verde, unele cu frontoane curbate, specific olandeze. În drum spre gara Koog din Zaandijk am luat masa Berăria HOOP de pe strada Lagedijk. A fost o experiență deosebit de placută, având în vedere că am degustat câteva din sortimentele de bere artizanală făcute chiar acolo.
Inntel Hotels Amsterdam – Zaandam
Zaandam
Casa Țarului Petru
Zaandam
Zaanse Schans
Henri Willing Cheese
Morile de vânt din Zaanse Schans
Zaandijk
Berăria HOOP
Află care sunt atracțiile din Amsterdam în articolul
Ce poți face în 5 zile în Amsterdam și în împrejurimi – partea întâi
Text și Fotografii: Andrei Iliescu
© Copyright 2023
This Post Has 0 Comments