phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Reguli de compoziție

Care este secretul unei fotografii reușite? De ce unele fotografii arată mai bine, iar altele, sunt de-a dreptul banale? Răspunsul stă în câteva reguli de compoziție ce trebuie respectate, indiferent de aparatul foto pe care îl folosești. Hai să parcurgem împreună 20 de reguli simple, care te vor ajuta să faci fotografii mai bune.

1. Prima regulăfotografia trebuie să aibă un subiect. Subiectul este acel element către care ți se îndreaptă prima dată privirea, atunci când te uiți la fotografie. Poate fi un personaj, un obiect, o clădire, un element din natură sau un detaliu. Cu cât subiectul este mai clar și se detașează de restul elementelor din fotografie, cu atât fotografia va fi mai reușită. Evită să faci fotografii care nu au subiect, au un subiect ambiguu sau un subiect ce nu iese în evidență.

Fotografie fără subiect

Fotografie cu subiect clar (casa cu copaci)

2. Cerul nu este considerat un subiect în sine ci un fundal. Într-o fotografie în care cerul umple cadrul, subiectul poate fi o pasăre, un element ce se conturează pe cer sau soarele la răsărit ori apus.

3. Încearcă sa plasezi orizontul la o treime din imagine în partea superioară sau inferioară a cadrului, în funcție de zona din cadru (cer sau pământ) ce trebuie pusă în evidență sau care conține elemente interesante.
Există și excepții. Poți plasa orizontul la mijlocul imaginii atunci când fotografiezi reflexii în apă (imagine simetrică).

Orizontul plasat la o treime de marginea superioară

Orizontul plasat la o treime de marginea inferioară

Orizontul plasat la mijlocul imaginii (imagine simetrică)

4. Ai grijă ca linia orizontului să nu fie înclinată. Acest lucru este mai vizibil la fotografiile în care orizontul desparte cerul de mare. De asemenea, urmărește ca marginile laterale ale clădirilor, copacii, stâlpii să fie în poziție verticală, nu înclinată.

Linia orizontului este înclinată

 Linia orizontului este paralelă cu marginea fotografiei

5. Încadrează astfel încât capul sau picioarele persoanelor din imagine să nu apară tăiate, chiar dacă acestea nu reprezintă subiectul fotografiei. Totuși, dacă trebuie să fotografiezi persoane ce nu încap în întregime în cadru, tăietura nu trebuie făcută în zona încheieturilor mâinilor sau picioarelor.

Locurile unde sunt permise tăieturi

Locurile unde nu sunt permise tăieturi

6. Ai grijă, ca persoanele pe care le fotografiezi, să nu se suprapună peste stâlpi, antene, copaci, turnuri sau să existe cabluri care să treacă prin dreptul capului sau gâtului acestora.

7. Subiectul trebuie să privească sau să se deplaseze către interiorul fotografiei, nu în afara acesteia.

Subiectul trebuie să privească sau să se deplaseze spre interiorul fotografiei

8. Folosește regula treimilor. În ce constă această regulă? Împarte cadrul fotografic în nouă părți egale cu ajutorul a două linii verticale și a două linii orizontale. Vei obține astfel patru linii de forță, iar intersecțiile lor vor indica punctele forte ale imaginii. Pentru o compoziție echilibrată, poziționează subiectul pe liniile de forță sau în punctele forte.

Regula treimilor – amplasarea subiectului într-un punct forte

Regula treimilor – amplasarea subiectului pe o linie de forță

9. Folosește linii directoare care conduc privirea către subiect. Aceste linii pot fi drumuri sau șiruri de copaci ce se îndreaptă către subiect.

Liniile directoare conduc privirea către subiect

10. Liniile diagonale din fotografie creează o imagine dinamică. Diagonalele nu trebuie neapărat să unească colturile imaginii. Pot fi linii paralele ce formează un unghi cu laturile fotografiei.

Folosirea diagonalelor

11. Poți da adâncime imaginii folosind linii drepte sau șerpuitoare ce converg către un punct din imagine. Relația de adâncime mai poate fi dată de comparația dintre un obiect din prim plan cu altul aflat la distantă.

Folosirea liniilor șerpuitoare pentru a da adâncime imaginii

Comparația unui obiect din prim plan cu altul aflat la distanță pentru a da adâncime imaginii

12. Utilizează “rame” naturale în interiorul fotografiei (frame in a frame) pentru a pune în evidență subiectul.

Cadru în cadru (frame in a frame)

13. Dacă subiectul este simetric poate fi plasat pe centrul imaginii.

Subiect simetric pe verticală

Subiectele simetrice pot fi plasate în centrul imaginii

14. Folosește texturi și repetiții în imagine. Fotografia este și mai interesantă dacă subiectul întrerupe un element repetitiv din imagine.

Texturi

Repetiții

Repetiții înterupte

15. La portrete, umple cadrul. Apropie-te cât mai mult de subiect.

Umpleți cadrul

16. Tot în cazul portretelor poți plasa în centrul imaginii ochiul dominant al subiectului. Ochiul dominant este ochiul pe care a fost făcută focalizarea sau care este mai aproape de privitor. Acest lucru creează impresia că ochii subiectului urmăresc privitorul.

Ochiul dominant poziționat în centrul imaginii

17. Simplifică scena. Scoate din cadru elementele care distrag atenția de la subiect (obiecte, stâlpi, clădiri). Poți face acest lucru apropiindu-te sau rotindu-te în jurul subiectului până ce aceste elemente dispar din cadru. Folosește un fundal cât mai simplu. De exemplu, folosește cerul ca fundal pentru subiect în locul unei păduri.

18. Este bine ca subiectul să contrasteze cu fundalul. Subiect deschis pe fundal întunecat sau invers.

Subiectul contrastează cu fundalul

19. Folosește culorile complementare pentru a crea contraste. Nuanțele portocalii ale clădirilor iluminate contrastează cu albastrul intens al cerului de la lăsarea serii. De asemenea, combinațiile de roșu – verde sau galben – violet creează compoziții atractive si surprinzătoare.

Culorile complementare creează contraste

20. Încalcă regulile. Nu te împiedică nimeni să te abați de la aceste reguli de compoziție dacă astfel poți obține o fotografie deosebită.

Nu întotdeauna vei reuși să pui în aplicare aceste reguli atunci când fotografiezi. De aceea este indicat să editezi fotografiile. Nu este nevoie de programe complexe de editare. Poți face corecții simple, precum îndreptarea orizontului, decuparea unei porțiuni din fotografie, reîncadrarea elementelor din fotografie (subiectul plasat după regula treimilor sau poziționarea orizontului la o treime din imagine), trecerea din format orizontal (landscape) în format vertical (portret) ori corectarea expunerii, contrastului sau saturației folosind programe de editare gratuite ce se găsesc pe internet (fă o căutare  după “The best free photo editor”) sau programe ce pot fi descărcate de pe pagina producătorului la achiziția unui aparat nou de fotografiat (cum ar fi Capture NX2 de la Nikon).

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

This Post Has 13 Comments

    1. Mulțumesc pt articol îmi place sa fac fotografii dar nu am noțiunii de tehnica asa ca articolul e binevenit. Multe mulțumiri. Și mai aștept și alte „smecherii”.

  1. Ca una care habar nu are de fotografie, dar care are norocul ca uneori sa vada lucruri minunate in aceasta lume, mi se pare foarte interesant articolul tau pt upgradeul meu personal! I am waching you!!!

    1. Foloseste un program de editare care are o functie de indreptare a imaginii (straighten image). Un astfel de program, gratuit, este Capture NX-D de la Nikon. Poate fi downloadat de aici: http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/sw/101.html . Ca sa poti indrepta imaginea intra in meniu la Tool/Straighten tool . Apoi trage cu cursorul o linie de-a lungul orizontului sau a unui stalp, de exemplu, care este vertical, iar programul va roti fotografia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top