phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Fotografia de iarnă

Iarna este o perioadă foarte frumoasă a anului, mai ales dacă ai parte din plin de zăpadă. Pe de o parte, anotimpul alb oferă o ocazie minunată să ieși din casă și să fotografiezi,  în special peisaje. Pe de altă parte, poate crea probleme și este bine să iei din timp măsuri pentru prevenirea lor. Acest articol îți oferă câteva sugestii pentru imagini reușite și sfaturi despre cum să eviți problemele și să te bucuri de fotografie în timpul iernii.

1. Îmbracă-te adecvat cu vremea de afară. Nu lăsa frigul să îți strice plăcerea de a fotografia. Alege mănuși cu partea superioară detașabilă, prevăzute cu material antiderapant, care să-ți permită să controlezi ușor aparatul de fotografiat și să îl poți tine în mână în siguranță. Poți să iei cu tine, pe teren, pernuțe de tip „hand warmer”, care produc căldură în urma unei reacții chimice.

2. Protejează-ți echipamentul de fotografiat de picături de apă, fulgi sau zăpadă:

  • Păstrează echipamentul într-o geantă foto sau rucsac;
  • Dacă a căzut zăpadă pe aparatul foto, îndepărteaz-o cu o pensulă. Nu este indicat să sufli zapada, pentru că aceasta se poate topi;
  • Ține în permanență la tine o cârpă din micro fibră, cu care să poți șterge picăturile de apă;
  • Montează parasolarul pe obiectiv, pentru ca fulgii sau picăturile de apă să nu ajungă pe lentila obiectivului;
  • Folosește o husă de protecție pentru aparatul foto. În lipsa acesteia poți improviza una dintr-o pungă transparentă, la care se taie un colț, prin care se introduce apoi obiectivul. Fixează punga de obiectiv cu un elastic sau cu parasolarul.

3. Protejează-ți echipamentul de fotografiat de variații bruște de temperatură:

  • Când intri de la frig la căldură, așteaptă în jur de 30 de minute până să scoți aparatul de fotografiat din geantă, pentru ca acesta să ajungă la temperatura camerei. Daca aparatul foto este rece se va produce condens, care ar putea duce la deteriorarea acestuia.
  • Între fotografii nu ține aparatul foto sub haină, pentru a nu crea condens.

4. La temperaturi scăzute, acumulatorii și bateriile se descarcă mai repede decât în mod normal. Ia cu tine baterii sau acumulatori de rezervă, pe care să-i păstrezi sub haină, aproape de corp, la căldură.

5. La temperaturi mai scăzute de -25⁰C, la aparatele foto cu obturator mecanic, nu se recomandă folosirea unui timp de expunere mai mic de 1/500, pentru a nu afecta componentele în mișcare ale acestuia.

6. Albul zăpezii înșală, de multe ori, sistemul de măsurare a expunerii al camerei foto, făcând-o să subexpună imaginea. Acesta va considera culoarea alba a zăpezii ca fiind 18% gri, ceea ce va genera imagini întunecate. Pentru a corecta aceasta situație, folosește funcția de compensare a expunerii. Apasă butonul marcat cu +/- și crește expunerea cu +0.3, +0.7 sau chiar +1 EV (exposure values), învârtind rotița de control (control dial).
La aparatele foto ce oferă posibilitatea de a selecta tipul de „scenă” de fotografiat, alege modul snow/beach (zapadă/plajă), care va face o corecție automată a expunerii.

7. Pentru a-ți fi mai ușor să corectezi la editare expunerea și balansul de alb, fotografiază (dacă aparatul permite) în modul RAW sau RAW+JPEG.

Fotografie subexpusă

Fotografie expusă corect

Câteva sugestii pentru fotografii de iarna

  • Vântul și gerul modelează zăpada în forme rotunjite. Introdu în prim planul fotografiei aceste forme și scoate în evidență textura zăpezii.
  • Iarna, soarele se află la înălțime mai mică decât în celelalte anotimpuri și creează umbre lungi pe zăpadă. Folosește-te de aceste umbre pentru a da adâncime fotografiei.
  • Cu toții știm cum iubesc copii zăpada. Surprinde momentele lor de bucurie atunci când se joacă.
  • Zăpada înmoaie tonurile puternice și subliniază culorile pastelate. Fotografiază în timpul răsăritului și apusului soarelui.
  • Dacă fotografiezi persoane, pune-le să poarte un accesoriu colorat. Acesta va ieși în evidență pe fundalul alb al zăpezii.
  • Înghețul poate transforma obiectele într-un subiect atractiv. Fotografiază crenguțe de brad sau ramuri de copaci cu frunze înghețate.
  • Scoate în evidență liniile și formele subiectului convertind fotografia în alb și negru.
  • Dacă zăpadă acoperă peisajul caută să fotografiezi detalii, cum ar fi țurțuri de gheață, bule de aer prinse în gheață, ramuri pe fundal de zăpadă.

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top