phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Îmi place să fotografiez cu telefonul mobil pentru că îmi oferă posibilitatea să surprind momentele deosebite pe care le întâlnesc zi de zi. Oricine poate să facă poze cu un smartphone dar este nevoie de câteva cunoștințe în plus pentru a obține o imagine deosebită. Realizarea unei fotografii reușite este foarte ușoară atât timp cât ții cont de câteva reguli legate de focalizare, expunere și compoziție. Este adevărat că un aparat foto îți oferă mai multe posibilități, dar până la urmă conținutul fotografiilor tale este mai important decât camera pe care o folosești. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a obține fotografii reușite cu telefonul mobil.

  1. Șterge lentila înainte de a face fotografii. O lentilă curată va permite camerei să focalizeze ușor și să obțină o imagine clară. Ține la tine o cârpă din microfibră, precum cele utilizate la ștergerea lentilelor de ochelari și folosește-o ori de câte ori este nevoie.
  2. Menține camera stabilă atunci când fotografiezi în condiții de lumină slabă. În aceste situații scade viteza de declanșare iar orice mișcare a camerei va duce la o imagine neclară. Pentru a evita fotografiile neclare ține telefonul cu ambele mâini sau așază-l pe o suprafață rigidă. Poți folosi un trepied conceput special pentru telefon.
  3. Dacă folosești camera pe trepied sau sprijinită pe o suprafață rigidă poți declanșa de la distanță folosind butonul volum al cablului de căști audio. De asemenea poți folosi pentru declanșare și butonul volum de pe marginea telefonului.
  4. Asigură-te că subiectul fotografiei este întotdeauna focalizat. Atinge ecranul telefonului în poziția în care se află subiectul fotografiei iar focalizarea se va muta pe acesta.

Focalizare pe prim plan

Focalizare pe fundal

  1. Ajustează manual expunerea fotografiei. Expunerea se referă la cât de întunecată sau luminoasă este fotografia. În mod normal camera reglează automat expunerea făcând o medie a zonelor întunecate și luminoase din imagine. Cu toate acestea se poate întâmpla ca unele detalii din imagine să fie subexpuse sau supraexpuse. Poți remedia acest lucru ajustând manual expunerea. Pentru aceasta atinge ecranul în locul în care dorești să focalizezi. Pe ecran, va apărea un cursor vertical simbolizând un bec sau un cerc cu mici raze în jur. Mișcă cursorul în sus sau în jos până vei obține expunerea pe care o dorești.
  2. Blochează manual focalizarea și expunerea. Când atingi ecranul telefonului, camera va focaliza și va regla expunerea pentru acea zonă din imagine. Însă, dacă miști camera sau dacă între aceasta și subiect se vor interpune obiecte în mișcare atât focalizarea cât și expunerea se vor pierde. Pentru a evita acest lucru, când focalizezi atinge ecranul și ține apăsat două secunde. Pe ecran, în locul respectiv, va apare un mesaj ce va indica că focalizarea și expunerea au fost blocate (Bloc. AF/AE). Ulterior, chiar dacă miști telefonul focalizarea și expunerea vor rămâne blocate până vei atinge din nou ecranul sau vei declanșa.

Expunere automată (zona soarelui este supraexpusă)

Expunere ajustată manual

  1. Dacă dorești să fotografiezi subiecte care se mișcă rapid poți folosi modul de fotografiere în rafală sau Burst Mode. Pentru aceasta atinge butonul de declanșare și tine-l apăsat. După ce ai realizat astfel o serie de fotografii succesive poți alege și păstra doar fotografiile cele mai reușite.
  2. Nu folosi zoom-ul. Camera oferă posibilitatea de a face zoom prin depărtarea sau apropierea a două degete pe ecran. Din păcate acesta nu este un zoom optic ci unul digital iar calitatea imaginii va scade cu cât zoom-ul este mai mare. Dacă dorești să apropii un subiect îndepărtat, editează fotografia și fă o decupare (crop) a zonei respective din imagine.
  3. Folosește regulile de compoziție. Plasarea subiectului după regula treimilor, mutarea orizontului din centrul imaginii, folosirea liniilor directoare pentru a ghida privirea către subiect, deplasarea subiectului spre interiorul fotografiei, folosirea diagonalelor pentru a crea o imagine dinamică, folosirea cadrelor (frame in a frame), a culorilor complementare sunt doar câteva dintre acestea. Găsești detalii și exemple legate de folosirea regulilor de compoziție în articolul 20 reguli de compoziție pentru fotografii reușite. Pentru a ușura încadrarea conform regulii treimilor poți afișa pe ecranul telefonului caroiajul cu linii ajutătoare.
  4. Folosește facilitățile pe care le oferă camera de pe telefon: caută subiecte care se încadrează mai bine în formatul de imagine wide atât pe orizontală cât și pe verticală, poți face fotografii de la o distanță mult mai mică față de subiect (close up) decât cu un aparat cu obiectiv normal, folosește funcția de creare a panoramelor sau a panoramelor în mișcare (motion panorama).

Nu în ultimul rând, poți folosi diferite accesorii care să extindă modul de folosire a telefonului mobil atât pentru fotografie cât și pentru înregistrare video: trepiede cu picioare drepte sau articulate, stabilizatoare mecanice cu giroscop, selfie stick-uri, telecomenzi radio, blitz-uri cu led externe sau care pot fi introduse în mufa audio pentru căști, microfoane externe unidirecționale, mini obiective wide, macro, fisheye sau zoom ce pot fi atașate pe telefon cu un clips, huse de protecție pentru ploaie sau pentru fotografia subacvatică.

Schafberg – St. Wolfgang, Austria

Hangar 7 – Salzburg,  Austria

Sicilia – Italia

Close up

Reglajele și modurile de fotografiere prezentate în articol funcționează atât pe Samsung Galaxy S8 cât și pe iPhone 7. Este posibil ca unele dintre acestea să se realizeze diferit la alte modele de telefon sau la alte versiuni ale sistemului de operare.

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2019

This Post Has 2 Comments

  1. Interesant. Nu mi-am batut niciodata capul la fotografierea cu telefonul, desi, in ultima vreme am renuntat la caratul aparatului in situatii de mai mica importanta. O sa aplic punctele 3, 4 si 5!

  2. Mulțumim Andrei pentru sfaturi! Până ce mi-oi cumpăra un alt aparat, mă limitez la telefon. O să țin cont de sfaturi, dacă de o bună parte din ele știam, uite cea de la punctul 6 mi-o însușesc acum. Poate faci si un articol despre alegerea aparatului foto. Sunt atât de multe pe piață… că nu știu ce să aleg 😬

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top