phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Alungătorii tuturor relelor

Comuna Luncavița este plasată pe drumul dintre Galați și Tulcea, o comunitate rurală mare, de oameni harnici și întreprinzători și cu o dezvoltare bună. Aici găsim școli, un liceu, agricultură bogată și micro industrie.

Dincolo de aspectele economice, această comună este din ce în ce mai celebră căci în frunte cu gospodarul-șef al satului, primarul Ștefan Ilie, organizează diferite evenimente culturale, multe din ele fiind de o amploare neobișnuită pentru o, în aparență, banală localitate dobrogeană de la țară.

Festivalul teilor, sărbătoarea cailor, tabăra de astronomie, spectacole diverse, concerte și, în ziua de Crăciun, sărbătoarea Moșoaielor, eveniment unic, păstrat și perpetuat aici, în comuna Luncavița.

De sorginte precreștină această sărbătoare este o paradă care străbate întreaga localitate și are ca scop declarat gonirea răului. După străbaterea străzilor urmând rostirea colindelor cu urări pentru oameni, recolte, lauda hărniciei și noroc.

Cea mai spectaculoasă parte a paradei sunt costumele care  sunt  făcute manual din blană și împodobite cu multe curele, panglici și accesorii colorate iar fețele colindătorilor sunt acoperite de măști. Aceste măști seamănă oarecum cu cele venețiene tip Medico della Peste, cea cu cioc lung, fiind măștile doctorilor care tratează ciuma.

Masca moșoaielor este facută dintr-o tărtăcuță care are un nas lung și curb, obținut prin suspendarea dovleacului și deformarea acestuia. După recoltare se curăță și se usucă, se taie ochii și gura și se împodobesc cu fire de lână, coarne de animale și ghirlande colorate.

Moșoiul este moșul, înțeleptul casei care sfătuiește și ocrotește familia. În această sărbătoare apar și personaje feminine numite Moșoicute.

Apariția spectaculoasă a Moșoilor este completată de purtarea nenumăratelor clopote și tălăngi de forme și dimensiuni diferite. La bărbați cele mai voluminoase tălăngi sunt prinse într-o curea pusă la brâu și ajunge la circa 15-20 de kilograme.

Mulțumită amabilității primarului, am urmărit nu numai defilarea publică a Moșoaielor dar și pregătirile fetelor și băieților, îmbrăcarea costumelor, repetiția colindelor, încălzirea pentru spectacol, un back-stage emoționant și plin de căldură și tinerețe.

Un lucru de menționat este seriozitatea cu care artiștii locali se pregăteau pentru eveniment, cu concentrarea și minuțiozitatea celor care cred cu adevărat în ceea ce fac, în valoarea tradiției și artei lor.

După ce s-au costumat, cei aproximativ 50 de colindători au început parcurgerea traseului principal, într-o procesiune unde în frunte erau mascații care dansau și agitau clopotele și tălăngile, apoi veneau tineri  îmbrăcați în costume populare și care purtau simboluri ale bogăției și belșugului, colaci, pâini, produse agricole.

Tradiția cere să se strige tare:

Bună seara, gazdă mare,
Ne primiți cu o urare?
Un colind vechi, dobrogean
Din pământ luncăviţean?
Să vestim în jos şi-n sus
Că ni s-a născut Iisus?
Am venit din Luncaviţa
Unde-i peştele şi viţa
Să gonim de tot strigoii
V-am adus aici moşoii!

Moșoaiele sunt marcă înregistrată a comunei Luncavița și reprezintă un eveniment care oferă un spectacol de divertisment dar are și însemnătate istorică și etnografică, un mixt estetic și cultural de care poate oricine beneficia în după-amiaza și seara de Crăciun.

Text și Fotografii: Cornel Gingărașu

© Copyright 2018

CraciunRomaniatraditii

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top