phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Explorând atracțiile și muzeele din Roma

Roma este unul dintre orașele europene pline de istorie cu o mulțime de atracții și obiective turistice care merită văzute. Unele dintre ele sunt gratuite (am scris despre o parte dintre acestea în articolul 7 lucruri gratuite pe care le poți face în Roma) iar altele pot fi vizitate pe baza unui bilet de intrare.  Am grupat o bună parte dintre aceste atracții turistice în 5 trasee de parcurs prin Roma. Unele dintre obiective necesită mai mult timp pentru a le vizita (Muzeele Vaticanului) iar la altele se stă mult la coadă pentru a cumpăra bilete sau pentru a ajunge la intrare (Colosseum, Bazilica Sf. Petru sau Muzeele Vaticanului). Aveți însă posibilitatea de a cumpăra bilete de tip skip the line sau carduri turistice ce permit acces rapid.

Cel mai accesibil card turistic este Roma Pass, care este valabil 2 sau 3 zile și include călătoria gratuită cu mijloacele de transport public din oraș, intrarea gratuită la unul (cardul de 2 zile) sau două (cardul de 3 zile) obiective turistice la alegere, reduceri la bilete pentru 45 de muzee și galerii de artă, reduceri la autobuzele hop-on, hop-off și la alte servicii turistice. Cardul nu include însă obiectivele turistice de la Vatican. Detalii găsiți la http://www.romapass.it/en/home.

Un alt card, valabil o zi sau 3 zile, care cuprinde pe lângă obiectivele din Roma și muzeele din Cetatea Vaticanului este Omnia Card + Roma Pass. Acest card include intrarea gratuită la Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină, intrarea liberă la 2 din 6 obiective turistice din Roma (Colosseum și Forumul Roman, Muzeele Capitoline, Galera Borghese, Castelul Sant’ Angelo, Muzeul Romei și Închisoarea Tullianum), tur gratuit hop-on, hop-off, acces gratuit la transportul public, fast-track entry la Muzeele Vaticanului, Basilica Sf. Petru, Colloseum și Forumul Roman. Găsiți detalii la https://www.romeandvaticanpass.com.

Transportul public în Roma dispune de autobuze, tramvaie și metrou. Bilete pot fi cumpărate de la automatele de bilete ce se găsesc în stația Termini și în stațiile de metrou, dar și de la chioșcurile de țigări sau de ziare. Un bilet costă 1.5 euro și este valabil 100 de minute, timp în care puteți să schimbați orice mijloc de transport. Pentru a afla cum puteți ajunge dint-un loc în altul există câteva aplicații pentru Android sau IOS, însă eu am folosit cu succes Google Maps. Introduceți destinația și aplicația va indica ce mijloace de transport să luați și care sunt stațiile unde trebuie să le schimbați sau să coborâți.

 

Primul traseu:

Porniți din Gara Termini și mergeți către Piața Republicii în mijlocul căreia se afla Fântâna Naiadelor. Intrați în Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri construită în interiorul ruinelor fostelor terme ale lui Dioclețian din anul 300 e.n. La proiectarea și construcția bisericii a contribuit și Michelangelo Buonarroti. Mergeți mai departe pe Via Vittorio Emanuelle Orlando către Piazza San Bernardo. Aici se află monumentala Fântână a lui Moise construită în sec. XVI și bisericile Santa Maria della Vittoria, Santa Susanna și San Bernardo alle Terme. Arhitectura acesteia din urmă este similară cu a Pantheonului, o încăpere mare circulară cu un dom și un oculus. Întorceți-vă în Piața Republicii și urmați Via Nazionale până la Largo Magnanapoli. Continuați pe Via Quattro Novembre. Pe partea stângă se află intrarea în Forumul lui Traian. Coborâți scările de pe Via Magnanapoli și ajungeți la Columna lui Traian. Puteți degusta o înghețată la una dintre gelateriile din zonă. Admirați columna lui Traian apoi îndreptați-vă către Altare della Patria. Urcați pe terasele laterale, în stânga cu vedere către Forumul lui Traian și în dreapta cu vedere către Teatrul lui Marcello sau luați liftul până la terasa de pe acoperișul clădirii. Continuați apoi drumul prin partea dreaptă a clădirii. Veți trece pe lângă Insula Romana, o clădire de locuințe, construită în sec II e.n., care avea inițial cinci etaje. Urcați scările către Basilica Santa Maria in Aracoeli de pe Dealul Capitoliului. Mergeți apoi în Piața Capitoliului (se poate ajunge ușor în piață ieșind din bazilică pe ușa laterală din dreapta altarului). Vizitați Muzeele Capitoline, care dețin unele din cele mai valoroase artefacte și opere de artă din istoria Romei inclusiv celebra lupoaică din bronz care îi hrănește pe Romulus și Remus, întemeitorii Romei. Muzeele au fost fondate acum cinci sute de ani și sunt considerate cele mai vechi muzee publice din lume. Coborâți din Piața Capitoliului pe Via San Pietro in Carcere de unde aveți o priveliște panoramică asupra Forumului Roman. Puteți vizita Închisoarea Mamertine unde se spune că ar fi fost întemnițat Sf. Petru. Continuați drumul pe Via dei Fori Imperiali către Colosseum. Din Piazza del Colloseo aveți posibilitatea să mergeți și să vizitați Basilica di Santa Francesca Romana aflată lângă Forumul Roman și Convent di S. Bonaventura de pe dealul Palatin.

Fântâna lui Moise

Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Forumul lui Traian

Columna lui Traian

Altare della Patria

Insula Romana

Piața Capitoliului

Muzeele Capitoline

Forumul Roman văzut dinspre Capitoliu

Traseul 2

Porniți din Gara Termini și mergeți pe Via Cavour către Piața Esquilin. Aici se află un obelisc de 15 metri înălțime construit în perioada domniei împăratului Domițian. Intrați apoi în Basilica papala di Santa Maria Magiore construită în anul 440 de Papa Sixtus III. Puteți vizita muzeul aflat la subsol sau puteți lua un tur cu ghid pentru a admira logia și apartamentele papale de la etaj. Mergeți apoi la Basilica Santa Prassede, aflată doar la câțiva zeci de metri depărtare pe Via di Santa Prasede. Puteți lua masa sau savura o bere la Berăria Marconi din apropiere. De aici îndreptați-vă către Salita dei Borgia de pe Via Cavour, un pasaj pietonal pe sub clădirea în care s-ar fi aflat apartamentele familiei Borgia. Admirați apoi celebra statuie a lui Moise de Michelangelo, aflată în Basilica San Pietro în Vincoli. Altarul bisericii adăpostește lanțurile despre care se spune că l-au încătușat pe Sf. Petru în temniță. Mergeți apoi către Parco del Colle Opio în care se găsesc ruinele palatului împăratului Nero, Domus Aurea. Vizitați  Colosseumul, cel mai mare amfiteatru al imperiului roman și Forumul Roman. Biletele de intrare sunt valabile două zile și includ accesul atât la Colosseum cat și la Forumul Roman și Dealul Palatin. Tinerii sub 18 ani au acces gratuit.

Piața Esquilin și biserica Santa Maria Magiore

Logia bisericii Santa Maria Magiore

Piața Santa Maria Magiore

Salita dei Borgia

Moise de Michelangelo

Colosseum

Colosseum

Arcul lui Constantin

Forumul Roman

Traseul 3

Începeți ziua cu o vizita la Galeria Borghese. Biletele de intrare însă, pot fi rezervate doar online de pe site-ul galeriei. Plimbați-vă apoi prin parcul Villa Borghese către terasa Pincio aflată deasupra Pieței del Popolo. În parc se află câteva vile care găzduiesc la rândul lor diverse muzee: Galeria Națională de Artă Modernă, Muzeul Pietro Canonica, Muzeul Carlo Billoti, Muzeul Național Etrusc din Villa Giulia, precum și o gradină zoologică. În apropierea terasei Pincio se afla Piazza Bucarest în centrul căreia e amplasat un obelisc din perioada împăratului Hadrian. Continuați drumul spre Scările Spaniole. Coborâți în Piazza di Spagnia. Puteți savura un ceai și o degusta o brioșă la ceainăria Babington’s Tea Room inaugurată în 1893 și care se găsește la parterul clădirii din partea stângă a Scărilor Spaniole. De aici îndreptați-vă către Fontana di Trevi. Se spune că dacă aruncați peste umăr o monedă în fântână veți reveni cu siguranță la Roma. Următoarea oprire faceți-o la Columna lui Marcus Aurelius din Piața Colona construită în anul 193 e.n. De aici mergeți să vedeți coloanele Templului lui Hadrian care sunt integrate în fațada unei clădiri din sec. XVII. Continuați drumul către Pantheon, singura clădire care a supraviețuit și a fost utilizata neîntrerupt din antichitate. În stânga Pantheonului se găsește Obelisco della Minerva. Proiectat de artistul italian Lorenzo Bernini, înfățișează un elefant ce poartă în spate un obelisc egiptean. Mergeți apoi în Piața Navona în care puteți admira cele trei fântâni monumentale: Fântâna celor Patru Râuri de Bernini, Fântâna lui Neptun și Fontana del Moro. Din Piața Navona mergeți către Campo de’ Fiori. În centrul pieței se află statuia celebrului filozof și matematician Giordano Bruno. Îndreptați-vă apoi către Largo di Torre Argentina unde se găsesc ruinele a patru temple antice și ale teatrului lui Pompei. Pe drum puteți admira mica dar frumoasa Fontana delle Tartarughe. Încheiați traseul în Piața Veneția.

Piața del Popolo

Parcul Villa Borghese

Piața Spania

Fântâna Trevi

Pantheonul

Obelisco della Minerva

Piața Navona

Traseul 4

Este cel mai scurt dar în același timp cel mai bogat în ceea ce privește multitudinea de opere de artă ce pot fi admirate. Începeți cu Muzeele Vaticanului.  Muzeele sunt împărțite în 26 de secțiuni și includ celebra Capelă Sixtină a cărei tavan a fost pictat de Michelangelo Buonarroti. Puteți servi masa la restaurantul aflat la ieșirea din muzeele Vaticanului. După ce ați părăsit muzeele îndreptați-vă către Piața San Pietro și vizitați Basilica Sf. Petru, cea mai mare biserică din lume. Se poate urca în dom și se pot vizita grotele de sub bazilică. Părăsiți apoi Cetatea Vaticanului și mergeți pe Via della Conciliazione către Castel Sant’ Angelo. Ridicat inițial ca mausoleu pentru împăratul roman Hadrian construcția a fost transformată în fortăreață și s-a construit un coridor special care face legătura între Basilica Sf. Petru și aceasta. La finalul zilei puteți traversa râul Tibru pe Podul Sant’ Angelo construit de împăratul Hadrian în anul 134 e.n. și mergeți să admirați spectaculoasa Fântană Trevi noaptea.

Muzeele Vaticanului

Basilica și Piața Sf. Petru

Castel Sant’ Angelo

Traseul 5

Începeți traseul la Piramida lui Cestius construită acum mai bine de 2000 de ani de nobilul roman Gaius Cestius. Îndreptați-vă apoi către Piața Cavalerilor de Malta de pe dealul Aventin și priviți prin gaura de cheie de la Ordinul suveran al Cavalerilor de Malta. Puteți vizita Chiesa di Sant’Anselmo all’Aventino a cărei intrare se afla tot în Piața Cavalerilor de Malta. Vizitați apoi Giardino di Sant’Alessio și Grădina Portocalilor de unde aveți o excelentă priveliște asupra orașului și bazilicii Sf. Petru. Continuați-vă drumul către Roseto di Roma, o frumoasă gradină cu trandafiri. De aici traversați câmpul pe care a fost cândva Circus Maximus, folosit în antichitate ca arenă pentru cursele de care și opriți-vă pentru un selfie la Bocca della Verita ce se găsește în porticul de la intrarea Bisericii Santa Maria în Cosmedin. Admirați apoi Fontana dei Tritoni aflată în piața din fața bisericii și cele două temple antice bine conservate din Forum Boarium. Traversați râul Tibru pe Podul Palatino și admirați ultima arcadă rămasă în picioare a Podului Aemilius din sec. II e.n. Pătrundeți în cartierul Trastevere și îndreptați-vă către Piața Santa Maria in Trastevere. Aici puteți vizita Basilica di Santa Maria in Trastevere. Continuați-vă plimbarea pe străduțele pitorești din Trastevere. Puteți lua masa la unul din micile restaurante din cartier.

Piramida lui Cestius

Gaura cheii de la Ordinul suveran al Cavalerilor de Malta

Bocca della Verita

Templul lui Hercule de la Forum Boarium

Arcada Podului Aemilius

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

Din aceeași serie:

ItaliaRoma

This Post Has 4 Comments

  1. Am fost o singură dată în Roma și, cu siguranță, voi reveni! Citind articolul tău, am descoperit câteva atracții turistice noi (pentru mine) pe care le-am pus deja pe listă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top