phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Barcelona, deține toate ingredientele pentru a satisface majoritatea vizitatorilor. Are o istorie îndelungată, fiind unul din cele mai vechi orașe din Europa. Are o varietate de comori de arhitectură, începând cu bisericile construite în stil romanic și gotic, trecând prin arhitectura de tip modernista de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, până la construcțiile din oțel și sticlă contemporane. Are o multitudine de expoziții și muzee de artă. În Barcelona au locuit și au creat mari artiști precum Dali, Miro sau Picasso. În Barcelona găsești terase, baruri și restaurante cu o puternică amprentă regională, parcuri, promenade dar și superbe plaje la Marea Mediterană. Barcelona este strâns legată de numele arhitectului Antonio Gaudi, cel mai important reprezentant al stilului Art Nouveau catalan – denumit Modernista – ale cărui creații au devenit simboluri ale orașului: Casa Mila, Casa Batllo, Parc Guell ori Sagrada Familia.

Dacă te-ai hotărât să vizitezi Barcelona iată câteva sugestii care te-ar putea ajuta în organizarea călătoriei. Ca și în alte mari orașe europene, în Barcelona sunt disponibile câteva carduri turistice. Nu există însă un card care să includă toate atracțiile. În general acestea permit intrarea gratuită la câteva atracții principale iar pentru celelalte oferă reduceri. Poți găsi pe freetoursbyfoot.com o prezentare a fiecăruia dintre aceste carduri turistice.

O bună modalitate de a descoperi orașul ar fi să îți cumperi un bilet de călătorie pentru una sau două zile consecutive cu Barcelona Bus Turistic. Acesta este un serviciu de transport de tip hop-on, hop-off, ce trece prin apropierea celor mai importante atracții turistice. Bus Turistic are trei trasee (roșu, albastru și verde) care se intersectează în anumite stații si acoperă cea mai mare parte a orașului. Poți începe cu unul dintre trasee și apoi să continui cu altul pentru a ajunge la cât mai multe obiective turistice din oraș.

Unele dintre cardurile turistice amintite mai sus includ și deplasarea prin oraș cu mijloacele de transport public sau cu autobuzele hop-on, hop-off.

Principalele atracții turistice din Barcelona:

  1. La Rambla este cea mai faimoasă arteră pietonală din Barcelona. Se întinde pe o distanță de un kilometru între Piața Catalunya și Monumentul lui Columb aflat în apropiere de mare. Strada este animată atât ziua cât și noaptea. De-a lungul ei găsești chioșcuri de cărti, standuri de flori, artiști stradali și mimi. Pornind dinspre Piața Catalunya vei trece pe lângă Font de Canaletes, o fântână din fier forjat. Legenda urbană spune că odată ce ai băut apă de aici te vei reîntoarce în Barcelona. O clădire interesantă este Casa Bruno Cuadros, decorată cu ornamente reprezentând umbrele orientale și dragoni. Aceasta a găzduit cândva un magazin de umbrele. La mijlocul bulevardului Rambla, pe partea stângă se află Piața Reial. Cadrul elegant al pieței este pus în valoare de fântâna centrală, de felinarele stradale create de Antonio Gaudi și de palmierii ce o înconjoară. Piața este mărginită de restaurante, galerii de artă și magazine. În dreptul Pieței Reial, dar de cealaltă parte a bulevardului La Rambla, pe o stradă ce pornește perpendicular pe acesta, de afla Palatul Guell proiectat de tot de Antonio Gaudi. Clădirea a fost reședința privată a industriașului Eusebi Guell, finanțatorul celebrului arhitect.
  2. Mercat La Boqueria este una dintre piețele alimentare cele mai vechi și mai aglomerate din Barcelona. Se află tot pe bulevardul La Rambla. Hala din fier forjat și sticlă ce adăpostește piața a fost construită la începutul secolului XX și a beneficiat încă de la inaugurare de iluminatul cu gaz. Poți cumpăra de aici legume, fructe exotice, produse din carne – celebrul jamon spaniol, pește și fructe de mare, băuturi alcoolice – sangria, mojito sau sucuri proaspete preparate în fața ta și multe alte produse expuse pe standuri într-un mod original.
  3. Port Vell începe din capătul bulevardului La Rambla, de lângă Mirador de Colom, monumentul dedicat lui Cristofor Columb ridicat în 1888, o coloană înaltă în vârful căreia se află statuia celebrului navigator. Se poate urca cu liftul în partea superioară a coloanei, la 50 de metri deasupra orașului. Aici există o galerie de vizionare unde te poți bucura de vederi panoramice asupra orașului și portului. Cheiul din apropierea monumentului este punctul de plecare pentru ambarcațiunile tradiționale de agrement „Golondrinas„, care fac excursii pe mare în jurul Portului Vell. O pasarelă pietonală din lemn, cunoscută sub numele de Rambla de Mar, duce la complexul comercial Maremagnum. În spatele acestuia se află un cinematograf IMAX și Aquàrium Barcelona. În capătul opus al Port Vell se găsește Palau de Mar, o clădire veche din cărămidă roșie ce găzduiește ​​Muzeul de Istorie al Cataloniei.
  4. Aquàrium Barcelona se află în Port Vell, și este unul dintre cele mai mari centre de educație și petrecere a timpului liber din Barcelona. Misiunea sa este de a oferi vizitatorilor o mai bună înțelegere a vieții submarine și în mod deosebit a celei din Marea Mediterană. Atracția principală este uriașul bazin care găzduiește printre alte vietăți marine, rechini și pisici de mare. Poți admira viețuitoarele marine prin tunelul subacvatic din sticlă lung de 80 de metri. Copii pot participa la diferite activități interactive sau pot intra într-un submarin special creat pentru ei. Pe perioada verii acvariul poate fi vizitat până la ora 21.30 .
  5. Barceloneta a fost unul dintre cartierele muncitorești ale Barcelonei, mărginit de terenuri industriale. Cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992 cartierul a fost complet renovat devenind o zonă mondenă cu restaurante și terase. De-a lungul țărmului a fost amenajată o promenadă și o plajă lungă cu nisip. Ziua poți să-ți petreci timpul la plajă iar seara să ieși la una dintre terasele de pe promenadă ca să asculți muzică sau să asiști la o demonstrație de street dance. La capătul dinspre nord al Barcelonetei a fost construit Port Olimpic, o marină pentru bărci și iahturi, pe malul căreia se găsesc cafenele și restaurante care se animează odată cu lăsarea serii. Lângă Portul Olimpic, în fața hotelului Arts se găsește Peștele (Peix), o sculptură uriașă din metal creată de arhitectul american Frank Gehry.
La Rambla

La Rambla

La Rambla

Font de Canaletes

Casa Bruno Cuadros - La Rambla

Casa cu umbrele (Bruno Cuadros)

Mim de pe Rambla

La Boqueria

Piața Boqueria

Piata Reial

Felinarele create de Antonio Gaudi

Port Vell - podul pietonal
Port Vell

Port Vell

Acvariul din Barcelona

Barceloneta

Dansatori de salsa in Barceloneta

Barceloneta – street dance

Hotel Arts și Peștele (de Frank Gehry)

  1. Casa Batllo este una dintre clădirile cele mai reprezentative ale lui Antonio Gaudi. Construită în 1877, casa a fost refăcută în totalitate de Gaudi între 1904 și 1906. Arhitectura acesteia înfățișează legenda Sfântului Gheorghe, patronul spiritual al Barcelonei și a balaurului. Acoperișul curbat înfățișează spatele arcuit al balaurului iar plăcile de ceramică solzii acestuia. Balcoanele au forma unor cranii reprezentând victimele balaurului. Scara interioară se aseamănă cu coloana vertebrală a balaurului iar vizita în interiorul clădirii îți creează senzația că te deplasezi prin măruntaiele acestuia. Casa poate fi vizitată și noaptea, fiind frumos luminată iar ferestrele mari cu vitralii de la mezanin permit să se vadă clar în interior. Casa Batllo împreună cu clădirile învecinate, Casa Amatller și Casa Lleo Morera, care deși aparțin aceluiași stil – modernista, sunt cunoscute sub denumirea de Manzana de la Discordia (Blocul Discordiei) datorită abordării diferite a arhitecților care le-au proiectat.
  2. Casa Mila reprezintă o altă creație de referință a lui Gaudi. Clădirea finalizată în 1912 a fost gândită ca bloc de locuințe. Fațada Casei Milà sugerează marea în mișcare, valurile interacționând cu algele din fier forjat de pe balustradele balcoanelor. Se poate vizita mansarda în care se găsește o expoziție dedicată artistului și două apartamente de la etajul al șaselea, amenajate ca la sfârșitul secolului al XIX-lea. De asemenea, terasa de pe acoperiș este deschisă publicului. Terasa nu este dreaptă ci ondulată luând parcă forma valurilor mării. Hornurile de pe acoperiș înfățișează războinici medievali în armură iar dispozitivele de ventilație arată ca niște cochilii răsucite. Datorită faptului că arată precum un bloc masiv de piatră, clădirea mai este cunoscută sub denumirea de La Pedrera (Cariera de Piatră).
  3. Sagrada Familia este lucrarea cea mai cunoscută a lui Antoni Gaudi și a devenit simbolul Barcelonei. Piatra de temelie a acestei biserici monumentale a fost pusă în 1882. Deși arhitectul Francesc de Paula Villar a fost inițial însărcinat să realizeze proiectul pentru Sagrada Familia, un an mai târziu a fost înlocuit de Antonio Gaudi, care s-a dedicat în întregime lucrării până la sfârșitul vieții sale în 1926. Biserica are trei fațade monumentale, fiecare reprezentând unul dintre momentele importante din viața lui Isus: Nașterea, Patimile și Gloria. Cele patru turnuri de pe fiecare fațadă reprezintă cei 12 apostoli. Un turn în formă de cupolă va fi ridicat deasupra altarului, simbolizând Fecioara Maria, iar cele patru turnuri înalte dedicate evangheliștilor vor înconjura turnul central care îl va reprezenta pe Mântuitor. În timpul vieții sale, Gaudi a finalizat cripta și fațada Nașterii. Lucrările de construcție sunt încă în desfășurare și urmează să fie terminate în 2026, când se vor împlini 100 de ani de la moartea lui Gaudi.
    Cu toate ca nu este încă finalizata, Sagrada Familia merită să fie vizitată. Se mai poate vedea cripta unde Gaudi este înmormântat si muzeul dedicat vieții marelui arhitect, accesul făcând-se printr-o intrare separată. De asemenea, la achiziționarea biletului poți alege să vizitezi și turnurile. Urcarea se face cu liftul la ora indicată pe bilet. Este bine să alegi a doua parte a zilei pentru o vizită la Sagrada Familia deoarece în cursul dimineții sosesc multe grupuri de turiști și se formează lungi cozi la intrare.
  4. Parcul Guell este o altă realizare a lui Gaudi. Amenajarea parcului a fost comandată de industriașul Eusebi Guell care a dorit crearea unui grădini în stil englezesc pentru aristocrația Barcelonei. Arhitectura din interiorul parcului este inspirată de natură și acest lucru se vede în formele sinuoase și pline de culoare ale elementelor sale precum coloane în formă de copaci, figuri de animale sau terase șerpuitoare. Gaudi a folosit tehnica mozaicului trencadis, realizată cu bucăți de ceramică și sticlă. În parc se află fosta locuință a lui Gaudi care a devenit în prezent muzeu.
  5. Fântâna Magică este una dintre atracțiile cele mai populare din Barcelona. A fost construită pentru Expoziția Internațională din 1929 și restaurată pentru Jocurile Olimpice din 1992. La lăsarea serii jeturi de apă în mișcare sincronizate cu lumină și muzică, oferă un spectacol magic miilor de spectatori ce se adună să o privească. Fântâna Magică este situată la capătul Avinguda Reina Maria Cristina chiar sub Palau Nacional, o clădire grandioasă care găzduiește Muzeul National de Artă Catalană. În muzeu sunt expuse opere ale unor mari pictori precum El Greco, Rubens, sau Velazquez. În partea opusă a bulevardului se află Piața d’Espanya. În apropierea pieței se găsește Arena de Barcelona, o fostă arenă construită între anii 1889 și 1900, unde se organizau coride. Pentru că în Catalonia s-a renunțat la luptele de tauri, arena a fost transformată. Fațada originală a rămas aproape intactă dar interiorul a fost modificat, clădirea devenind un centru comercial și de divertisment. De pe terasa superioară se poate admira panorama ce se deschide spre Piața d’Espanya și Palau Nacional.
Casa Batllo
Casa Batllo
Casa Batllo - interior
Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Mila
Casa Mila - patio
Casa Mila - acoperisul

Casa Milla

Sagrada Familia - Fatada Patimilor
Sagrada Familia - Fatada Patimilor
Sagrada Familia
Sagrada Familia - interior
Sagrada familia
Sagrada Familia - Fatada Nasterii Domnului

Sagrada Familia

El Drac - Parcul Guell
Mozaic pe tavan - Parcul Guell
Parcul Guell

Parcul Guell

Piata Espanya

Arena si Piața Espanya

Palatul National

Palau Nacional

Fantana Magica din fata Palatului National

Fânâna Magică

Text și fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

BarcelonaSpania

This Post Has 4 Comments

    1. Multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca ti-au placut fotografiile. Imi doresc sa fie o sursa de inspiratie pentru cei care vor sa viziteze Barcelona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top