phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Aflată la jumătatea distanței dintre Veneția și Milano, Verona este unul dintre cele mai populare orașe din Italia, celebră prin istoria, arhitectura și faima sa literară. Orașul a fost construit de-a lungul curburilor pe care le face râul Adige, după ce părăsește Munții Alpi și se îndreaptă către Marea Adriatică.

Am vizitat Verona în drum spre Toscana. Nu planificasem o oprire în Verona, dar pentru că am stat în seara precedentă într-o localitate din apropiere, am ales să petrecem de câteva ore în oraș, înainte de a ne continua drumul către Florența. La fel ca și în alte orașe italiene, centrul istoric al Veronei se află într-o arie în care accesul mașinilor este restricționat, numită ZTL (Zona Traffico Limitato). Ai posibilitatea să-ți lași mașina, contra cost bineînțeles, la Parcheggio Multipiano Cittadella Verona aflată la 400 de metri de Piazza Bra.

Pentru că nu aveam un itinerar dinainte stabilit, m-am gândit că ar fi o idee bună să alegem un tur prin oraș cu un autobuz turistic. În Piazza Bra am descoperit Verona Tour, un trenuleț turistic cu vagoane deschise. Biletul pentru un adult costă 5 euro. Ai posibilitatea să cobori pe traseu însă nu vei mai putea urca în următorul trenuleț cu același bilet. Poți face o tură completă a centrului istoric în numai 25 de minute. Mai mult, pătrunde și în zona cu trafic limitat unde alte vehicule nu au acces. Există de asemenea și autobuze City Sightseeing de tip hop-on, hop-off. Prețul biletului este de 20 euro și au două trasee ce acoperă o zonă mai întinsă din oraș însă turul complet durează mai mult. Noi am optat pentru trenuleț. Am vrut să ne facem întâi o idee asupra orașului și să alegem obiectivele pe care să le vedem ulterior mergând pe jos.

Vă propun traseul pe care l-am urmat în zona veche din centrul Veronei, după ce ne-am întors din circuitul făcut cu trenulețul turistic.

  1. Începeți cu Arena din Piazza Bra. Construcția datează de la începutul sec. I e.n., cu 50 de ani înaintea Colosseum-ului din Roma. În prezent este a treia cea mai mare arenă rămasă din perioada romană. Inițial se afla în afara zidurilor cetății dar, după primele invazii barbare, fortificațiile au fost extinse încorporând și Arena. În perioada medievală a fost folosită ca fortăreață. Din anul 1913 au început să se țină în arenă concerte și festivaluri de muzică. În prezent face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Arena poate fi vizitată, costul unui bilet fiind de 10 euro. Celor care au vizitat Colloseumul din Roma s-ar putea să nu li se pară la fel de spectaculoasă dar pentru cei care văd pentru prima dată o arenă este o ocazie bună de a descoperi grandoarea construcțiilor romane.
  2. Continuați traseul prin oraș pe Via Mazzini. Este o stradă pietonală, pavată cu marmură pe care se găsesc magazine ce prezintă produsele marilor branduri italiene și internaționale. De-a lungul ei poți admira câteva clădiri cu arhitectură deosebită (Loggia Arvedi, Palazzo Confalonieri, bisericile Santa Maria della Scala și San Tomio).
  3. La capătul străzii luați-o spre dreapta pe Via Cappello și opriți-vă la Casa Julietei. Primăria orașului Verona a cumpărat aceasta casă, ce datează din secolul al XIII-lea, de la familia Dal Capello în 1905. Datorită asemănării numelui lor, cu numele de familie al Julietei din piesa lui Wiliam Shakespeare, casa a fost asociată cu reședința familiei Capuletti și transformată ulterior în muzeu. Faimosul balcon al Julietei a fost adăugat în anul 1920. În curte se găsește o statuie din bronz ce o înfățișează pe Julieta, iar vizitatorii se înghesuie să pună mâna pe sânul drept al statuii pentru noroc în dragoste. Intrând în muzeul din interiorul casei aveți posibilitatea să vă fotografiați pe balconul Julietei. Muzeul expune obiecte și costume din epoca renascentistă precum și patul folosit la filmările producției Romeo și Julieta a lui Franco Zeffirelli din 1968.

Arena din Verona

Casa Julietei

  1. După ce ieșiți de la Casa Julietei mergeți înapoi pe Via Capello până la Piazza delle Erbe. Pe acest loc se găsea Forumul, principala piață publică a orașului în timpul perioadei romane. În centrul pieței se află fântâna, construită în 1368, având în centru o statuie din perioada romană. Fântâna este cunoscută sub numele de Madonna Verona și reprezintă personificarea Veronei. De asemenea în piață există o coloană cu statuia Leului Sfântului Marcu alături de o biblie, simbolizând alianța dintre Verona și Veneția. Piața este înconjurată de clădiri istorice, unele din ele datând din perioada medievală precum Turnul Gardello (sec. al XIV-lea), sau mai recente ca Palazzo Maffei construit în stil baroc.
  2. Trecând pe sub Arco della Costa, un arc între clădiri sub care în sec. al XV-lea, un farmacist dorind să atragă atenția asupra prăvăliei sale a agățat o coastă de balenă, pătrundeți în Piazza dei Signori. Aici puteți admira Statuia lui Dante Alighieri din mijlocul pieței, Loggia del Consiglio, Palatul Familiei Scaligeri, ce a condus Verona din 1260 până în 1387, Palazzo del Capitano și Palazzo del Comune. Prin curtea acestuia din urmă se poate urca în Turnul Lamberti cea mai înaltă construcție din orașul vechi. În capătul pieței, împrejmuit cu un gard înalt din fier forjat, se găsește Arche Scaligere, un complex funerar realizat în stil gotic ce conține mormintele membrilor cei mai iluștri ai familiei Scala.
  3. Părăsiți Piazza dei Signori și îndreptați-vă spre Biserica Sf. Anastasia. Biserica este un exemplu de arhitectură gotică italiană. Construcția sa a început în 1290 și s-a terminat în 1400. Singurul lucru care nu a fost terminat este fațada bisericii. Sf. Anastasia este cea mai mare biserică din Verona. În interior, la intrare, se găsesc două sculpturi interesante înfățișând doi cocoșați ce țin câte un vas cu apă sfințită reprezentând efortul făcut de locuitorii Veronei pentru construcția bisericii. În stânga fațadei bisericii se află un arc ce face legătura cu Biserica San Pietro Martire. Deasupra acestuia se găsește mormântul lui Guglielmo da Castelbarco, din 1321, lucrare ce va fi luată mai târziu ca model pentru construcția monumentelor funerare de la Arche Scaligere.

Piazza delle Erbe

Arco della Costa

Piazza dei Signori

Turnul Lamberti

  1. Următoarea oprire este în Piazza Bra Molinari de unde puteți admira o frumoasă panoramă asupra râului Adige. Mergeți apoi pe Via Ponte Pietra până la intrarea pe Ponte Pietra (Podul de Piatră). Este cel mai vechi pod de piatră din Verona, construit de romani în sec I e.n. (două din cele cinci arce ale podului datează din acea perioadă). În jurul anului 1300 a fost refăcut și s-au construit la capetele podului două turnuri. Arcele din mijlocul podului datează de la o altă reconstrucție din 1500. În anul 1945, odată cu retragerea trupelor germane, podul a fost aruncat în aer. A fost nevoie de o nouă reconstrucție după război, folosindu-se pietrele și cărămizile originale recuperate din albia râul Adige. Dacă traversați podul puteți vizita Teatrul roman și Muzeul arheologic sau puteți urca cu funicularul pe terasa Castelului San Pietro de unde puteți admira de la înălțime orașul vechi.
  2. De la Ponte Pietra mergeți către Catedrala din Verona. Este cea mai frumoasă și mai importantă biserică din oraș. Aceasta a fost construită pe fundațiile unei bazilici paleocreștine. Catedrala (Domul), este structura centrală a unui complex de clădiri care includ baptisteriul San Giovanni in Fonte, biserica Santa Elena, mănăstirea Canonicilor, muzeul Canonical, piața din fața bisericii și reședința episcopului.
  3. Întoarceți-vă către Piazza delle Erbe și continuați drumul pe Corso Porta Borsari către Poarta Borsari. Construită în secolul I e.n., a fost poarta principală de intrare în oraș. Numele roman al porții era Porta Iovia, deoarece se afla lângă un templu dedicat lui Jupiter. Construcția inițială era o clădire cu o curte centrală din care a rămas numai fațada exterioară din calcar alb. Numele său actual provine de la vameșii (bursarii) care încasau dările pentru episcop în Evul Mediu.
  4. De la Porta Borsari porniți pe Corso Cavour spre Castelvecchio. Castelul, a fost construit între 1354 și 1356 de către Cangrande II della Scala. Construcția a fost concepută de familia Scala ca apărare atât împotriva invaziilor din exterior, cât și revoltei populare. Zona permitea o evacuare rapidă și facilă din oraș datorită podului fortificat, accesibil numai familiei nobiliare, pe drumul către nord de-a lungul văii Adige. Începând cu anul 1404, când orașul a devenit parte a Republicii Venețiene, castelul a fost folosit exclusiv în scopuri militare, ca depozit de arme și muniții, iar ulterior, în secolul al XVIII-lea, a devenit sediul Academiei Militare Venețiene. În prezent castelul poate fi vizitat, muzeul având galerii de sculptură, pictură și arme vechi. Chiar înainte de a ajunge la castel veți trece pe lângă Arcul lui Gavi. Acesta a fost ridicat în sec. I e.n. și era primul monument pe care vizitatorul îl vedea venind spre Verona, de-a lungul Via Postumia, cel mai important drum care lega Aquileia de Genova. Arcul lui Gavi nu a fost un arc de triumf, ci un monument care celebra familia Gavia, o familie importantă și bogată din Verona din epoca imperială romană. În Evul Mediu, arcul a fost încorporat ca poartă în zidurile orașului până când, în perioada napoleoniană a fost dezasamblat pentru a lărgi accesul în oraș. În 1932, monumentul a fost reasamblat pe spațiul deschis de lângă Castelvecchio, unde poate fi admirat în prezent.

Biserica Sf. Anastasia

Ponte Pietra

Catedrala din Verona

Porta Borsari

Castelvecchio

Arcul lui Gavi

Text și fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2019

ItaliaVerona

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top