phototraveler.ro Web analytics

Skip to content

Galați, orașul de lângă fluviu

Galați este orașul meu natal. Toți îl cunosc ca orașul de la Dunăre, iar cei mai mulți dintre călătorii care ne vizitează sunt în trecere către litoralul Marii Negre, Republica Moldova sau Ucraina. Primăvara aceasta, iți propun să te oprești într-un weekend la Galați. Încearcă o aventură pe jumătate urbană, pe jumătate în mijlocul naturii.

Dunărea este fluviul care curge prin venele gălățenilor ajungând în inimile lor cu toate darurile ei. „Apei i-a fost dată puterea de a deveni seva vieții pe pământ” spunea cândva Leonardo da Vinci. Asemenea lui, apa este sursa de inspirație și pentru noi, cei care trăim în spiritul fluviului de când ne-am născut. Nu este atracție mai importantă a Galațiului decât Dunărea și faleza ei, un spectacol de viață și frumusețe într-un peisaj splendid.

Dacă vii pentru prima dată în Galați alege să te cazezi la unul din hotelurile din centrul orașului și ieși la plimbare pe Faleza Dunării. Începe plimbarea de la Elice, monumentul ce comemorează 80 de ani de la înființarea Șantierului Naval, pornind în amonte către Bacul ce traversează fluviul, sau în aval către Port. Partea mai lunga și plină de vegetație este către Bac, însă fii pregătit să te întorci tot pe jos deoarece pe faleza nu este transport public.

Faleza Dunării este amenajată ca un parc în mijlocul naturii cu alei, bănci pentru repaos și sculpturi în metal. Se întinde pe o lungime de 4 Km și o poți parcurge atât pe faleza superioară de unde ai o vedere panoramică asupra fluviului cât și pe faleza inferioară amenajată pietonal, chiar pe malul apei. Gălățenii vin aici pentru jogging, pentru a merge pe role sau cu bicicleta ori pentru a ieși cu câinele la plimbare.

Jos, pe faleza inferioară, ai ocazia să admiri pescăruși și rațe sălbatice plutind pe apa curgătoare sau chiar fazani ascunși printre firele înalte de iarbă. Vapoare și convoaie de barje trec pe fluviu răscolind fără milă valurile, aruncându-le din matca lor. Sus, pe faleza superioară, te poți opri în Parcul Viva, locul de joacă preferat al celor mici, care pe lângă leagăne și terenuri de joaca are și un lac artificial cu pești.

Indiferent de vreme, o plimbare matinală pe malul Dunării dezvăluie frumusețea fluviului care își continuă alene drumul către mare, mărginit de sălcii pletoase și platani. În zilele ploioase, liniștea este deranjată doar de foșnetul frunzelor pe care cad picăturile de apă. În zilele însorite, razele de soare se reflectă pe valuri răspândind mii de scântei. Mereu am fost surprinsă de numărul mare de pescari înșirați pe malul apei ce așteptă răbdători ca peștele să muște din momeală.

Poți să te oprești pentru a savura o cafea sau o bere la una dintre terasele amenajate pe malul apei ori pe pontoane plutitoare sau poți să mergi în Port și să privești vapoarele ancorate. Când ți se face foame întreabă pe oricine de restaurantul cu specific pescăresc și vei fi îndrumat acolo.

În fiecare an, are loc pe faleză Sărbătoarea Scrumbiei, în ziua de Florii. Scrumbiile grase și gustoase sfârâie la jar în timp ce iubitorii de peste la grătar așteaptă cu mare nerăbdare momentul când vor primi porția pe farfuria cu felii de lămâie.

Dacă ai ajuns la capătul falezei poți face o oprire la Gradina Botanică. Gradina se întinde pe o suprafață de 18 ha și are în componența sa un parc cu arbori, arbuști și flori din peste 1500 de specii, unele foarte rare, rosarium și o gradină japoneză cu cascade și un lac cu nuferi. În incinta grădinii botanice se află Muzeul de Științele Naturii, Acvariul, Planetariul și Observatorul Astronomic. Cel mai bine ar fi să consulți site-ul complexului muzeal ca să vezi ce expoziții temporare au loc și ce proiecții se difuzează la Planetariu. Când se întunecă, iar cerul este senin poți admira stelele, luna și planetele din sistemul solar în Observatorul Astronomic de la ultimul etaj al muzeului.

La finalul zilei, daca fereastra hotelului are vedere spre Dunăre, deschide-o larg și privește cum luna strălucește pe întinderea apei curgătoare. Lasă-te vrăjit de peisaj dar nu uita să-ți pregătești echipamentul de drumeție pentru ziua următoare, în care îți propun să treci pe malul celălalt al fluviului. O excursie de primăvară la Galați poate fi plină de surprize.

Administrația Portului Galați

Faleza Dunării

Muzeul de Științele Naturii

Grădina Botanică

Galați, orașul de lângă munte

Crezi că glumesc? Nici pe departe. Doar 30 km de șosea ne despart de cei mai vechi munți ai României – Munții Măcinului.

Pe înălțimile ce depășesc cu puțin 400 m, cărările bătătorite te conduc pe coame rotunjite de vânt, unele acoperite de păduri, altele cu aspect de pășune alpină. În unele locuri, țâșnesc bolovani de stâncă pe care timpul, vremea schimbătoare și soarele le-au sculptat în formele cele mai bizare. În alte locuri, șiraguri de șisturi ascuțite răzbat la suprafață și ai senzația că stai pe coama unui balaur ce doarme acoperit de iarbă și de arbuști. Mă întreb dacă nu cumva se va ridica brusc și se va scutura de toata verdeața splendidă de pe spatele lui.

Excursia către Munții Măcinului începe cu o plimbare pe fluviu. Îmbarcă-te cu mașina pe Bac și timp de un sfert de oră, legănat de valurile Dunării, vei traversa bătrânul fluviu.

Treci prin orașul Macin pe șoseaua către Constanța și chiar după ieșire, virează la stânga către Mânăstirea Izvorul Tămăduirii. Drumul cu pietriș ajunge aproape de baza muntelui și se împarte în doua direcții opuse. Mulți se îndreaptă spre stânga către mănăstire, însă eu iți propun să mergi în partea dreaptă pe lângă munte spre intrarea în parcul Național Munții Măcinului, loc evidențiat cu un panou. De aici începe traseul, marcat cu bandă albastră, către creasta cea mai spectaculoasă, Culmea Pricopanului. Lasă mașina acolo și urcă pe panta ușor împădurită. Nu te lăsa înșelat de peisajul câmpenesc pe care l-ai întâlnit pe drum până aici. Cu cât urci, vei descoperi că se dezvăluie un peisaj montan autentic, cu stânci vechi de 300-400 milioane de ani. E un loc liniștit ce pare încremenit în timp. Mergi în continuare, până vei ajunge pe o coamă unde vei găsi, formațiuni din granit, modelate de vânt și ploaie, ca niște ouă uriașe. Perfecțiunea lor este neașteptată.

Îmi place primăvara aici pentru că vântul adie plăcut, soarele nu dogorește și dacă ai puțin noroc poți întâlni iepuri speriați, broaște țestoase domoale ori șopârle în căutare de căldură.

Poți urca mai departe ocolind pâlcuri de pădure și vei ajunge pe un frumos platou alpin ce iți oferă o vastă panoramă asupra luncii Dunării și orașului Macin, până departe către Brăila și Galați.

Drumul înapoi este facil și te întorci cu satisfacția că ai fost în mijlocul naturii sălbatice, ai admirat-o și ai respectat-o.

La întoarcere în Galați oprește-te puțin pe malul opus al Dunării și admiră soarele ce coboară la apus deasupra orașului.

Munții Măcinului

Text: Nicoleta Iliescu

Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top