phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Orașele Renașterii - De la Pisa la Florența

Toscana centrală și de sud se mândrește cu dealurile nesfârșite acoperite cu lanuri de grâu și floarea soarelui, cu viile pentru renumitele vinuri Brunello. Partea de nord, însă, este mult mai urbanizată și mai aglomerată.

În cea de a doua parte a șederii mele în Toscana am avut de ales între două variante de cazare, una în Florența la Villa Aruch, o vila clasică redecorată într-un design modern ce dispune de parcare privată și o altă cazare în Montecatini Terme la Hotelul Giglio, în zona centrală a localității, aproape de băile termale.  Deoarece intenția mea era să ajung cât mai repede atât la Pisa cat și la Florența am ales să stăm în Montecatini Terme. Hotelul dispune de o parcare, dar foarte mica. Însă la cinci minute de mers pe jos se află o parcare publică mare în care cu siguranță veți găsi locuri libere.

Primul traseu l-am făcut spre Pisa. Am început cu Montecatini Alto. Se poate ajunge aici pornind din Montecatini Terme, fie cu mașina pe un drum ce urcă șerpuit până la altitudinea de 300 de metri, fie cu un funicular inaugurat în 1898 care mai păstrează și acum cele doua vagoane din lemn, originale. Amplasat pe două dealuri, Montecatini Alto, vă invită să-i explorați străduțele înguste și pitorești. Pe unul din dealuri veți descoperi Rocca di Castello Vecchio, Biserica Sf. Petru și Turnul din Campanaria. Iar pe dealul opus veți găsi Torre dell’Orologio și Biserica Carmine în stil baroc. Orologiul din turn este puțin deosebit de altele, are o singură limbă iar pe el sunt marcate doar șase numere cu cifre romane. În centru orașului se află Piazza Giusti cu numeroase terase unde se poate degusta un cappuccino sau un pahar de vin roșu.

Montecatini Alto

Următoarea destinație a fost Pisa, mai precis Campo dei Miracoli. Turnul înclinat din Pisa, celebru în lume, este doar una din splendidele clădiri care sunt construite pe gazonul verde al „Câmpiei miracolelor”. Prima clădire construită a fost catedrala sau Duomo di Pisa, făcută din marmură albă, un exemplu impresionant de arhitectură romanică. Următoarea clădire adăugată a fost baptisteriul. Apoi a început lucrul la turnul clopotniței sau campanile. Înainte de finalizarea lucrărilor la campanile, a fost construit cimitirul, Campo Santo. Toate clădirile de pe Campo dei Miracoli sunt înclinate din cauza fundațiilor puțin adânci și a solului nisipos, însă nici una nu se înclină ca Turnul Înclinat (campanile).  Construcția turnului a început în 1173. Înainte ca al treilea etaj să fie terminat turnul a început să se lase într-o parte. Cu toate acestea construcția a continuat pana la finalizarea lui în 1350. Ultimele lucrări pentru a corecta înclinarea s-au realizat în anii 90. Înainte de a părăsi Pisa și a ne întoarce, am făcut un drum pana la gura de vărsare a râului Arno în mare, la Marina di Pisa. Aici se afla un port de iahturi înconjurat de un dig din piatra și o promenadă pe care se simte mângâierea răcoroasă a brizei.

Marina di Pisa

Pe drumul de întoarcere către Montecatini am făcut o ultimă oprire în Lucca. Lucca este înconjurată de ziduri masive din cărămidă care lasă în exterior traficul și construcțiile moderne. Zidurile sunt printre cele mai bine păstrate ziduri de apărare din perioada renascentistă. În interiorul zidurilor Lucca este un oraș plin de viață cu alei înguste ce păstrează planul original al străzilor din perioada romană. Piazza del Mercato înconjurată de case medievale ce au fost construite pe zidurile amfiteatrului roman păstrează forma ovala a acestuia. Când am vizitat orașul, în piață era amenajată o mare expoziție florală. La câteva străduțe distanță de piață se află Palazzo dei Guinigi construit la sfârșitul secolului XIV ce are un turn înalt de 41 de metri pe a cărui acoperiș se afla o mică gradină, unde cresc goruni. Catedrala din Lucca are o fațadă deosebită cu colonade ornate, ridicate pe trei niveluri, dedicată Sfântului Martin ce este înfățișat într-un basorelief pe fațada clădirii.

Piazza del Mercato si Torre Guinigi – Lucca

Am început ziua următoare vizitând pe jos Montecatini Terme. Localitatea este una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice din Italia, pe care turiștii o aleg datorită proprietăților curative ale apelor de aici. Sunt mai multe centre de tratament, dar cele mai vechi, cu arhitectură remarcabilă, grădini interioare și fresce bogate sunt Tettuccio, Bagno Regio și Terme Leopoldine. Cea mai frumoasă este Terme Tettuccio construită în stil neoclasic, cu bazine circulare din marmură, fântâni și plăci din ceramică în stil Art Nouveau reprezentând nimfe.

Am continuat călătoria spre Collodi. Sunt două atracții turistice în această mică localitate toscană. Prima este Villa Garzoni cu frumoase grădini în terase coborând pe versantul colinei pe care este construită și Parcul tematic Pinocchio. Autorul “Aventurilor lui Pinocchio”, Carlo Lorenzini, ce a copilărit aici, a folosit numele Collodi ca pseudonim literar. În centru orașului se găsește un centru de informare turistică și o mulțime de buticuri pline cu jucării ce reprezintă celebra păpușă de lemn.

Următoarea destinație a fost satul Vinci, locul copilăriei marelui artist al renascentist Leonardo. Muzeul Leonardo prezintă o originală colecție dedicată intereselor multiple ale artistului, tehnologia, arhitectura, studiul anatomiei omul. Muzeul, care este împărțit în două clădiri apropiate: Palazzina Uzielli și Castelul Conti Guidi, prezintă mașinile și modelele lui Leonardo, însoțite de referințe la schițele artistului și notele scrise de mână, completate cu animații digitale și aplicații interactive. Leonardo s-a născut în Anchiano, la 3 km de centrul orașului Vinci, într-o casă înconjurată de măslini bătrâni și tufe de rozmarin. Casa este renovată și deschisă pentru public. Conține o expoziție temporară de reproduceri după desene ce înfățișează peisaje rurale din Toscana. Se poate vizita folosind biletul cumpărat la muzeul Leonardo din Vinci.

Terme Tettuccio – Montecatini Terme

Villa Garzoni – Collodi

Vinci

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

ItaliaToscana

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top