phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Un oraș pentru turiștii calmi

Există orașe care oferă turiștilor o spectaculoasă dezvoltare verticală. New York, Londra, Dubai sau Shanghai te copleșesc cu clădiri care cu adevărat zgârie cerul, niște “sky scrapers” care te fac să stai cu privirea spre înalt, aglomerație de beton, metal și sticlă, perspectivă inversată, în care omul devine mic, mic de tot.

Pe de altă parte, a vizita unele orașe înseamnă orizontalitate, o bogată liniște care ne readuce la o relație mai prietenoasă, cum ar spune francezii “la dimension humaine”, cu înălțimea dar mai ales cu lățimea, relevând o stabilitate relaxantă pentru ochi și suflet. Exemple de orașe burgheze, primitoare pentru turiști și care nu îți “injectează” adrenalină sunt Lyon și München, orașe foarte mari dar fără contaminarea socio-politică a unei capitale.

Pentru noi, München este accesibil geografic, relativ aproape, pe șosea se face aproximativ o zi iar cu avionul, o oră și jumătate.

Orașul bavarez, se bucură de o climă fără extreme, temperatura de vară fiind sub 25 de grade iar iarna rar se duce sub 2 grade Celsius, singurul “inamic” al turistului este ploaia dar aceasta nu este în averse.

Atracția turistică începe din centrul vechi (Marienplatz), cu primăria în stil neogotic, un glockenspiel care cântă și prezintă scene jucate de automate. Printre clădirile vechi de câteva sute de ani sunt numeroase braserii, cum ar fi celebra Hofbräuhaus, fondată în 1589.

Un loc foarte relaxant este English Garden, un paradis verde, un parc imens care nu este poluat nici măcar vizual de urbanism modern agresiv. Aici vezi oameni care își plimba câinii, fac alergări sau se joacă cu copiii. O clădire elegantă care este construită în acest parc, se numește Monopteros, adică “o aripă”. Istoria parcului este interesantă, căci el a fost construit la sfatul unui consilier al regelui bavarez în pofida părerilor regale care voiau să cheltuie bani pe tunuri.

Complexul BMW (BMW Welt & Museum), care își arată puterea și importanța, are în componență clădiri de birouri, un muzeu și un imens show-room.

Grija edililor pentru amatorii de surf, a dus la amenajarea unui canal special, Eisbach Wave, chiar în “buricul târgului”, unde pe curent puternic de apă, care imită valurile mării, se poate practica un sport caracteristic doar plajelor de la ocean.

Bineînțeles că aici nu trebuie uitat evenimentul mondial care plasează berea pe un piedestal special, sărbătoarea toamnei, Oktoberfest. Într-un mare spațiu amenajat ca un parc de distracții se adună un număr incredibil de vizitatori care beau bere, beau vin, mănâncă cârnați, ascultă muzică, privesc spectacole cu dansuri tradiționale și își expun costumele bavareze, care se cheamă la femei “dirndl” și la barbați, “tranchten”. Cifrele care definesc aceasta mega sărbătoare ne spun că vin 6 milioane de oameni care beau 12 mii de hectolitri și folosesc 1440 de toalete publice, iar 200 mii de halbe sunt recuperate de la amatorii de suveniruri gratuite. Mitul despre răceala germanilor nu reprezintă o realitate obiectivă. Pe stradă sunt oameni  obișnuiți, cu figuri în general relaxate, consumatori de bere și cârnați. De menționat că porțiile de cârnați nu sunt însoțite de pâine, ci de covrigi mari. Alte delicii din ospățul pantagruelic sunt peștele la proțap și turta dulce.

Omniprezenta bere se consumă și în afara festivalurilor, pe stradă sau în cochete restaurante dar mai ales în vestitele localuri clasice, spații neschimbate de sute de ani și care ne arată iubirea bavarezilor pentru această licoare considerată de localnici aliment, nu băutură.

Desigur există multe muzee, parcuri și piețe ce pot fi vizitate, printre acestea fiind: Pinacoteca (Pinakothek der Moderne), Parcul olimpic și clădirea BMW, Peterskirche – biserica Sf. Petru, Stadionul Allianz Arena, Odeonsplatz, Viktualienmarkt (talciocul sau piața de vechituri), Nymphenburg Palace. Putem observa diversitatea atracțiilor turistice care combină noul și modernul, cu arhaicul.

De menționat ca orașul München are un sistem de transport în comun foarte bun (autobuz, tramvai și metrou), care face convenabil accesul la toate punctele de interes.

Singurul punct fierbinte pe care nu îl pot descrie este legendara viață de noapte, dar pe care eu personal nu le-am descoperit, însă las cititorilor provocarea de a o găsi și povesti despre ea.

Text și Fotografii: Cornel Gingărașu

© Copyright 2018

GermaniaMunchen

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top