phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Grădinile italiene din inima Toscanei

Din iubire și viziune s-a conturat unul dintre cele mai frumoase domenii de pe colinele însorite ale Toscanei – grădinile și vila La Foce.

Așa a început povestea:

În anii 1920, la răscruce de drumuri umbrite de chiparoși bătrâni, era un han vechi, părăginit, construit în  stil renascentist, aflat în calea drumeților la jumătatea distantei dintre Roma și Florența.  Din curtea hanului, de pe coama lina a colinei, comercianții și călătorii poposeau în fața unei „priveliști selenare, pale și inumane”. Zona era secetoasă și foarte săracă iar mușteriii întotdeauna se grăbeau să ajungă în alte locuri. Nimeni nu avea timp să privească și să remarce frumusețea trecuta a locului. Asta până când, soții Antonio și Iris Origo s-au hotărât să cumpere clădirea și proprietatea din jur – La Foce.

Ea biograf și scriitoare născută în  Anglia și el nobil italian au ales, în anul 1924, munca grea a vieții de la țară, transformând treptat La Foce într-o casă confortabilă. Au angajat un cunoscut arhitect englez al vremii, Cecil Pinsent, care era și prieten să restaureze clădirea și să creeze grădini împrejur.

Arhitectul a conceput, a transformat și a lărgit clădirea renascentistă, devenită vilă pentru a cuprinde priveliștea spectaculoasă asupra muntelui vulcanic Amiata. A plasat casa și clădirile anexe, într-o armonie perfectă cu grădinile italiene și cu natura sălbatică din jur. A făcut trecerea ușoară, fără delimitări rigide, de la plantele atent cultivate în ronduri geometrice, către natura sălbatică de pe colina din apropiere lăsându-le să se întrepătrundă firesc. Alei și scări de travertin sau lemn îți conduc pașii pe lângă arbuștii de gard viu, straturi de levănțică, rozmarin sau trandafiri, la umbra chiparoșilor zvelți sau pe sub o boltă de glicine curgătoare.

În perioada 1925-1939, Antonio și Iris Origo au învățat „să culeagă cu mâna, să are cu boii, să construiască diguri și drumuri” ajungând ca prin pasiune și dedicație împreună cu 25 de familii din zonă, să ofere un peisaj incredibil de frumos peste dealurile toscane din Val d’Orcia. Hotărârea lui Antonio de a planta chiparoși pe marginea drumului șerpuit de la vilă către fermele dimprejur, a dus în timp la o priveliște unica. Odată cu înălțarea și creșterea maiestoasă a copacilor, drumul a devenit una din imaginile emblematice ale Toscanei.

De-a lungul unei existente minunate împreună, Antonio și Iris Origo au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Urmașii lor continuă să spună povestea mai departe tuturor călătorilor care poposesc și acum la „hanul de la răscruce”.

Am fost acolo în luna aprilie când sunt înfloriți bujorii și lămâii încă trebuie adăpostiți în Orangerie peste noapte. M-am plimbat pe sub bolta de glicine violete ce atârnau deasupra capului și am privit uluită la cât de maiestuoși sunt uriașii chiparoși în bătaia vântului. Am rămas fără cuvinte la frumusețea grădinii și m-am gândit că proprietarii și creatorul ei nu au ajuns să vadă modul desăvârșit în care s-a format peste ani, ci poate doar și-au închipuit-o.

Proprietatea se poate vizita, însă numai cu ghid și doar în anumite zile ale săptămânii: miercuri, sâmbătă și duminică sau în zilele de sărbătoare națională a Italiei.

Vila și grădinile La Foce cuceresc pe oricine le trece pragul însă merită să admiri și clădirile anexe devenite case de vacanță sau cărarea din pădure marcată cu indicatoare care te duce la restaurantul “Dopolavoro La Foce”, care servește mâncare tradițională toscană folosind produse locale și uleiul de măsline obținut din recolta proprie. Am luat masa la restaurant și am plecat încărcată de energie și bună dispoziție.

Se poate ajunge la domeniul La Foce mergând dinspre Chianciano Terme către Bagno Vignoni pe SP40 sau venind dinspre Pienza prin Moticchiello pe SP88. Zona în care se găsește domeniul, numită Val d’Orcia se bucură de peisaje deosebite și este presărată cu cetăți medievale precum Pienza, Montepulciano, Monticchiello sau Montalcino situate pe colinele din apropiere. Zona a fost inclusă în  anul 2004 în patrimoniul Unesco.

Orangeria

Vila Origo și grădinile La Foce

Restaurantul Dopolavoro La Foce

Priveliștea către Monte Amiata

Împrejurimile domeniului La Foce

Text: Nicoleta Iliescu

Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

Din aceeași serie:

This Post Has 2 Comments

  1. Ma bucur tare ca v-am gasit. Imi plac foarte mult si fotografiile si reportajele voastre, n-am apucat sa comentez la fiecare in parte pentru ca nu ma mai opresc din citit. Sunteti extraordinari! Felicitari!

    1. Multumim pentru aprecieri. Imi pare bine ca ti-au placut articolele noastre si sper sa gasesti cat mai multe informatii utile pentru vacantele tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top