phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Continuare a articolului
Cum să-ți petreci vacanța în Salzburgerland – partea întâi

 

12. Zell am See este una dintre cele mai frumoase stațiuni din Salzburgerland. Înconjurată de piscuri care ajung la o înălțime de peste 3000 de metri, localitatea este situată între lacul Zeller și muntele Schmittenhöhe. Printre atracțiile care merită văzute fac parte Vogtturm, un turn care adăpostește muzeul de istorie locală și Biserica Sf. Hippolyth. Vogtturm are peste 1000 de ani și este cea mai veche clădire din oraș. A aparținut timp de 100 de ani familiei Kastner, de aceea mai este denumit și Turnul Kastner. Biserica Sf. Hippolyth este construită în secolul al XI-lea în stil romanic și are un turn înalt de 36 de metri. Ambele clădiri se află în Stadtplatz, în centrul vechi al orașului.

O altă atracție a stațiunii este lacul Zeller care se întinde pe o suprafață de 5 km pătrați. Ai posibilitatea să faci mici croaziere cu vaporașul sau să te plimbi pe promenada de pe malul lacului și să admiri lebedele. Noi am avut norocul să asistăm la o paradă a fanfarei din Zell am See. Fanfara a pornit cântând din Stadtplatz, și a defilat până în parcul de pe malul lacului, unde și-a continuat recitalul muzical spre delectarea localnicilor și al turiștilor prezenți la eveniment.

Stațiunea este renumită pentru pârtiile de schi de pe muntele Schmittenhöhe situat în partea de vest, ce are o înălțime de 1965 m. Pe munte se poate urca cu telefericul. Vara poți face drumeții pe High-Altitude Promenade sau poți merge cu copiii în parcul tematic Schmidolin’s Adventure World.

13. O altă stațiune turistică din Salzburgerland, renumită pentru sporturi de iarnă, este Kaprun. Mai mică și mai rustică decât Zell am See, stațiunea este punctul de plecare spre pârtiile de schi de pe masivului Kitzsteinhorn. La marginea de vest a localității se găsește Burg Kaprun, o fortificație care se pare că datează din secolul al XII-lea. Renovată în prezent, fortăreața este locul de desfășurare a festivalurilor și evenimentelor locale.

O atracție inedită este muzeul de la Hotelul Vötter’s Sportkristall din Kaprun ce găzduiește o colecție de automobile și motocicletele din perioada anilor 1950 – 1970. Poți vedea expusă chiar și cabina unui funicular cu cremalieră. În Kaprun mai există o piscină acoperită, un muzeu de istorie și o instalație de bob pe șine, Maisiflitzer, lungă de 1300 de metri.

14. Canionul Sigmund Thun se află la marginea de sud a stațiunii Kaprun. Cheile au peste 320 de metri lungime și 30 de metri adâncime și sunt alimentate de pârâul Kaprun Ache, ce colectează apa de la ghețarii de deasupra văii. Canionul poate fi parcurs pe pasarele și scări de lemn ce trec, pe anumite porțiuni, pe sub perdelele de stropi ce se scurg de pe pereții canionului. Intrarea în canion se face din apropierea centralei hidroelectrice din Kaprun.

15. Kitzeinhorn este muntele ce domină stațiunea Kaprun. Ca să ajungi în vârful muntelui va trebui să urci în trei etape cu telefericul până la Gipfelwelt 3000. De aici poți păși pe TOP OF SALZBURG, cea mai înaltă platformă panoramică din Salzburgerland, aflată la altitudinea de 3029 de metri. Chiar sub platformă, pe ghețarul Kitzeinhorn, este amenajată o pârtie de săniuș accesibilă în timpul verii. Un funicular face legătura între stația de telecabină și baza pârtiei de săniuș.

La Gipfelwelt 3000 ai la dispoziție un restaurant și un cinematograf în care rulează filme documentare despre Kitzsteinhorn. Există și o a doua platformă de observație, pe partea opusă a muntelui, cu vedere către vârful Grossglockner. Poți să ajungi acolo trecând printr-un tunel săpat în munte, lung de 360 ​​de metri. Dacă vremea permite ai posibilitatea să urci, ținând-te de cabluri, pe cărarea abruptă ce duce la crucea de metal de pe vârful Kitzeinhorn, aflată la 3203 de metri înălțime.

Zell am See

Kaprun

Muzeul mașinilor vechi din Kaprun

Canionul Sigmund Thun

16. Rezervoarele Alpine de la Kaprun sunt două lacuri de acumulare, Wasserfallboden si Mooserboden aflate la o altitudine de 2400 m. Se poate ajunge la ele pornind din Kaprun pe șoseaua către Alpenhaus Kessefall. Va trebui să lași mașina în parcarea supraetajată de la Kessefall. Urcarea către Rezervoarele Alpine este o combinație de călătorie cu autobuzul pe o șosea îngustă ce trece prin  tuneluri săpate în munte, apoi o urcare cu liftul înclinat și o nouă călătorie cu autobuzul pe lângă lacul Wasserfallboden până la barajul Mooserboden. Liftul înclinat este o platformă descoperită, pe șine, care poate transporta 185 de persoane între două stații cu o diferență de nivel de 431 m.

Odată ajuns la destinație te poți plimba pe malul lacului de acumulare și pe barajul Mooserboden. Există o cărare care urcă către un punct de observație înalt, de unde se deschide o priveliște deosebită asupra lacurilor de acumulare și un mic muzeu dedicat istoriei electricității și construcției rezervoarelor alpine.

17. Grossglockner Hochalpenstrasse este considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din Europa. Are o lungime de 48 km și traversează munții Hohe Tauern între localitățile Fusch din Salzburgerland și Heiligenblut din Carinthia. Accesul pe drum se face cu plata unei taxe în funcție de autovehicul. Drumul șerpuiește pe lângă câteva piscuri de peste 3.000 m, cel mai mare dintre toate fiind Grossglockner.  Acesta este cel mai înalt vârf de munte din Austria, cu o înălțime de 3.798 m. De-a lungul drumului sunt amplasate 11 puncte turistice în care vei găsi expoziții legate de geologia, fauna și flora din Parcul Național Hohe Tauern, o expoziție legată de construcția drumului dar și despre raliurile celebre care au avut loc aici. Sunt puse la dispoziția vizitatorilor locuri de joacă tematice pentru copii, platforme de observație, cabane și terase.

Cel mai înalt punct al drumului este Edelweissspitze situat la puțin peste 2.500 m. Drumul are o bifurcație către Kaiser-Franz-Josefs-Höhe pe marginea ghețarului Pasterze, la o altitudine de 2369 m. De aici poți coborî cu un funicular pe ghețar, poți vizita centrul expozițional care adăpostește, printre altele, o colecție de mașini de epocă sau te poți așeza pe o bancă și, cu puțin noroc, să observi marmote sau capre ibex. Drumul alpin este deschis accesului public între lunile mai și noiembrie.

18. Cu o înălțime de 380 de metri, Cascada Krimml este cea mai mare cascadă din Europa și a cincea din lume. Cascada este formată din trei căderi de apă succesive, punctul cel mai înalt al acesteia fiind la altitudinea de 1470 de metri. De-a lungul cascadei este amenajată o alee pietonală, prin padure, lungă de 4 km, ce poate fi parcursă în aproximativ o oră. Pe drum se găsesc mai multe puncte de belvedere de unde poți admira căderea de apă și curcubeul ce se formeaza în lumina soarelui. De aceea o zi însorită este ideală pentru excursia la cascadă.

La altitudinea de 1306 de metri, ai posibilitatea să te oprești pentru relaxare și pentru a lua masa la Gasthof Schönangerl. De pe terasa cabanei ai o vedere panoramică deosebită asupra întregii zone din apropierea localității Krimml iar mâncarea este delicioasă. Mai poți vizita Centrul Expozițional dedicat cascadei, ce include și un parc tematic. Centrul expozițional se găsește lângă șoseaua națională, în locul de unde pornește aleea pietonală ce însoțește cascada.

Rezervoarele Alpine Kaprun

Kitzeinhorn

Drumul Alpin Grossglockner

Cascada Krimml

19. Castelul Goldegg, se află pe malul unui lac în localitatea cu același nume. A fost construit în secolul al XIV-lea cu scopul de a proteja drumul medieval dintre regiunile Pongau și Pinzgau. La castel încă se păstrează camere ale căror pereți sunt acoperiți cu panouri din lemn vechi de sute de ani și o magnifică „Sală a Cavalerilor”. Pe tavanul și pereții acesteia sunt pictate blazoane ale așezărilor din Salzburgeland. Muzeul amenajat în interiorul castelului expune piese de mobilier vechi, costume populare, vechi instrumente medicale și multe alte obiecte autentice. La plecare poți savura o cafea sau degusta produse de patiserie în cafeneaua din incinta castelului.

20. La intrarea în Valea Gastein, venind din St. Johann, pe munte, la 60 de metri deasupra șoselei, se află  Burg Klammstein, o construcție fortificată din perioada medievală. Mai multe familii înstărite din regiune au contribuit la ridicarea acestuia, transformându-l într-o fortăreață menită să protejeze Valea Gastein și pe locuitorii săi. Până în secolul al XVI-lea, aici a funcționat un centru administrativ și judecătoresc. În turnul fortăreței există un mic muzeu, unde se pot vedea numeroase exponate precum arme vechi de vânătoare, hărți, obiecte și ustensile folosite în trecut de locuitorii din zonă. În perioada în care am vizitat castelul, turul ghidat era realizat de custodele muzeului, în limba germană.

21. Stațiunea Bad Gastein se află în partea superioară a Văii Gastein. Orașul este împărțit în două de cascada Gastein de pe râul Gasteiner Ache. Pentru că orașul este dispus pe terase de o parte și de alta a Văii Gastein și pentru că majoritatea clădirilor sunt construite în stil Belle Époque (sfârșitul sec.  XIX – începutul sec. XX), Bad Gastein fost denumit Monte Carlo al Alpilor.

Stațiunea este renumită pentru apele termale și bazele de tratament de aici. Iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziție domeniul schiabil Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel, la care se poate urca atât din Bad Gastein cât și din Bad Hofgastein. La baza cascadei se află un restaurant inedit, KraftWerk, deschis în hala fostei centrale electrice de la începutul secolului XX, în care mesele sunt aranjate printre vechile generatoare electrice. Pe unul dintre pereți se găsesc panourile de comandă  și aparatele de masură originale ale fostei centrale.

Deosebit prin felul impunător și aristrocratic în care arată este Grand Hotel de l’Europe, la parterul căruia funcționează Muzeul Bad Gastein. Am explorat zona din apropierea hotelului și am descoperit că poți să deguști un vin deosebit la restaurantul Lutter & Wegner de la Villa Solitude. Dacă ești amator de senzații tari, foarte aproape de Vila Solitude, vei găsi Flying Waters, o tiroliană lungă de 300 m, întinsă peste defileul Gasteiner Ache, cu o perspectiva spectaculoasă asupra cascadei.

Castelul Goldegg

Burg Klammstein

Bad Gastein

Villa Solitude și restaurantul Lutter & Wegner

Restaurantul KraftWerk

Cascada Gastein

Text și fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2020

Din aceeași serie:

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top