phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Cracovia este al doilea oraș ca mărime și unul dintre cele mai vechi din Polonia. Orașul datează din secolul al VII-lea iar între anii 1038 și 1596 a fost capitala Regatului Poloniei, devenind de-a lungul timpului un important centru comercial și cultural al Europei. Astăzi zona centrală a Cracoviei este înscrisă pe lista obiectivelor care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Numele orașului este legat de cel al unui conducător legendar, Krak, despre care se spune că ar fi învins un dragon care își avea sălașul într-o peșteră de sub dealul Wawel, aflat pe malul râului Vistula.

Dacă ai o zi la dispoziție pentru a vizita Cracovia îți propun un traseu, pe care eu l-am parcurs, și care trece pe la câteva dintre cele mai importante atracții din oraș.

Începe călătoria de la Biserica Sf. Florian aflată la capătul de nord al Pieței Jan Mateyko. Construcția bisericii a fost începută în 1184 de către prințul Kazimierz al II-lea și este legată de aducerea moaștelor Sfântului Florian din Italia, un martir creștin din secolul al IV-lea, cu intenția de a-l face  ocrotitorul Cracoviei și Poloniei. În centrul Pieței Jan Metejko se află monumentul Grunwald care îl înfățișează pe regele Wladislaw II Jagiello. Monumentul a fost construit în anul 1910 pentru a comemora 500 de ani de la bătălia de la Grunwald din 1410, în care Polonia a învins armata cavalerilor teutoni. Monumentul a fost distrus de naziști în 1940 și refăcut în 1976 după un model original aflat la muzeul de istorie din Cracovia. În fața monumentului există o placă de marmură ce comemorează soldatul necunoscut.

În capătul de sud al pieței se găsește Barbican, un bastion fortificat ce poate fi vizitat și care făcea parte din zidurile de apărare ale orașului din perioada medievală. Vom pătrunde în orașul vechi prin Poarta Florian, care are deasupra un turn din secolul al XIV-lea, ce făcea de asemenea parte din fortificațiile orașului. De aici te poți îndrepta către Muzeul Czartoryskich aflat pe strada ce pornește spre dreapta din fața porții. Muzeul găzduiește renumita pictură a lui Leonardo da Vinci, “Doamna cu hermină”. Revenind la Poarta Florian, vom merge de-a lungul străzii Florianska, către piața centrală a orașului, Rynek Glowny. De-a lungul străzii poți găsi magazine specializate în bijuterii de chihlimbar.

Monumentul Grunwald

Barbican

Strada Florianska

Piața Centrală este una dintre cele mai mari piețe construite în perioada medievală în Europa. Măsurând câte 200 de metri pe fiecare latură, este înconjurată de case istorice la parterul cărora se găsesc restaurante și terase. Chiar la intrarea dinspre strada Florianska în Piața Centrală se află Biserica Sf. Maria, ridicată inițial în secolul al XIII-lea. Biserica a fost reconstruită ulterior în XIV-lea în stil gotic. Are o înălțime de 80 m și este renumită pentru altarul său din lemn sculptat, realizat de meșterul german Veit Stoss. Din cel mai înalt dintre cele două turnuri ale bisericii, în fiecare oră, este cântată la trompetă piesa muzicală “Hejnal Mariacki”. Melodia se întrerupe brusc pentru a comemora trompetistul din secolul al XIII-lea, care în timp ce încerca să anunțe locuitorii orașului despre atacul tătarilor, a fost ucis de o săgeată. Pentru a vizita biserica se folosește intrarea laterală de pe partea dreaptă a clădirii, iar biletele se pot cumpăra de la casa de bilete din clădirea de vis-a-vis. În vecinătate se mai găsește Biserica Sf. Barbara, a cărei fațadă este realizată tot în stil gotic.

În mijlocul Pieței Centrale se află Sukiennice (Casa Postăvarilor), o frumoasă clădire cu arcade, realizată în stil renascentist. La parter, în interiorul clădirii, există o galerie comercială cu standuri ce vând obiecte de artă, artizanat și în special bijuterii din chihlimbar, iar pe exterior sunt restaurante și terase. La etaj este un muzeu de artă ce expune picturi ale artiștilor polonezi.

Tot în Piața Centrală mai poți admira statuia lui Adam Mickiewicz, cel mai mare poet romantic polonez al secolului al XIX-lea, Biserica Sfântului Adalbert, una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Polonia, construită acum aproape o mie de ani și Turnul Vechii Primării din Cracovia, înalt de 70 de metri, ridicat în secolul al XIII-lea.

Continuăm traseul pe strada Grodzka către Castelul Wawel. Pe la mijlocul străzii, pe partea stângă se află Biserica Sfinților Petru și Pavel construită în stil baroc. În fața bisericii există o curte împrejmuită cu ziduri pe care se găsesc statuile celor 12 apostoli.

Piața Centrală și Biserica Sf. Maria

Sukiennice

Piața Centrală

Biserica Sf. Petru și Pavel

Sukiennice

Biserica Sf. Maria

Biserica Sf. Barbara

Castelul Wawel se înalță pe un deal stâncos de pe malul râului Vistula și a fost reședința regilor Poloniei în perioada în care Cracovia era capitală. Complexul de clădiri include o frumoasă gradină interioară, turnuri de apărare medievale, castelul regal, trezoreria și armurăria, precum și Catedrala Wawel. În interiorul castelului pot fi vizitate mai multe muzee: Încăperile de Stat, Apartamentele Regale Private, Trezoreria Coroanei și Armurăria, Muzeul de Artă Orientală și Expoziția Wawelul Dispărut. De asemenea mai sunt două atracții care pot fi vizitate doar în perioada aprilie – octombrie: Peștera Dragonului și Turnul Sandomierska, de unde se poate admira de la înălțime panorama castelului. Îți recomand să lași Peștera Dragonului la sfârșitul vizitei pentru că traseul prin peșteră te va scoate în afara castelului, pe faleza râului Vistula iar pentru a te întoarce în castel va trebui să ocolești zidurile acestuia până la poarta de intrare. La ieșirea din peșteră se găsește o statuie din metal a dragonului care la interval de câteva minute scuipă flăcări pe gură.

Catedrala Wawel a fost folosită începând cu secolul al XIV-lea pentru încoronarea și înmormântarea regilor Poloniei. Cripta de sub catedrală adăpostește mormintele familiilor regale și mormintele  unora dintre personalitățile politice și culturale ale Poloniei.

De la Castelul Wawel poți merge către Kazimierz, fostul cartier evreiesc de dinainte de al doilea război mondial. În timpul războiului locuitorii au fost deportați, iar după război cartierul a fost lăsat în paragină. În ultimii ani însă, cartierul a început să revină la viață. Multe case au fost renovate iar la parterul lor s-au deschis restaurante, pub-uri și cafenele. Ne vom îndrepta spre Plac Nowi (Piața Nouă) un loc în care atât turiștii, cât și localnicii vin să mănânce și să facă cumpărături la piața de vechituri. Poți să deguști aici o specialitate locală, Zapiekanka, un sandviș făcut dintr-o baghetă la grătar cu brânză, carne și alte ingrediente pe care poți să le alegi singur.  În apropiere de Plac Nowi se află un pasaj în care s-au filmat scene din filmul Lista lui Schindler. Îl poți găsi cu Google Maps pe Strada Józefa 12, sub denumirea de Schindler’s List Passage. Un alt loc interesant, apropare de Plac Nowi, este Singer Café,  un cocktail bar unde îți poți savura băutura în atmosfera vintage dată de mesele vechi cu mașini de cusut Singer.

Castelul Wawel

Catedrala Wawel

Turnul Sandomierska

Statuia Dragonului

Text și fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2019

CracoviaPolonia
This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top