phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

O zi la Burano

Burano? Poate Murano!….Ba nu, Burano ! Nu se poate, nu există Burano, este Murano, pronunți greșit sau nu ai înțeles bine numele insulei.


Adevărul este că, după ce iei vaporretto din Veneția, acesta fiind un fel de bac, dar numai pentru călători nu și pentru mașini, se poate merge în insule. Prima care poate fi vizitată este  Murano, urmează apoi Torcelllo și Burano.

Durata călătoriei cu vaporetto între Veneția și Burano este de aproximativ patruzeci de minute. Dar merită toți banii. Pentru că vei avea ce vedea pe insulă.

Burano este o insulă minusculă, cu aceleași canale ca și la Veneția, dar la scară mai redusă, cu aceleași podețe, cu aceleași mici terase pline de turiști, cu aceiași fotografi amatori sau profesioniști.

Dar în primul rând Burano este o insulă a culorilor. Multicoloră, cu case de diverse înălțimi și culori. Un puzzle de culori a caselor care te șochează la prima vedere, dar care îți devine familiară și te face să te îndrăgostești imediat de ea. Nu ai cum altfel, mai ales dacă iubești fotografia.

Povestea vine din vechime, când  toate casele erau colorate la fel. Fiind o insulă de pescari, a căror neveste se ocupau cu cusutul manual al broderiilor, aceștia ieșeau în larg să pescuiască în orice anotimp. În lunile reci, de iarnă, erau cețuri dense, iar pescarii care se întorceau acasă nu mai nimereau fiecare la casele lor, ci le încurcau.

Pentru a nu mai încurca casele (oare și nevestele?…) primăria a luat hotărârea ca locuințele să fie vopsite în diverse culori. De atunci orice proprietar de casă care dorește  să schimbe culoarea casei trebuie să aibă acordul primăriei.

Transportul se face doar pe apă, pe canalele insulei, motoscuterele fiind singurele motorizate pe care le-am văzut acolo. Mare parte dintre localnici sau din turiști se deplasează pietonal și doar câțiva cu bicicletele.

Viața locuitorilor pare liniștită. Aparent aș zice, pentru că nu știu cât de plăcut este să îți treacă prin curte câțiva zeci de turiști zilnic, pe sub sârmele pe care stau întinse, nonșalant, lenjeria intimă a localnicilor.

Dar nici banii lăsați acolo de turiști nu sunt puțini, așa că merită …

Burano

Text și Fotografii: Marian Enache

http://photoemotions.wixsite.com/photos

© Copyright 2018

BuranoItalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top