phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

De la Kușadası la Fethiye

(Continuare a articolului  Cetăți și orașe antice de vizitat pe Coasta de Vest a Turciei – partea 1)

 

Priene, Milet, Didyma, Hierapolis, Kaunos și Telmessos

6. Priene a fost fondat de coloniști din Teba în sec. al XI-lea î.Hr. Orașul a fost mutat în actuala locație, la poalele muntelui Mycale, în sec. IV î.Hr datorită colmatării cursului principal al râului Meandros. Pentru că nu a atras foarte mult atenția romanilor, orașul grecesc nu a fost afectat de adăugiri sau modificări romane ori bizantine. În oraș se găsește un teatru care are în primul rând cinci tronuri de marmură pentru oaspeți speciali.

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Priene
Priene

Priene

7. Miletul a fost întemeiat de ahei prin secolul al XIV-lea î.Hr. A devenit unul dintre cele mai înfloritoare orașe grecești din Asia Mică. În secolele VII-VI î.Hr., Miletul a fost una dintre metropolele care au întemeiat numeroase colonii pe țărmurile Pontului Euxin (printre care Histria și Tomis) și pe țărmul Mediteranei răsăritene. La sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr. a căzut în stăpânirea imperiului persan. Miletul s-a aflat în fruntea răscoalei anti persane a orașelor ioniene din Asia Mică (500 î.Hr.). A fost distrus de perși în 494 î.Hr., dar în urma victoriilor grecești din timpul războaielor medice, Miletul a fost eliberat de sub stăpânirea persană și a fost refăcut, devenind în secolele IV-II î.Hr., unul dintre principalele centre ale comerțului, ale artei si culturii elenistice. În Milet au trăit filosofi celebri ai lumii antice precum Thales, Anaximandru și Anaximene.

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Milet
Milet

Milet

8. Didyma (azi Didim) a fost un oraș antic grecesc din Ionia. Orașul adăpostea un însemnat templu închinat zeului Apollo, templu ale cărui ruine sunt și azi impresionante. Este una dintre cele mai bine conservate construcții ale antichității. Templul de la Didyma a fost construit în jurul anului 300 î.Hr. În interior se afla statuia lui Apollo, precum și un izvor cu apă dulce considerat sfânt.

Sugestie: După ce ați vizitat Templul zeului Apollo, beți ceva răcoritor pe terasa de la Pansiyon Oracle aflată în imediata apropiere a site-ului arheologic.

 

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Didyma (Didim)
Didyma (Didim)
Didyma (Didim)
Didyma (Didim)

 Didyma

9. Hierapolis a fost întemeiat în sec al II-lea î.Hr. de regele Pergamului. Numele înseamnă „Cetatea sfântă” și este asociat cu izvoarele misterioase de la Pamukkale. Actualele ruine sunt construcții făcute de romani care au pus aici bazele unei stațiuni de tratament. În zonă este amenajat un bazin cu apă termală care conține elemente din ruinele orașului antic.

Sugestie: Puteți ajunge la Pamukkale din principalele stațiuni de pe litoralul turcesc luând o excursie de o zi cu autocarul. Majoritatea excursiilor includ și o vizită la un atelier de covoare tradiționale.

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Hierapolis (Pamukkale)
Hierapolis (Pamukkale)
Hierapolis (Pamukkale)
Hierapolis (Pamukkale)
Hierapolis (Pamukkale)

 Hierapolis – Pamukkale

10. În apropiere de orașul antic Kaunos, fondat în sec al IX-lea î.Hr., se află morminte de piatră sculptate în munte. Inițial un oraș carian, Kaunos a intrat sub influenta Liciei, după cum dovedesc aceste morminte sculptate. În apropiere se află stațiunea Dalyan.

Sugestie: Cea mai bună modalitate de a admira grandioasele morminte sculptate în munte este de pe râul Dalyan. Puteți ajunge aici luând o excursie cu vaporul din Marmaris. O primă oprire este la plaja Itzuzu, o plajă naturală cu nisip foarte fin formată la gura de vărsare a râului Dalyan. Plaja este preferată de broaștele țestoase Caretta-Caretta pentru depunerea ouălelor. De aici se continuă călătoria în barci cu motor pe canalele din delta râului trecând prin dreptul mormintelor liciene săpate în stâncă.

Delta Dalyan
Delta Dalyan
Delta Dalyan

Mormintele în stâncă de la Kaunos pe râul Dalyan

11. Mormintele săpate în piatră sunt tot ce s-a mai păstrat din anticul oraș lician Telmessos. Cel mai impresionant este Mormântul lui Amyntas ce are o fațadă asemănătoare unui templu, cu coloane ionice. Pe pilastrul din stânga exista o inscripție care menționează cui i-a aparținut mormântul. La baza stâncilor în care sunt săpate mormintele se află orașul turcesc Fethiye.

Sugestie: Faceți o călătorie până la plaja de la Ölüdeniz considerată una dintre cele mai frumoase plaje de la Marea Mediterană. Aici se gasește o lagunâ cu apa de culoarea turcoazului înconjurată de dealuri stâncoase acoperite cu păduri de pin.

În drum spre Ölüdeniz opriti la Kayaköy, un sat grecesc ce a rămas pustiu în urma strămutării populației grecești din zonă în anii 1920. Turcii care au preluat satul au crezut că este blestemat și au refuzat sa se mute în el. În prezent localitatea arată ca un oraș-fantomă, dar pe care turiștii au posibilitatea să îl viziteze pe jos sau călare pe măgăruși, plătind o taxă la intrare. Localitatea a servit drept platou de filmare pentru filmul Căutătorul de apă cu Russell Crowe.

(Vezi harta de la sfârșitul articolului)

Telmessos (Fethiye)
Telmessos (Fethiye)

Telmessos – Fethiye

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

Marea EgeeTurcia

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top