phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

Explorând atracțiile și muzeele londoneze

În articolele anterioare despre Londra, am scris despre 5 muzeele gratuite ce nu trebuie ratate și despre 5 lucruri gratuite ce le puteți face când vizitați Londra. De data aceasta voi încerca să grupez aceste atracții împreună cu alte obiective turistice în 5 trasee de parcurs prin Londra astfel încât să folosiți cât mai eficient timpul pe care îl aveți la dispoziție.

O parte din muzeele londoneze au intrarea gratuită iar pentru celelalte există London Pass, un card turistic ce permite vizitatorilor să aibă acces la peste 70 de obiective turistice, fast-track-entry la unele dintre ele, o zi de călătorie gratuită cu autobuzele Hop on Hop off, reduceri la anumite magazine și restaurante, economisind astfel timp și bani. Cardul poate fi folosit pentru 1, 2, 3, 6 sau 10 zile și vine însoțit de un ghid turistic ce oferă informații utile despre obiectivele ce sunt incluse pe card. London Pass poate fi cumpărat împreună cu Oyster Travelcard, un card pentru călătorii cu mijloacele publice de transport. Detalii despre London Pass găsiți la https://www.londonpass.com .

Aveți posibilitatea să achiziționați cardul on-line și să îl ridicați când ajungeti în Londra de la punctul lor de informare aflat în apropiere de stația de metrou Leicester Square sau sa folosiți aplicația mobilă pentru telefon.

Pentru obiectivele care nu sunt incluse pe card (London Eye, de exemplu) aveți posibilitatea să cumpărați bilete on-line pentru a evita cozile de la casele de bilete. Există și variante de bilete care au intrări combinate la două, trei sau patru atracții (ex.: London Eye, Madame Tussauds, London Sea Life sau The London Dungeon). Țineți cont de faptul că la unele atracții biletul este valabil doar la ora pentru care s-a făcut rezervarea. Informații despre aceste bilete găsiți pe site-urile acestor obiective.

În Londra pentru transportul public pot fi folosite mai multe modalități de plată: card bancar contactless, Oyster card sau bilete. Pentru a alege modalitatea de plată care vă avantajează cel mai mult consultați site-ul Transport for London https://tfl.gov.uk/fares-and-payments. Eu am folosit un Oyster Card, care poate fi încărcat cu credit la automatele din orice stație de metrou.

 

Primul Traseu:

Începeți cu o vizită la National Gallery (intrarea gratuită) aflat în Piața Trafalgar. Porniți apoi pe bulevardul Whitehall către Parlament. Admirați santinelele calare din fata clădirii Corpului de Gardă de pe Whitehall. Puteți participa la parada gărzilor călare ce are loc în fiecare zi la 11.30 pe terenul special amenajat din spatele clădirii. Continuând drumul veți trece pe lângă Downing Street, unde la nr. 10 se afla reședința primului ministru al Marii Britanii. Ajungeti la Piața Parlamentului în care se găsește statuia de bronz a lui Winston Churchill, dezvelită în 1973. Luați-o spre stânga spre Westminster Bridge. Admirați pe partea dreaptă a străzii celebrul ceas Big Ben. Pe partea stângă exact la începutul podului Westminster se afla statuia reginei celte Boudica ce a condus o rebeliune împotriva forțelor imperiului Roman în anul 60 d.h. Traversați podul peste Tamisa apoi coborâți scările spre stânga din capătul  podului si mergeți pe Queen’s Walk spre gigantica roata London Eye. Pe partea dreapta se afla County Hall, o imensa clădire ce găzduiește mai multe atracții, incluzând London Sea Life Aquarium, London Dungeon, Shrek’s Adventure (puteți cumpăra on-line bilete combinate pentru aceste atracții de pe site-ul London Eye). Faceți o tură completă în London Eye (bilete on-line pe https://www.londoneye.com) și admirați de la înălțime panorama orașului. După ce ați coborât din roata vă puteți întoarce în Piața Parlamentului. Puteți vizita Jewel Tower (inclus în London Pass), singura parte din vechiul Palat Westminster care a supraviețuit până astăzi după care intrați în celebra Westminster Abbey (London Pass), biserică gotică din sec X. în care sunt încoronați monarhii din regatul unit.

Sugestie: Aveți posibilitatea să cumpărați un bilet Day & Night ce permite  accesul atât ziua cât și noaptea la London Eye.

Comandați o gustare ori savurați un ceai englezesc și o brioșă într-o atmosferă medievală la Cellarium Cafe, aflat lângă ieșirea din Westminster Abbey.


Piața Trafalgar și National Gallery

Parada gărzilor călare

Westminster Bridge și Big Ben

London Eye

Corpul de Gardă de pe Whitehall

London Eye

Westminster Bridge

Westminster Abbey

Traseul 2:

Porniți din Piața Trafalgar. Treceți pe sub Admiralty Arch și continuați drumul pe bulevardul Mall până la Victoria Memorial, monumentul închinat reginei Victoria aflat în fața intrării principale a Palatului Buckingham. Asistați la ceremonia schimbării gărzii palatului ce are loc zilnic în jurul orei 10.45, mai puțin în luna august când are loc o dată la două zile. Dacă călătoriți în  Londra de la sfârșitul lunii iulie până în septembrie aveți posibilitatea sa vizitați încăperile oficiale (State Rooms) si grădinile Palatului Buckingham (programul de vizitare și bilete on-line puteți găsi pe site-ul www.royalcollection.org.uk). După ceremonia de schimbare a gărzii, admirați colecția de tablouri de la The Queen’s Gallery (London Pass) si caleștile folosite de familia regală de la Royal Mews (London Pass) aflate în partea stângă a Palatului Buckingham. Continuați apoi drumul pe Grosvenor Place către Wellington Arch (London Pass), arcul de triumf ce comemorează victoria britanică în războaiele cu Napoleon. Puteți vizita apoi Aplsley House (London Pass), casa ducelui de Wellington aflată la intrarea în Hyde Park. Traversați Hyde Park pornind pe Serpentine Road. Puteți degusta o bere și mânca o pizza la Serpentine bar aflat în capătul lacului Serpentine. Faceți următoarea oprire lângă Albert Memorial, monumentul închinat soțului reginei Victoria. Peste stradă se găsește celebra sală de concerte Albert Hall (acces pentru vizitare cu London Pass). Continuați drumul pe scările din spatele sălii de concerte și apoi luați-o apoi pe Exhibition Road.  Pe această stradă aveți posibilitatea să intrați la unul din cele trei mari muzee gratuite din apropiere: Science Museum, Natural History Museum sau Victoria and Albert Museum. Vă puteți petrece sfârșitul zilei în celebrul magazin universal Harrods aflat pe Brompton Road.

Sugestie: Urmăriți programul spectacolelor BBC Proms de la Albert Hall. Aveți posibilitatea să cumpărați bilete cu doar 5 lire, înainte de începerea spectacolului, pentru locurile „ în picioare” din fața scenei.

Unele dintre muzeele mari londoneze au restaurate sau cafenele în incinta acestora. Puteti lua prânzul la Refreshment Room din Victoria and Albert Museum, primul restaurant deschis într-un muzeu în 1856.


Palatul Buckingham

Victoria Memorial

Schimbarea gărzii la Palatul Buckingham

Royal Mews

Wellington Arch

Duke of Wellington Place

The Albert Memorial

The Albert Hall

Victoria and Albert Museum

Refreshment Room din Victoria and Albert Museum

Traseul 3:

Începeți cu o vizită la Turnul Londrei (London Pass). Complexul găzduiește de asemeni clădirea în care se află expuse Bijuteriile Coroanei. Vizitați apoi expoziția din Tower Bridge (London Pass). Pășiți pe podeaua de sticlă a pasarelei superioare a podului. După ce coborâți din turnul podului nu omiteți sa vizitați camera motoarelor cu aburi care puneau odinioară în mișcare mecanismul de ridicare a podului. Continuați călătoria pe Thames Path prin fața clădirii de sticlă a noii primarii (City Hall) către nava muzeu HMS Belfast (London Pass). Vă puteți opri apoi, pentru o gustare și o cafea în Galeriile Hay’s. De aici aveți posibilitatea să vă îndreptați către cea mai înaltă clădire din Marea Britanie si a patra cea mai înaltă din Europa, The Shard sau vă puteți continua drumul pe malul Tamisei pe Queen’s Walk. Treceți de London Bridge si opriți-vă să admirați replica în mărime naturală a corabiei lui Francis Drake, Golden Hinde. Corabia se poate vizita și oferă tururi educative pentru copii. Mergeți mai departe pe Clink Street pe lângă zidul medieval al Palatului Winchester din sec. XII. Tot aici se afla Muzeul Închisorii Clink. Opriți-vă neapărat și savurați o bere la berăria The Anchor. Clădirea a fost construita în 1770 pe locul unui vechi pub si refăcută în sec XIX.  Continuați-vă drumul pe Bankside către Millenium Bridge. Veți trece pe lângă noua clădire, inaugurata in 1997, a teatrului Shakespeare’s Globe (London Pass). Teatrul original a fost construit în 1599. Aici Wiliam Shakespeare a pus în scenă, pentru prima dată, câteva dintre piese sale de teatru. În dreptul podului Millenium se afla Tate Modern (intrare gratuită), o galerie de artă modernă și contemporană găzduită în clădirea unei foste centrele electrice. Traversați podul pietonal Millenium Bridge și admirați priveliștea de-a lungul râului. Vom ajunge în cele din urmă la maiestoasa catedrală St. Paul’s, sediul Episcopului Londrei.


 Tower of London

 Tower Bridge

 HMS Belfast

 Zidul Palatului Winchester

 The Anchor

 Shakespeare’s Globe

Millenium Bridge

The Shard

The Golden Hinde

St. Paul’s Cathedral

Traseul 4:

Începeți cu o croazieră pe râul Tamisa (London Pass) de la debarcaderul aflat lângă podul Westminster (Westminster Millennium Pier) către Greenwich. Coborâți la Greenwich Pier, după care vizitați velierul Cutty Sark (London Pass) aflat în apropiere. Nava a fost declarată cea mai rapidă nava cu vele din vremea sa. Îndreptați-vă apoi către Old Royal Naval College (intrare gratuită). Vizitați în continuare National Maritime Museum (intrare gratuită) muzeu ce ilustrează istoria marinei britanice. Există o secțiune dedicată bătăliei maritime de la Trafalgar și amiralului Horatio Nelson. În apropiere se găsește Queen’s House, o clădire din secolul XVII ce găzduiește o galerie cu numeroase picturi si portrete. Intrați in Greenwich Park și îndreptați-vă către Observatorul Regal (London Pass). Fotografiați-vă pe locul prin care trece Primul Meridian. După ce ați vizitat muzeul reveniți pe malul Tamisei lângă debarcader. Pe drum opriți-vă la Muzeul Evantaielor (London Pass) de pe strada Crooms Hill. Traversați râul Tamisa prin tunelul pietonal ce leagă Greenwich de Isle of Dogs. Luați din apropiere trenul DLR către stația cea mai apropiată de Stadionul Olimpic. Trenul trece printre clădirile de birouri, cu pereți de sticla, din Canary Warf. Vizitați în continuare Archelor Mittal Orbit (London Pass) o construcție din metal înalta de 114 metri inaugurată cu ocazia jocurilor olimpice din 2012. Încheiați ziua în centrul comercial Westfield Stratford City aflat în apropiere.

Sugestie: Puteți lua prânzul pe terasa restaurantului de la National Maritime Museum, de unde puteți admira Nelson’s Ship in the Bottle o statuie ce înfățișează o corabie într-o sticlă uriașă.


Croazieră pe Tamisa

Vedere de pe Cutty Sark

Old Royal Naval College

National Maritime Museum

Nelson’s Ship in a Bottle

Observatorul Regal

Cutty Sark

Canary Warf

 Archelor Mittal Orbit

Traseul 5:

Începeți cu o vizită la British Museum (intrare gratuită). La ieșire îndreptați-vă către stația de metrou Tottenham Court Road. În apropiere se află magazinul universal Primark. Luați metroul spre stația Leicester Square. Îndreptați-vă apoi spre cartierul chinezesc (China Town). Cu siguranță aromele orientale vă vor ispiti să intrați în patiseriile sau restaurantele înșirate de o parte și de alta a străzii. Ieșiți pe Shaftesbury Avenue și îndreptați-vă către Piccadilly Circus. Intrați și descoperiți magazinul și cafeneaua Rainforest aflate pe aceeași stradă. Ajunși in Piccadilly Circus odihniți-vă câteva minute pe treptele de la baza statuii lui Eros si urmăriți reclamele luminoase de pe peretele exterior a magazinului GAP. Puteți continua drumul pe Piccadilly Street. Pe partea dreaptă se găsește galeria comerciala Burlington Arcade iar pe stânga Piccadilly Arcade. Traversați Green Park spre bulevardul Mall apoi intrați si plimbați-vă pe aleile din Saint James’s Park.


British Museum

London Taxi

Piccadily Circus

Piccadily Street

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2017

Din aceeași serie:

LondraMarea Britanie

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top