phototraveler.ro Web analytics

skip to Main Content

7 lucruri gratuite pe care le poți face în Roma

1. Mergi în vizită la Cetatea Vaticanului. Vaticanul este cel mai mic stat suveran cu o suprafață de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Este reședința Sfântului Scaun, Papa având funcția de șef al statului. Intrarea în bazilica Sf. Petru este liberă și poate fi vizitată începând de la ora 7.00 până la 19.00 în perioada aprilie – septembrie și până la ora 18.00 în perioada octombrie – martie. De obicei este coadă la intrare, așa ca înarmează-te cu răbdare.

De asemenea, poți urca în dom sau poți  vizita grotele de sub bazilică, însă doar pe bază de bilet.  Găsești mai multe informații pe site-ul oficial:  http://www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/en/monumenti/basilica-di-s-pietro.html

Bazilica Sf. Petru

2. Vizitează Pantheonul, singura construcție care a supraviețuit și a fost utilizată neîntrerupt încă din antichitate. Pantheonul, sau “templul tuturor zeilor”, a fost construit între anii 27-25 î.e.n., apoi distrus complet de flăcări în anul 80 e.n. și refăcut între anii 118-125 e.n. în timpul împăratului Hadrian. Templul păgân a fost transformat în biserica creștină în anul 609 e.n . În interior există o singură încăpere mare, rotundă, cu pereții din marmură colorată, al cărei tavan, o cupolă gigantică, are o deschidere de 9 metri în centru, ca un ochi către cer – Oculus-ul Pantheonului.

Pantheonul

3. Aruncă o monedă peste umăr în Fântâna Trevi. Legenda (urbană) spune că asta îți va garanta revenirea în Roma. Fântâna Trevi, este probabil cea mai faimoasă fântână din lume datorită unei scene celebre din filmul La dolce vita de Federico Fellini din 1960  în care apare actrița suedeza Anita Ekberg alături de actorul italian Marcello Mastroianni. Situată chiar în inima Romei, mica piață din fața fântânii este întotdeauna plină de turiști. În ciuda aglomerației, fântâna este una dintre cele mai frumoase atracții din Roma, mai ales noaptea, când apa este frumos luminată.

Fântâna Trevi

4. Vizitează Altare della Patria din Piața Veneția. La doar câteva sute de metri distanță de Forumul Roman vei găsi o construcție gigantică de piatră – Altare della Patria sau Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II. Este închinată regelui care a unificat Italia în 1861 – după mai mult de o mie de ani de război și conflicte. Se poate urca pe terasase laterale ale clădirii ce au vedere către Forul lui Traian pe partea stângă și către Teatrul lui Marcello pe partea dreaptă. Dacă vei urca și pe acoperișul clădirii luând liftul de pe terasă (va trebui să cumperi bilet de data aceasta), te vei bucura de o priveliște deosebită asupra orașului.

Altare della Patria

Piața Veneția

5. Admiră celebra statuie a lui Moise de Michelangelo. Statuia se găsește în bazilica San Pietro in Vincoli. Aceasta a fost gândită să facă parte dintr-un ansamblu sculptural pentru mormântul papei Iuliu al II-lea. Altarul bazilicii adăpostește lanțurile despre care se spune ca l-au ferecat pe Sf. Petru în temniță.

În imediata apropiere a bazilicii se găsește „Salita dei Borgia„, un pasaj pe sub o clădire în care s-ar fi aflat apartamentele familiei Borgia. Se spune că aici, a locuit Vannozza, iubita papei Alexandru al VI-lea Borgia, împreună cu cei trei fii ai săi.

Moise de Michelangelo

Salita dei Borgia

6. Privește prin gaura cheii de la poarta Ordinului suveran al Cavalerilor de Malta. Vei descoperi o priveliște uimitoare a domului bazilicii Sf. Petru încadrată natural de două rânduri de copaci ornamentali.  Poarta se află în Piața Cavalerilor de Malta de pe dealul Aventin și împreună cu reședința a fost proiectată de arhitectul Giovan Battista Piranesi în 1765. Se spune că dacă te uiți prin gaura cheii vei privi prin trei țări. Ești pe teritoriul independent al Ordinului suveran al Cavalerilor de Malta, privind peste Roma prin Italia către Domul bazilicii Sf. Petru care se află în interiorul Vaticanului. Unde altundeva mai poți face asta?

7. Fotografiază-te cu primul “detector de minciuni” din Roma – Bocca della Verita. Cunoscută și din filmul Vacanta la Roma din 1953 în care joacă Audrey Hepburn și Gregory Peck, Bocca della Verita este un disc de marmură din antichitate cu un basorelief ce înfățișează fața unui om. Conform legendei, dacă un mincinos își pune mâna în interiorul gurii de pe basorelief, aceasta îl va mușca. Basorelieful se găsește în porticul de la intrarea în biserica Santa Maria in Cosmedin.

Bocca della Verita

Text și Fotografii: Andrei Iliescu

© Copyright 2018

Din aceeași serie:

ItaliaRoma

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back To Top